dimarts, 15 de setembre del 2009

Algunes notícies més per llegir 15/9/09...

Recuperen espècies vegetals extingides fa més de seixanta anys de les costes del Maresme
El Punt 15/9/09

Una imatge de la replantació feta a Arenys de Mar.

L'obra social de Caixa Catalunya ha aconseguit recuperar unes quantes espècies gairebé extingides a diverses platges del Maresme. En alguns casos, les espècies vegetals recuperades per mitjà d'aquestes actuacions de reintroducció de l'obra social de Caixa Catalunya –amb voluntaris locals– o gràcies al seu retorn a les platges de manera natural a través de temporals marins, representen les úniques poblacions romanents al Maresme i, fins i tot, a la costa catalana.

Per exemple, entre la flora recuperada al Maresme, destaca el cas de la travarada marina, pràcticament extingida a l'inici del conveni i que ara és present amb una dotzena d'individus a la platja de Malgrat de Mar.

Les actuacions dutes a terme s'emmarquen en un conveni de col·laboració de vuit anys que l'obra social de Caixa Catalunya manté amb diversos ajuntaments del Maresme. En concret els de Malgrat de Mar, Vilassar de Mar, Arenys de Mar i Canet de Mar.

Aquest pla de conservació va néixer a partir de la constatació de l'estat preocupant de les platges de la comarca. De fet, segons estudis de Caixa Catalunya, a les platges entre el Besos i la Tordera, s'han extingit prop d'un 43% d'espècies vegetals exclusives de sorra que hi havia fa seixanta anys.

Per aquest motiu, l'obra social de Caixa Catalunya va fer una aposta decidida per a la protecció de les darreres mostres existents d'aquest tipus de vegetació al Maresme, així com a tot el litoral català. De fet, i segons constata el director de l'àrea de medi ambient de l'obra social de Caixa Catalunya, Miquel Rafa, «recuperant aquesta vegetació dunar, les platges resultants són més resistents i sostenibles, ja que suporten millor l'erosió marina i la desaparició de la sorra, fet molt important tenint en compte els efectes desastrosos dels temporals marins».


Acaba la regeneració de s'Abanell però manca l'informe de Costes
Diari de Girona 15/9/09

La draga ha estat treballant un mes abocant sorra en un tram de poc menys d'un quilòmetre que va quedar malmès pels temporals

La platja de s'Abanell, amb l'aportació dels 250.000 m3 de sorra, ahir a la tarda. carles colomer

MARTÍ SANTIAGO
La regeneració de la platja de s'Abanell ja ha finalitzat després que durant pràcticament un mes una draga hagi abocat 250.000 metres cúbics de sorra a la zona que va quedar afectada després dels temporals de l'any passat. No obstant això, el consistori està pendent de l'informe que ha de realitzar la Direcció General de Costes per valorar com s'ha produït aquesta regeneració.

Malgrat que el volum d'arena aportat ha servit per regenerar uns 700 metres de platja a les acaballes de la temporada estiuenca servirà a Blanes per mantenir la seva imatge de poble costaner. Cal recordar que paral·lelament a la regeneració s'han estat executant les obres d'emergència de reparació del passeig marítim per evitar que tant la ciutadania com els turistes no poguessin disposar d'aquesta zona lúdica.

En aquesta ocasió, la regeneració de la platja s'ha realitzat amb l'aportació de sorra extreta d'Arenys de Mar en comptes d'obtenir-la del delta de la Tordera.

Remodelació de l'espai

A banda de les diferents obres d'arranjament que s'han efectuat a la zona, el govern (CiU, PDB, PP) té prevista la remodelació d'aquest espai turístic en el qual invertirà gairebé 7 milions d'euros i que consistirà, entre altres accions, en la pacificació del trànsit pels carrers turístics donant prioritat als vianants. En canvi, el passeig de s'Abanell, juntament amb el carrer Cristòfol Colom, seran els encarregats d'absorbir el trànsit rodat. Abans, però, caldrà que l'Ajuntament aprovi el Pla General i redacti els projectes definitius per engegar les obres.