Troben restes arqueològiques al lloc on han de fer passar les canonades de la depuradora de l'Alt Maresme
El Punt 24/9/09
Es tracta de vestigis de la continuació de l'estructura del pont del Diable
.
Un dels arqueòlegs treballava ahir en el jaciment a tocar del Pont del Diable. Foto: T.M.
Un grup d'arqueòlegs de l'empresa Actium va confirmar ahir la troballa de restes arqueològiques sota la carretera d'Hortsavinyà, per on està previst que passin les canonades de la depuradora de l'Alt Maresme. Es tracta d'estructures vinculades al conegut com a pont de Diable, però encara no se n'ha determinat la importància. Els treballs per conèixer a fons les troballes continuaran els propers dies i podrien arribar a afectar el traçat original de les canonades i fer reformar el projecte.
L'empresa encarregada de les obres de construcció de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) a la pedrera de Montpalau va encarregar fa dies al grup d'arqueòlegs que fessin una prospecció a la zona que envolta el pont del Diable i que està afectada pel pas de les noves canalitzacions.
Ahir els tècnics de la firma Actium van confirmar que s'han trobat vestigis de la continuació de l'estructura que s'endinsen per sota de la carretera d'Hortsavinyà, paral·lela a la riera de Pineda. Concretament es tracta de la base més antiga del pont, datada probablement de l'època romana tardana, i un empedrat al costat del mur del qual encara es desconeix la utilitat. Totes les estructures estan en un bon estat de conservació, però els arqueòlegs es mostren cauts a l'hora de valorar-ne la importància i si hi ha alguna relació amb l'aqüeducte romà de Can Cua o amb les restes de la vil·la romana de Can Roig. Igualment, cap d'ells no vol avançar si la troballa podria fer canviar el traçat de les canonades de la depuradora.
Fonts de l'Ajuntament de Pineda van explicar que un cop coneguda l'existència de les restes, representants municipals i l'arqueòleg territorial de la Generalitat Joaquim Folch van apropar-se ahir a les obres. Segons va confirmar Folch, els resultats «són de gran interès», però es va remetre a l'informe final abans d'aventurar el destí final de la troballa. De fet, l'existència d'una possible prolongació del pont del Diable ja fa anys que és coneguda. L'estructura que encara es conserva del pont ha estat motiu d'estudi, entre d'altres, per la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda, principal defensora dels valors patrimonials, naturals i culturals de la riera. A més, el pont del Diable consta com a «mesura de prevenció i control addicional» en l'estudi d'impacte ambiental de la Generalitat previ al començament de la construcció de la depuradora.
No afecta els terminis
La troballa arqueològica, però, en cap cas afecta el calendari de desenvolupament de les obres de l'EDAR. Les mateixes fonts municipals van assegurar que dilluns està previst que comencin els treballs a l'estació de pretractament, situada al límit costaner amb el municipi de Santa Susanna, perquè es faci un desviament de l'emissari. Paral·lelament es continuen instal·lant les canonades a la part baixa de la riera i continuen les tasques d'adequació de la planta principal. Abans d'acabar l'any, les canonades hauran de depassar la carretera N-II i al principi del 2010 arribaran fins a la pedrera. L'objectiu prioritari és que la depuradora ja funcioni l'any vinent.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada