divendres, 17 de juliol del 2009

Algunes notícies més per llegir 17/7/09...

Enxampen sis homes fent pesca furtiva amb un aparell elèctric al Tordera
Diari de Girona 17/7/09

Feien servir xarxes il·legals i amb descàrregues elèctriques deixaven els peixos inmobilitzats

FOGARS DE LA SELVA E.B.
La policia de Fogars de la Selva va enxampar sis persones de nacionalitat xinesa amb domicili a Mataró que realitzaven pesca furtiva al riu Tordera, a prop de l'església de Sant Cebrià de Fogars de la Selva entre uns meandres. Els agents van poder localitzar aquests pescadors il·legals gràcies a una trucada d'un veí de la zona, que explica que va veure un noi xinès al riu Tordera que "estava dins l'aigua i en veure'm va quedar parat", explica. Aquest individu utilitzava un "estri que anava fregant a la sorra" i que produïa descàrrega elèctrica, com una mena de detector de metall, destaca, i anava amb d'altres homes, que també pescaven.
El veí també explica que l'episodi es va produir a finals d'aquesta primavera i considera que "és una barbaritat el que feien".
Als furtius, com van assegurar fonts policials de Fogars de la Selva, només se'ls va poder aplicar una sanció administrativa perquè en el moment de confiscar-los els estris no duien peixos a sobre. Els agents rurals de Santa Coloma de Farners també van participar en aquesta operació i asseguren que els estris que utilitzaven aquests sis individus eren molt casolans. Entre els elements que se'ls va confiscar hi ha un bidó, xarxes i estris de pesca, cosa que pels agents rurals i la policia indica que "no eren un pescadors professionals".


L'Estat afirma que en sis anys haurà acabat totes les obres de la xarxa viària gironina
El Punt 17/7/09

El subdelegat Francesc Francisco-Busquets diu que Foment té poca part de culpa en els retards dels diversos projectes

Les obres de desdoblament de l'N-II, aturades ahir en el tram entre Sils i Caldes. Foto: LLUÍS SERRAT.

El subdelegat del govern estatal a Girona, Francesc Francisco-Busquets, va posar ahir una nova data de finalització de tots els projectes que l'Estat ha de fer a Girona: sis anys, set a molt estirar. El 2015, afirma el subdelegat, s'haurà desdoblat tota la carretera N-II des de Tordera fins a la Jonquera; s'haurà desdoblat l'N-260 entre Besalú i Figueres; s'haurà desdoblat la carretera de l'A-2 a l'aeroport de Girona; s'haurà fet el túnel de Toses; i s'haurà condicionat el tram entre Olot i Ripoll. En referència als successius retards que acumulen aquests projectes, Francisco-Busquets va admetre que el Ministeri de Foment té part de culpa, però creu que aquesta és «poca», i en responsabilitza la voluntat d'incloure totes les reclamacions que fa el territori.

El subdelegat va fer referència als recents problemes que hi ha hagut amb el desdoblament del tram de l'N-II entre Sils i Caldes, on el concurs de creditors d'una de les empreses que formaven l'UTE de les obres obligarà a tenir els treballs aturats durant tres mesos com a mínim. Francisco-Busquets va explicar que tenen fins a quatre empreses en cartera per agafar el relleu, però que els aspectes burocràtics obligaran a tenir aquest temps les obres aturades. A més, va afegir que aviat començaran els treballs entre Maçanet i Tordera. Pel que fa als diversos endarreriments, va afirmar que «totes les carreteres que fa l'Estat es fan amb molta cura, i això a vegades comporta uns retards que són inevitables». Va dir que la voluntat és incloure en els traçats les màximes demandes possibles del territori i els ajuntaments, i va insistir que això té en bona part la culpa que els projectes avancin tan lentament, i va posar com a exemple el projecte d'ampliació a 4 carrils de l'AP-7 entre Fornells i Vilademuls. Malgrat tot, va acceptar que l'Estat mateix també té una part d'aquesta culpa.

L'Estat diu que la N-II estarà tota desdoblada d'aquí a sis anys

Diari de Girona 17/7/09

El sudelegat del Govern assegura que en aquest període finalitzaran totes les obres previstes a la província com el túnel de Tosses

J.SÁEZ GIRONA
El subdelegat del Govern estatal a Girona, Francesc Francisco-Busquets, va sorprendre ahir en un acte organitzat per Acesa per informar sobre l'estat de les obres a l'autopista, en afirmar que finalitzaran totes les obres de desdoblament a la N-II al seu pas per les comarques de Girona en sis anys. Des de Tordera fins a la Jonquera. De la matexia manera, el subdelegat va ampliar la seva afirmació incloent-hi totes les obres que l'Estat té previst a la província. Obres com el Túnel de Tosses, amb la variant de Ribes de Fresser inclosa, o la carretera de Figueres a Besalú. "Crec que és un termini acceptable, segons m'han assegurat els experts, per poder-la tenir acabada", va dir el subdelegat de l'Estat.
Per tant, si les previsions de l'Estat es compleixen, la demarcació tindrà una autovia de dos carrils en cada sentit des de Tordera i fins a la Jonquera, i una autopista de tres carrils en cada sentit en tot el seu traçat pel 2015. De fet, la finalització de l'execució d'aquesta infraestructura està previst per finals de 2011.
Francesc Francisco-Busquets va fer aquestes declaracions després que la setmana passada se sabés que el desdoblament de la N-II, entre Sils i Caldes de Malavella estaven aturades. Un nou retard d'un projecte que aleshores semblava no tenir fi. Almenys fins ahir. Respecte al tram de la Selva va explicar que les obres estaran aturades entre dos i sis mesos per problemes amb una constructora però va explicar que ja han contactat amb tres o quatre empreses noves que podran reprendre el projecte.
D'altra banda, l'afirmació del subdelegat del subdelegat del Govern també inclou el Túnel de Tosses, la carretera de Figueres a Besalú, la C-156 entre l'aeroport i Fornells de la Selva i la via que va d'Olot a Ripoll. Respecte aquesta última carretera va matissar que segurament l'obra podria trigar, encara, set anys.
"Jo ho voldria creure"
El president de la Cambra de Comerç, Domènec Espadalé, va celebrar, amb cert escepticisme, l'anunci optimista de Francesc Francisco-Busquets: "Jo voldria creure'm que en sis anys estarà fet i pressionarem perquè sigui així perquè Girona està a la cua de les infraestructures". De la mateixa manera, Espadalé va apuntar que part de la culpa dels retards en les obres recau en els entrebancs que es posen a qualsevol projecte de la demarcació. "Els problemes que tenim a Catalunya no els tenim enlloc", va afirmar. Estem abonats, va afegir "a la cultura del no i exigim molt". No obstant, va matisar que aquesta exigència permet desenvolupar "uns projectes mediambientalment extraordinaris". L'ampliació de l'autopista a les comarques de Girona està dividit en quatre trams. El primer, entre Maçanet i Fornells de la Selva, ja està en obres, mentre que els altres dos entre Vilademuls i Figueres sud i, Figueres sud i la Jonquera començaran a l'octubre. El quart, la circumval·lació de Girona que anirà de Fornells a Vilademuls, és el que es presenta com el més complicat per l'enllaç de Fornells. No obstant, la concessionària es posa el desembre de 2011 com a data límit.
El director General d'Acesa, Josep Lluís Giménez, va explicar ahir que el Ministeri de Foment ja els ha donat el seu vist-i-plau als dos projectes per ampliar un tercer carril en cada sentit de la marxa des de Vilademuls fins a Figueres. Durant aquest mes de juliol, la concessionària ja licitarà les obres i, d'aquesta manera, pretén començar les obres a l'octubre.
D'altra banda, respecte als 18,7 quilòmetres (37 en total) del tram entre Maçanet i Fornells de la Selva va explicar que en total ja s'han finalitzat 10, tal i com us avançàvem ahir des del Diari de Girona. Giménez va comentar que a partir de desembre obriran el tercer carril d'aquest subtram finalitzat entre l'àrea de servei del Gironès i l'enllaç de Fornells. La previsió d'aquest primer traçat ampliat finalitzarà al juliol de 2010, tal i com estava previst.
La variant dels enllaços
El tram que es presenta com a més complicat serà la circumval·lació de Girona que anirà de Fornbells de la Selva fins a Vilademuls i que tindrà quatre carrils en cada sentit. De moment, el projecte continua pendent d'aprovació. El director de Projectes i Obres d'Acesa, Josep Armengol, va explicar que el Ministeri de Foment esta últimant les darreres prescripcions de la supervisió. La concessionària preveula licitació de les obres pel quart trimestre de 2009 i, iniciar les obres el primer trimestre de l 2010, per Setmana Santa. El termini d'execució de les obres és de24 mesos. Per tant, aquest útli tram podria estar enllestit a finals de 2011 o principis de 2012. "Depén de l'enllaç de Fornells" va dir.

De sa Palomera al cel
El Punt 17/7/09
Una imatge espectacular dels focs de l'any passat. Foto: MANEL LLADÓ.

Platges, terrasses, passejos, el moll esportiu i el comercial i les muntanyes de Sant Joan i de la Penya, es tornaran a omplir de gom a gom (entre 120.000 i 150.000 persones diàries) per gaudir del Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava, un dels espectacles pirotècnics amb més prestigi a nivell mundial. El concurs, que enguany arriba a la seva 39a edició, tornarà a tenir la roca de sa Palomera com a plataforma de llançament d'uns focs que es dispararan cada dia, del 22 al 27 de juliol, a dos quarts d'onze de la nit.

En aquesta edició, les empreses participants seran, per ordre de participació, la pirotècnica Valenciana –guanyadora de l'edició del 2008–, la italiana Martarello, la polonesa Surex, la madrilenya Vulcano, la valenciana Portugués i, finalment, l'australiana Show Fx.

Per al bon desenvolupament del concurs, els organitzadors aconsellen als espectadors utilitzar les zones d'aparcament gratuïtes habilitades per a l'ocasió, tenint en compte que els carrers del centre de la vila es tallaran, aproximadament, tres hores abans de l'inici dels focs.

A. VENTURA