El mes de març de 2010 ha estat plujós a bona part de Catalunya i un dels més freds de les últimes dècades
Nota del Butlletí Climàtic del març de 2010
Servei Meteorològic de Catalunya 1/4/10
.
El Servei Meteorològic de Catalunya, adscrit al Departament de Medi Ambient i Habitatge,
qualifica el mes de març de 2010 de fred a tot Catalunya. Pel que fa a les precipitacions,
ha estat un mes plujós o molt plujós a bona part de les comarques, excepte al terç sud i
al Pirineu més Occidental, on el març ha resultat normal o sec.
.
A la Baixa Tordera, amb una temperatura mitjana mensual de menys de 10ºC, ha estat un mes fred 1ºC per sota de la mitjana climàtica mensual, i amb 90-100mm de precipitació acumulada, ha estat un mes molt plujós amb un 170-190% de precipitació acumulada respecte a la mitjana climàtica mensual.
.
El mes de març ha estat un dels més freds i plujosos dels últims trenta anys
Diari de Girona 3/4/10
.
Les comarques gironines registren les xifres més elevades de precipitacions i baixes temperatures a causa del temporal de neu
.
GIRONA F.BENEJAM
El passat mes de març va ser un dels més plujosos i freds de les últimes tres dècades. Així ho afirma el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), adscrit al Departament de Medi Ambient i Habitatge, que ha qualificat aquest mes de "fred" a tot el territori català, i de "plujós o molt plujós" a bona part de les comarques excepte al terç sud i al Pirineu més occidental, on el març va resultar "normal o sec".
Per contra, les comarques gironines van registrar les xifres més elevades de precipitacions i baixes temperatures, sobretot durant les tres primeres setmanes de mes. Aquest fet s'explica principalment pel fort temporal de fred i neu que el passat 8 de març va afectar tot el nord-est de Catalunya. Va ser durant aquestes dates (la nit del 7 i tot el dia següent) quan gairebé totes les Estacions Meteorològiques Automàtiques que el Servei Meteorològic tenia a la província de Girona van registrar la major part de la precipitació que va caure durant el mes.
Gairebé la totalitat de les quantitats de precipitació més elevades corresponen a estacions meteorològiques de les comarques de l'Alt i el Baix Empordà. En aquest sentit, Roses encapçala la llista de municipis on més aigua ha caigut amb 178,6 litres per metre quadrat, seguit per Torroella de Montgrí i Portbou, amb 145,3 i 124,8 respectivament. De les 15 poblacions amb més precipitacions registrades, 11 corresponen a les comarques gironines, i d'aquestes només tres són estacions de municipis que no corresponen a l'Alt o Baix Empordà (Girona, Cassà de la Selva i Ulldeter).
Poblacions com Castell d'Aro, Monells, la Tallada d'Empordà, Sant Pere Pescador, o la Bisbal d'Empordà o Ulldeter també van rebre durant el mes de març una quantitat inusual de precipitacions, que va superar en tots els casos els 100 litres per metre quadrat.Al Gironès la xifra de precipitacions més alta es va registrar a Cassà de la Selva, amb 108,2 litres per metre quadrat, mentre que a Girona ciutat els litres caiguts van arribar als 106,1. Igual que a les zones del litoral, en aquestes poblacions gairebé el gruix total d'aigua caiguda es va rebre durant el dia de la nevada.
.
Anomalies negatives de -2ºC
.
A més de plujós, el març passat també va ser més fred de l'habitual al conjunt del territori català. Les anomalies negatives (les diferències de la temperatura mitjana mensual de març respecte a la mitjana climàtica mensual del mes de març pel període de referència que va de 1961 a 1990) van estar per sota dels dos graus negatius a molts indrets de la demarcació de Girona. De la mateixa manera que amb les precipitacions, les comarques on s'han registrat unes anomalies negatives més elevades de Catalunya han estat l'Alt i el Baix Empordà. De les 11 poblacions que més baixes temperatures van registrar, les tres set primeres pertanyen a les comarques gironines. Espolla va ser la localitat amb més diferències de temperatures, gairebé tres graus negatius (-2,9ºC), seguida de Torroella del Fluvià, Serra de Daró, Cassà de la Selva, i Castelló d'Empúries, totes amb valors per sobre dels 2,5 graus negatius.
dissabte, 3 d’abril del 2010
El mes de març de 2010 ha estat plujós a bona part de Catalunya i un dels més freds de les últimes dècades. Servei Meteorològic de Catalunya
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada