dijous, 14 de gener del 2010

Algunes notícies més per llegir 13 i 14/1/10...

IMPULSEN UN PLA D’OCUPACIÓ A LA FINCA DE MAS RITORT DE TORDERA.
Ràdio Tordera 14/1/10
.
La Fundació Plataforma Educativa ha posat en marxa aquest mes de desembre un Pla d’Ocupació a la finca Mas Ritort de Tordera. Aquesta iniciativa tindrà una durada de 6 mesos. Aquesta fundació, conjuntament amb el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, va iniciar el passat 1 de desembre un pla d’ocupació que ha permès la contractació de vuit persones que realitzaran tasques forestals a la finca Mas Ritort de Tordera. Ferran Capitan, director del departament de planificació, ens explica en què consisteix el projecte.
.
Segons fonts de la fundació, entre les actuacions previstes a realitzar mitjançant aquest programa, hi ha la neteja del bosc, la neteja i manteniment dels camins principals i secundaris, la repoblació forestal de la zona cremada en l’incendi de l’any 2002, la preparació d’horta, la tallada de selecció de la roureda i l’estassada de la sureda. Escoltem, Ferran Capitan.
.
La Fundació Plataforma Educativa és una entitat que crea i desenvolupa projectes, serveis i programes per tal de “millorar la qualitat de vida de persones i col·lectius en situació d’exclusió social i/o risc de patir-ne”.
.
Vuit persones en situació de risc social fan tasques forestals a Mas Ritort de Tordera
El Punt 14/1/10

Les persones del pla ocupacional a Tordera. Foto: EL PUNT.
.
Vuit persones provinents de col·lectius de risc social i en atur participen des del mes de desembre en un pla ocupacional de tasques forestals a la finca de Mas Ritort de Tordera. El pla, impulsat pel Departament de Treball i gestionat per l'entitat Fundació Plataforma Educativa, està concebut perquè es desenvolupi en sis mesos i les tasques concretes que preveu són la neteja del bosc i el manteniment dels camins, tant principals com secundaris; la repoblació forestal de la zona cremada per l'incendi de l'any 2002; la preparació de la zona destinada a l'horta; la tallada de selecció de la roureda existent, i l'estassada de la sureda.
.
Es dóna el cas que l'entitat també és la responsable de la posada en marxa en aquest mas situat al veïnat de Sant Pere de Tordera d'un centre per a menors tutelats que comença a funcionar aquest any. El projecte depèn del Departament d'Acció Social i Ciutadania i consistirà en un centre residencial d'acció educativa (CRAE) amb una capacitat per a 24 menors d'edat, d'entre dotze i divuit anys, tutelats per la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). Es tracta de nens i joves que provenen d'ambients desestructurats i als quals, de manera temporal, s'ofereix una alternativa per normalitzar la seva situació. Aquests menors estan en situació de desemparament i els seus pares han perdut temporalment l'exercici de la pàtria potestat. El centre, amb un pressupost global de dos milions d'euros, el gestionarà la fundació, que ha rebut una ajuda de la Generalitat de 835.000 euros.
.
Pineda enfila la recta final de les obres de canalització de la depuradora en trama urbana
Diari Maresme 14/1/10

