divendres, 4 de setembre del 2009

Algunes notícies més per llegir 4/9/09...

L'Ajuntament de Malgrat de Mar i els naturistes acosten posicions
Malgrat Confidencial 4/9/09

L’Ajuntament de Malgrat de Mar i el Club Català de Naturisme han iniciat un procés de diàleg per mirar de resoldre amistosament el conflicte obert arran de la moció d’Esquerra de delimitar una zona per a la pràctica del nudisme a la platja del municipi. Aquesta formació va explicar que calia fer-ho ja que l’ordenança de civisme preveia multes de fins a 200 euros per a les persones que anessin nues fora de les zones delimitades.
Tal i com va explicar en primícia MC, el Club Català de Naturisme va qualificar d’il·legal l’ordenança explicant que contrariava lleis de rang superior. El seu president, Joaquim Plana, va explicar que tenien intenció d’emprendre accions legals contra ella. Abans, però, l’entitat es reuniria amb l’alcaldessa per mirar de solucionar-ho amistosament.
La reunió ha tingut lloc aquest divendres a l’Ajuntament de Malgrat de Mar. Durant més d’una hora, l’alcaldessa i dos representants del Club Català de Naturisme –el seu president i el seu assessor legal- han intercanviat opinions. Els portaveus de l’entitat han expressat el seu rebuig a la creació d’una zona específica per als naturistes, han reclamat que s’elimini el punt de l’ordenança que preveu sancions per anar nu a la platja i han manifestat el seu desig que qui ho vulgui pugui anar despullat sense prohibicions ni normatives pel mig. L’alcaldessa, Conxita Campoy, els ha explicat que mai s’ha multat ningú per anar nu i que si s’ha inclòs aquest punt en l’ordenança de convivència ciutadana és perquè la policia tingui una eina per actuar en el supòsit que es generés un conflicte. En aquest sentit, l’alcaldessa ha manifestat que es tracta d’un tema sovint polèmic ja que hi ha persones a favor i altres en contra.
Després de la reunió, les dues parts han assegurat que continuaran en contacte per mirar d’arribar a una entesa. Els representants del Club de Naturisme explicaran com ha anat la trobada a la resta de socis la propera setmana i els plantejaran una possible via de solució. El president del Club ha manifestat que estarien satisfets si es retirés aquest punt de l’ordenança o bé es modifiqués per garantir la llibertat d’anar nu sense ser represaliat. També veurien bé que Malgrat de Mar recomanés una platja com a idònia per a la pràctica del nudisme, sempre i quan això no signifiqués sancionar la nuesa en altres punts.
L’alcaldessa ha assegurat que es mirarà si és possible modificar l’ordenança de manera que quedin clars els casos en què la policia podria actuar, com ara els de contingut sexual. Campoy també ha dit que veu bé recomanar un indret concret. Segons l’alcaldessa aquest lloc hauria de ser la platja del delta del riu Tordera ja que és on tradicionalment s’ha practicat el nudisme. Conxita Campoy ha explicat que Blanes no tindria inconvenient a fer-ho. Ha precisat, però, que caldria garantir la compatibilitat de tots els usos de la zona del delta com ara els passejos per observar la fauna i la flora que sovint es fan en família.
En el ple d’ahir dijous tres de setembre, Esquerra va tornar a presentar la seva proposta de delimitar un tall de la platja com a nudista. El grup va defensar dos espais a la platja de La Conca. La resta de partits van mostrar la seva oposició a la tria i van fer una contraproposta: la platja del delta de la Tordera.


Vessament de gasoil al mar de Blanes
Diari de Girona 4/9/09

Sis embarcacions van dividir la taca de 150 m2 en fragments perquè s'evaporés el carburant

BLANES MARTÍ SANTIAGO
Eren prop de les 12 del migdia quan l'helicòpter de Salvament Marítim va detectar dues taques de carburant al mar de Blanes. Una estava situada entre la cala Treumal i la cala de Santa Cristina i era de dimensions reduïdes. L'altra era a menys d'un quilòmetre del port de Blanes i feia entre 90 i 150 m2, tal com van apuntar fonts de Protecció Civil.
Realitzat l'avís, la Creu Roja va agafar dues embarcacions i va desplaçar-se al vessament davant el port. Acte seguit, una embarcació de Protecció Civil i tres mes de l'Agència Catalana de l'Aigua també van dirigir-se allà mateix per coordinar l'operatiu de neteja del fluid.
En comprovar que es tractava d'un taca de gasoil extremadament liquada les sis embarcacions van començar a fragmentar-la en trossos més petits per afavorir que la calor del sol evaporés tot el carburant. A les 3 de la tarda, l'operatiu es va donar per finalitzat i no va caldre tancar les platges al bany ni arriar la bandera blava.
Els serveis de Protecció Civil desconeixien ahir la procedència de la taca tot i que asseguren que no va arribar del vessament produït els darrers dies a Mataró. La tesi més probable és que pugui tractar-se d'alguna embarcació amb problemes al motor o bé el buidament d'alguna sentina per part del propietari d'algun vaixell, acte totalment prohibit.
Des de Protecció Civil recorden que cada any resulta habitual realitzar accions com la d'ahir.


Les platges mataronines tornen a la normalitat després de retirar-ne el fuel
El Punt 4/9/09

Les restes de cru, que van tacar la totalitat de la costa, només van aparèixer al rompent de les onades


Els operaris de la neteja de Mataró van haver de retirar ahir al matí les taques de fuel manualment./ Foto: LL.M.

La bandera verda onejava ahir al migdia a totes les platges de Mataró després de retirar-ne les restes de fuel que van aparèixer dimecres a la tarda. Les taques, de prop d'un centímetre de diàmetre, s'havien dipositat a la sorra just on rompen les onades. Segons el regidor de Via Pública, Francesc Melero (PSC), en total s'ha pogut recollir de manera manual poc més d'un quilo de residus. Tot i que no se sap l'origen d'aquestes restes d'hidrocarburs, s'apunta que es tractaria «d'un vessament antic» d'algun vaixell. Malgrat el bon estat de l'aigua, els serveis de vigilància mantenen l'alerta per si apareixen més taques.

L'Ajuntament va decidir desactivar ahir al matí el pla d'actuació municipal per contaminació accidental a les aigües marines, que des de dimecres estava en fase d'alerta per la presència a les platges de taques de fuel. Els residus, segons va explicar ahir el regidor de Via Pública, Francesc Melero, van aparèixer a la tarda a les tres platges situades a llevant del port –Sant Simó, el Callao i Varador– en una extensió d'uns tres quilòmetres. Des d'aleshores es va hissar la bandera groga, però en cap moment es va optar per prohibir el bany i col·locar la bandera vermella. Melero va assegurar que a primera hora del matí les tres zones ja estaven en un estat òptim després de la feina dels serveis de neteja, però en canvi havien arribat algunes taques de cru a la platja de Ponent. Per aquest motiu, durant el matí en aquest sector del litoral hi va lluir la bandera groga fins al migdia, en què es van recollir totes les restes de cru, una feina que es va haver de fer manualment.

El regidor va admetre que és difícil determinar l'origen d'aquest vessament, però en tot cas apunta que es tractaria d'un d'antic, ja que en cap moment s'ha detectat cap taca dins del mar. A banda de la inspecció de la Creu Roja, durant el matí un helicòpter de Salvament Marítim va sobrevolar la costa mataronina, fins a tres milles endins, i no va localitzar cap residu. Per la seva banda, l'Agència Catalana de l'Aigua de la Generalitat va recollir mostres de les restes d'hidrocarburs per analitzar-les i determinar-ne l'origen, si és possible.

Llavaneres, també

L'episodi de contaminació també va afectar altres municipis, com ara Llavaneres, on durant unes hores va onejar la bandera vermella que prohibia el bany. Segons l'Ajuntament, el litoral llavanerenc també va quedar afectat, en part, per la taca de fuel. La prohibició es va mantenir fins a les tres de la tarda, en què es va canviar per la bandera groga. Malgrat la neteja del litoral, tots els serveis de vigilància continuen en estat d'alerta per l'evolució que pugui tenir aquest vessament.

Tacats de cru

Els banyistes més matiners es van trobar ahir amb la desagradable sorpresa de les taques de fuel. Si bé en cap cas es va prohibir el bany, alguns van optar per marxar perquè van sortir de l'aigua tacats d'oli d'hidrocarbur. «Ens hem banyat abans que arribessin els escombriaires i hem acabat ben bruts», es lamentava una parella que s'esperava per assecar-se i marxar. «Venim cada dia i això no és habitual, i menys aquest any, que l'aigua ha estat molt neta», hi afegia la dona. Mentre els serveis de la neteja continuaven traient manualment les restes de fuel, d'altres banyistes no tenien cap problema per fer una capbussada.


Montserrat Candini denuncia al Senat "errades" en l'actuació contra la taca de cru de Mataró
Diari Maresme 4/9/09

La portaveu adjunta de CiU al Senat, Montserrat Candini, ha denunciat "la cadena d'errors del protocol d'actuació" contra la taca de fuel apareguda aquesta setmana al litoral del Maresme a les platges de Mataró.

Abocaments tòxics

En aquest sentit, la senadora convergent ha manifestat que resulta "inacceptable la falta de coordinació de les Administracions implicades per acabar amb aquests abocaments tòxics que vénen apareixent des de fa uns anys" a la capital del Maresme.

Mesures

Candini ha recollit les queixes del Grup Municipal de CiU de Mataró i ha presentat al Senat una bateria de sis preguntes exigint explicacions al Govern espanyol sobre les mesures que pensa adoptar al respecte.