dilluns, 5 d’octubre del 2009

Dissabte 3/10/09 s’enfonsa un vaixell de les obres de la dessalinitzadora de Blanes davant Mataró i causa un vessament de gasoil

Apareix una taca de gasoil davant de la costa de Mataró per l'enfonsament d'un vaixell
Diari Maresme 5/10/09

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) manté activat el Pla Especial d'Emergències Camcat per un vessament de gasoil produït per l'enfonsament d'un vaixell davant de la costa de Mataró.

Combustible

Aquesta embarcació, de nom "Arrillon", es va enfonsar dissabte a la tarda al sud-est de l'espigó de la capital del Maresme. El vaixell, de 21 metres d'eslora, tenia una capacitat de combustible de menys de 1.000 litres.

Sense víctimes

L'accident es va produir per causes que encara es desconeixen i els seus dos únics tripulants van ser evacuats sans i estalvis.

Efectius

Salvament Marítim va desplaçar ahir diumenge un helicòpter, dos remolcadors i una barca per realitzar la dispersió mecànica de la taca de combustible, la qual, segons les primeres estimacions, tindria una superfície d'uns 550 m2. D'altra banda, la Creu Roja va mobilitzar tres embarcacions, mentre que l'armador va enviar un vaixell amb l'objectiu de reflotar la nau enfonsada.

Grava

Diumenge aquests efectius van aconseguir segellar els forats del vaixell enfonsat, però a partir de les 8 del vespre es van haver d'aturar les tasques de dispersió. Durant tota la nit s'ha quedat una grua-draga equipada amb tot el necessari per a reiniciar les tasques aquest dilluns al matí. Està previst que s'incorporin diversos mitjans que comprovaran que la fuita està totalment segellada per procedir a reflotar el vaixell i també es farà una inspecció de la zona per valorar l'estat i les dimensions de la taca. L'embarcació transportava grava i treballava en tasques de suport en unes obres a la dessaladora de Blanes.

Un vaixell s'enfonsa a Mataró i origina una taca de gasoil de 550 m²
El Punt 5/10/09

El vessament està controlat, no afectarà les platges i avui reflotaran l'embarcació
.

Un dels remolcadors treballant ahir a la tarda davant de la platja de Mataró. Foto: ACN

Una gavarra de 23 metres d'eslora es va enfonsar dissabte a la nit, per causes que es desconeixen, davant la costa del Maresme, entre Mataró i Port Balís. Com a conseqüència de l'accident, el gasoil que duia l'embarcació es va començar a vessar al mar, però un equip de Salvament Marítim va tapar els forats del tanc de combustible, que estava carregat amb prop d'un miler de litres de fuel. Tot i això, ahir es va detectar una taca de 550 metres quadrats, que es preveu que no arribarà al litoral.

El mar va engolir, a 3,7 quilòmetres de distància de la costa mataronina, el vaixell Arrillon, una gavarra que transportava sacs de grava per a unes obres de la dessalinitzadora de Blanes. Els dos únics tripulants del vaixell van poder ser rescatats i van sortir il·lesos de l'incident, el qual, però, va provocar una fuita de gasoil del tanc de combustible, que ahir a la tarda havia ocasionat una taca amb una forma triangular de 550 metres quadrats. Amb tot, l'equip de Salvament Marítim que es va desplaçar fins al lloc dels fets va aconseguir frenar la fuita tapant els forats del dipòsit i evitant que es vessés la totalitat dels 1.000 litres de fuel emmagatzemats. L'equip, que depèn de Foment, va desplaçar dos remolcadors fins al lloc, i per segellar el tanc un equip de submarinistes va accedir a l'embarcació, enfonsada a uns vint metres sota el nivell del mar. Per la seva banda, la Creu Roja va mobilitzar tres embarcacions i Protecció Civil va activar el pla especial d'emergències per contaminació accidental d'aigües marines cap a les dotze del migdia.

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, i el delegat del govern espanyol, Joan Rangel, es van desplaçar fins a la capital del Maresme per seguir les tasques de contenció del gasoil. A la tarda, Rangel va assegurar que la situació estava «perfectament controlada».

«Sortosament, no ha estat més que un ensurt», va puntualitzar el delegat del govern espanyol, que va afegir que «el vessament de gasoil al mar no ha arribat als mil litres, i la taca, amb una forma triangular, no va cap a la costa sinó que s'ha quedat estancada a unes dues milles, entre Mataró i Port Balís».

Un cop controlada la fuita, els equips de salvament tenen l'objectiu ara de reflotar l'embarcació, cosa que es preveu que es pugui començar a fer avui a partir de les nou del matí.

Aquest vespre escolto per la ràdio que ja han arribat restes del vessament a la platja.