.
Pineda de Mar ha iniciat la darrera fase de les obres de la construcció de l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de l'Alt Maresme que afecta la trama urbana del municipi. Encara estan pendents de començar els treballs a l'estació de pretractament.
.
L'empresa Copisa, encarregada de la construcció de l'EDAR, ha començat a col·locar les canonades que han de portar l'aigua de l'estació de bombament fins a la planta situada a la pedrera del Montpalau. Segons informa el consistori pinedenc, es tracta de la darrera fase de les obres que afecta la trama urbana del municipi i, per tant, "aviat s'acabaran les molèsties per als veïns".
.
Les canonades, d'un metre de diàmetre, passaran per sota de la rambla Catalunya, i el consistori preveu que les obres s'allargaran tot un mes. Durant aquest període es modificarà la circulació per alguns carrers del municipi. Paral·lelament a aquesta actuació, la resta de les obres a l'EDAR segueixen avançant però encara estan pendents de començar els treballs a l'estació de pretractament.
.
Actuacions pendents
.
Des de dijous passat, el camí del Mig de Pineda de Mar està tallat en motiu d'aquestes obres de connexió de les canonades de la depuradora de l'Alt Maresme. Un cop acabada la canalització a través del passeig marítim, ara s'estan col·locant les canonades que van des de l'estació de bombeig fins a la planta, ubicada a la pedrera de Montpalau, al terme municipal de Tordera.
.
Les canonades passaran primer per una zona que encara està pendent d'urbanitzar i, a partir de la setmana vinent és previst que comencin a enfilar per la rambla Catalunya fins enllaçar amb les canonades ja col·locades sota la carretera N-II. En aquest punt ja estan fetes les connexions perquè en una segona fase, ja fora de la trama urbana, les canonades avancin pel passeig d'Hortsavinyà fins a l'EDAR.
.
Segons informen fonts municipals, si els terminis previstos per l'empresa es compleixen, a la tardor les canonades ja hauran arribat a la depuradora. Els treballs que encara no han començat son els de l'estació de pretractament perquè encara cal fer un segon desviament en l'emissari submarí.
.

Els efectes dels danys causats als boscos per les ventades i la neu podrien durar fins l'estiu
Diari Maresme 13/1/10
.

Segons informen les ADF Maresme i Vallès Oriental, els danys causats per les darreres ventades i la neu als boscos de les dues comarques augmentaran els danys ocasionats per les plagues forestals, la mortaldat d'arbres i el risc d'incendis.
.
n comunicat, les ADF han assegurat que a més de la trencadissa de branques i d'arbres que va causar la tempesta de vent i neu del 7 i 8 de gener, els seus efectes duraran com a mínim fins a la primavera i l'estiu. En el cas de les pinedes, els arbres caiguts i les ferides al brancatge "faran d'esquer dels insectes que les ataquen, i afavoriran l'entrada i expansió dels fongs". En aquest sentit, si les condicions ambientals els hi són favorables, "es podria incrementar considerablement la mortalitat de pins i paral·lelament el risc d'incendi forestal", afegeixen.
.
Les ADF també han lamentat que, a tot això, s'hi ha d'afegir la manca de recursos econòmics per a la gestió forestal i la no extracció de la fusta dels arbres morts, "que no fa més que complicar la situació", apunten. Malgrat aquestes previsions negatives, també assenyalen com a dada positiva que davant de l'increment d'insectes nocius, hi haurà també un increment dels seus enemics naturals (altres insectes, ocells insectívors, etc...) que reduiran sensiblement els danys que podrien causar aquestes plagues.
.

RENFE CONSTRUIRÀ UN NOU EDIFICI DE VIATGERS A TORDERA I S’ADEQUARÀ LA ZONA D’APARCAMENT.
Ràdio Tordera 14/1/10


Adif invertirà més de sis milions d’euros en la millora de les instal·lacions de sis estacions de la xarxa de rodalies de Barcelona. Aquests projectes tenen per objectiu eliminar les barreres arquitectòniques de les estacions de l’Hospitalet de Llobregat, Maçanet-Massanes, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Santa Susanna i Tordera. A més, aquí a Tordera es construirà un edifici de viatgers, de planta única amb zona de cafeteria i espais auxiliars d’ús intern. El disseny del projecte permetrà que, durant l’execució de les obres, l’actual edifici es mantingui operatiu. El portaveu d’adif, Dani Martínez ens explica com serà aquesta nova estació.
.
Els treballs de l’estació de Tordera es completaran amb l’adequació de la zona d’aparcament. Dani Martínez explica el calendari d’obres del projecte.
.
A banda de Tordera, Adif també realitzarà treballs d’eliminació de barreres arquitectòniques de les estacions de l’Hospitalet, Maçanet-Massanes, Montgat, Sant Adrià de Besòs i Santa Susanna.