Diari de Girona 21/7/09
La draga començarà a instal·lar-se la setmana que ve davant de la platja i la reomplirà amb 250.000 m3 d'arena
.
La platja de s'Abanell, amb aparents destrosses del temporal, plena de turistes. carles colomer
LA HISTÒRIA REPETIDA
Les llevantades castiguen durament Blanes cada any i com a conseqüència, la llarga platja blanenca es queda gairebé sense sorra. Enguany i com comença a ser habitual, l'espera per la sorra es fa llarga i no serà fins a ple mes d'agost, l'època turística per excel·lència, quan una draga portarà la sorra procedent d'Arenys de Mar (Maresme) perquè els banyistes en puguin gaudir.
BLANES E.BATLLE / ACN
La temporada turística a la Costa Brava es viu de forma diferent a Blanes, allà el prinicipal reclam turístic, la platja de s'Abanell i el seu passeig continuen en mal estat després dels temporals de Sant Esteve, ja que encara és hora que la Direcció General de Costes comenci a treballar i regenerar la platja. Enguany, el consistori s'esperava que per la Festa Major jatingués la platja a punt però els Focs comencen aquest dimecres, i el més calent és a l'aigüera. L'únic que ha transcendit per ara és que a partir de la setmana que ve es començarà a treballar-hi, tal com va confirmar el regidor de Medi Ambient i de Platges, Celestino Lillo (PP) en declaracions a Acn i la Subdelegació del Govern a Girona a aquest diari.
D'altra banda, ahir el Butlleti Oficial de l'Estat (BOE) recollia que la Direcció General de Costes ha decidit tirar pel dret i per tant, no sotmetre avaluació ambiental l'impacte el projecte per refer aquesta platja i aportar 250.000 metres cúbics de sorra procedent de la zona propera al port d'Arenys de Mar (Maresme). Una arena que si tot va bé estarà disposada per als veïns i turistes en ple mes d'agost.
Els treballs per aportar la sorra consistexen en la instal·lació d'una draga amb un dipòsit de 2.000 metres cúbics i que serà l'encarregada d'omplir la platja amb una sorra extreta d'Arenys de Mar, remarca el Ministeri al BOE, perquè els dragats anterior duts a terme a la zona del Delta de la Tordera s'ha pogut constatar que no s'hi ha produït una suficient recuperació dels materials. Tot i això, des de Medi Ambient de la Generalitat, es reitera que per l'activitat de la draga no es pot prolongar més del necessari i que s'haurà de fer de forma uniforme, és a dir, deixant un sediment d'almenys 40 centímetres a la zona dragada per permetre que la zona es pugui recuperar.
Fonts de a Subdelegació del Govern a Girona van afirmar ahir que "ja hi ha tots els permisos i tot està organitzar-se" perquè es puguin començar els treballs la setmana vinent. El regidor de Medi Ambient de Blanes per la seva banda, va explicar que el culpable d'aquest retard han estat diversos problemes amb la maquinària encarregada per les obres de regeneració i aquest ressalta, que s'estava pendent d'una draga d'Holanda i que ara "se n'agafarà una de Dinamarca, que té més capacitat i potència".
Més sorra, "benvinguda"
Pel que fa a l'efecte al sector turístic i hostaler de la població, el regidor va assegurar que "hi està conforme. Encara que sigui més tard del previst, la sorra és benvinguda". A més, explica, la quantitat de sorra que es dipositarà enguany a s'Abanell és superior a la de l'any passat, ja que es passa dels 160.000 metre cúbics del 2008 als 250.000 d'aquest. La funció d'aquesta nova arena serà aguantar les probables noves llevantades en aquesta zona costanera de la Selva, que puguin arribar durant la tardor i hivern.
D'altra banda a Blanes, hi ha prevista també una remodelació del passeig de s'Abanell, destrossat per les fortes llevantades i com va avançar Lillo, les previsions són que el projecte es liciti passat l'estiu i les obres comencin l'any 2010. Aquest és un projecte ?reivindicat a tots els sectors de la població i pel que ha transcendit, suposarà una pèrdua de places d'aparcament a causa del retranqueig.
Dilatació del temps des de Madrid.
Fonts de la Direcció General de Costes de Madrid asseguren, tot i les dates que donen Ajuntament i la Subdelegació del Govern a Girona, que aquesta aportació de sorra serà més tardana, ja que encara manca la licitació del projecte i això, encara pot implicar temps. D'altra banda, també afirmen que la draga que s'ha de situar davant de s'Abanell es troba fora de l'Estat i que això, encara comportarà més temps i per tant, la sorra no estaria a punt l'agost, sinó després de l'estiu. A més, des de Madrid també expliquen que l'època de banyistes no seria la més adient per la col·locació d'una draga per totes les molèsties que genera una embarcació molt gran i que treballaria nit i dia per tenir a punt la platja de s'Abanell. Per tant, la intenció de Madrid seria que la sorra arribés a partir de setembre quan el turisme es redueix.
La sorra per regenerar la platja de s'Abanell no arribarà fins a principis d'agost
El Punt 21/7/09
L'Ajuntament de Blanes continua esperant que el Ministeri de Medi Ambient comenci els treballs que permetran recuperar la platja de s'Abanell, greument afectada pel temporal de llevant de l'hivern, amb l'aportació de 250.000 metres cúbics de sorra. Segons ha afirmat el regidor de Medi Ambient, Celestino Lillo, la darrera previsió, després de retards i incompliments reiterats, és que la draga encarregada d'omplir de sorra la platja arribi «durant l'última setmana de juliol o la primera d'agost». «Així m'ho van confirmar la setmana passada en una trucada que vaig fer a la delegació de Girona del Ministeri de Medi Ambient», va assenyalar Lillo, que considera que la quantitat de sorra serà suficient.
Arenys de Mar ampliarà també la platja de la Picòrdia amb sorra del fons marí
El Punt 21/7/09
Les màquines, treballant ahir al tram final de la riera. Foto: E.F.
Tot i que Arenys de Mar no s'havia inclòs entre les actuacions d'urgència per regenerar les platges més afectades pels temporals d'hivern al Maresme, també tindrà sorra nova del fons marí. L'alcalde Ramon Vinyes (PSC) va manifestar que podria ser una «compensació» pel fet que bona part de la sorra que s'està posat a les platges de la comarca prové de la bocana del port d'Arenys, on s'acumula molta sorra que s'ha de buidar. La demarcació de Costes va anunciar que quan s'acabessin els treballs al Baix Maresme en posarien 50.000 m³ a la platja de ponent del port, a la Picòrdia. La previsió era que les obres no comencessin fins que acabessin a la resta de municipis, però ahir ja es descarregava a la platja material per fer l'actuació. De fet, en altres municipis que esperaven la regeneració, com és el cas de Cabrera de Mar, ja s'hi han avançat els treballs per posar-hi els metres cúbics de sorra previstos.
Aquestes obres de regeneració de la platja coincidiran amb les que des de dijous s'estan portant a terme a la part baixa de la riera. És la mateixa administració, la demarcació de Costes, qui s'encarrega de buidar de sorra la desembocadura i deixar obert al mar el tram final amb vista a una possible rierada. L'alcalde d'Arenys de Mar destaca que per primera vegada aquests treballs els assumeix i executa la demarcació de Costes, ja que altres vegades era l'Ajuntament mateix qui s'havia d'encarregar d'aquesta neteja. Les obres que encara continuen consisteixen a portar amb camions la sorra fins a la platja de la Picòrdia, on s'ha aprofitat per aplanar el camí de serveis, que es fa servir per anar a peu fins a la Musclera i en direcció a Caldes d'Estrac.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada