dimarts, 21 d’abril del 2009

La Selva i el Baix Empordà són els llocs preferents per acollir parcs eòlics marins. Diari de Girona 21/4/09

La Selva i el Baix Empordà són els llocs preferents per acollir parcs eòlics marins
Diari de Girona 21/4/09

L'Estat aprova el "Mapa eòlic marí" que delimita les zones d'instal·lació del litoral

DDG GIRONA

Els ministeris de Medi Ambient, Medi Rural i Marí i Indústria, Turisme i Comerç han aprovat l'Estudi Estratègic Ambiental del litoral. La finalitat d'aquest document és delimitar i definir les zones aptes i les no aptes per a la instal·lació de parcs eòlics marins a través d'un "Mapa Eòlic Marí". Els primers quilòmetres del litoral del cap de Creus han quedat alliberats de futures instal·lacions. No obstant això, la resta de la Costa Brava està exposada als interessos dels promotors per ubicar-hi algun projecte eòlic marí.

L'objectiu d'aquest estudi és determinar les zones del domini públic maritimoterrestre que, a efectes ambientals, reuneixen condicions favorables per a la ubicació d'instal·lacions eòliques marines. D'aquesta manera s'han delimitat les zones d'exclusió i les zones aptes, per les quals s'ha establert una gradació per a la implantació de parcs eòlics marins en funció dels condicionants ambientals.

Des del Ministeri de Medi Ambient van explicar que aquest "mapa del litoral" constitueix un "mecanisme preventiu de protecció del medi ambient enfront d'un futur desplegament de parcs eòlics en el medi marí". D'aquesta manera els promotors de parcs marins només podran presentar una sol·licitud dins de les zones declarades aptes. Les zones del domini públic maritimoterrestre relatives a Ceuta-Melilla es consideren zones d'exclusió en la seva totalitat. L'aprovació de l'estudi permetrà desplegar la tecnologia eòlica marina a Espanya, "garantint la preservació del medi ambient, i suposa un pas més en l'aposta del Govern per les energia renovables". Espanya ocupa, amb prop de 17.000 MW, el tercer lloc del rànquing mundial de potència eòlica instal·lada, tota ella terrestre. L'energia produïda pels parcs eòlics espanyols va suposar un 11,6% de la demanda el 2008, xifra només superada per Dinamarca.

L'autorització dels parcs eòlics marins està regulada mitjançant el Reial decret 1028/2007, de 20 de juliol, pel que s'estableix el procediment administratiu per a la tramitació de les sol·licituds d'autorització d'instal·lacions de generació elèctrica en el mar territorial. El decret, expliquen des del ministeri, preveu un procediment en concurrència per a les instal·lacions eòliques marines de potència superior a 50 MW (àmbit general del reial decret). Addicionalment, és preceptiu un ?document que reculli les previsibles afeccions que la instal·lació podria tenir sobre l'entorn que l'envolta.