dijous, 10 de juny del 2010

Sobre l’esquirol llistat siberià (Eutamias sibericus) al Montnegre 9/6/10…

Avui he llegit aquesta notícia a l’Actualitat del Baix Montseny…

Guardes del Parc detecten esquirols llistats, no autòctons, a Olzinelles
L’Actualitat del Baix Montseny 9/6/10
.

.

Fa unes setmanes que els guardes del parc del Montnegre i el Corredor van poder observar a la zona de la font del Pradelló, a Olzinelles, un seguit d'esquirols llistats, un esquirol de pèl curt i suau i d'un to que varia entre el castanyer clar i el daurat, amb 5 llistes o ratlles fosques a l'esquena i la cara alternades amb altres de color blanc.

.
Es tracta d'una no originària Catalunya, i per aquest motiu la seva presència al bosc s'atribueix al fet que alguna persona l'hauria deixat anar. Segons l'Ajuntament, la seva presència no és una bona notícia perquè, com amb la majoria d'espècies forasteres, podria convertir-se en un problema de convivència i reemplaçament de les espècies pròpies, provocar canvis en el funcionament dels ecosistemes naturals o aportar malalties i dificultats de supervivència a d'altres espècies. També, assegura, és possible que els esquirols no puguin sobreviure en un medi estrany, i morin depredats o incapaços de trobar aixopluc i menjar. Aquests dies s'està intentant capturar-los i traslladar-los on puguin viure en captivitat.

Recupero 2 entrades de fa 2 anys a aquest blog amb fotografies i observacions d’en Jordi Novell…

Sobre l’esquirol llistat siberià (Eutamias sibericus) al Montnegre. Jordi Novell
8/8/2008

Fotografies a la Vall d'Olzinelles (Montnegre-Sant Celoni) 21/7/08. Jordi Novell
22/7/2008

A la llista actualitzada de mamífers de la Conca de la Tordera ja es va incloure aquesta espècie com exòtica puntual (Darrera actualització: 28/1/10)…

Llista actualitzada dels mamífers de la Conca de la Tordera

A la web del Parc (de la Diputació) no trobo res sobre el tema…

http://www.diba.cat/parcsn/newsletter/default.asp?parc=5&sessio=P

I a la web de l’ajuntament trobo aquesta notícia...

Es detecta la presència d'esquirols no autòctons a Olzinelles
Ajuntament de Sant Celoni 6/6/10

(text i fotografia original de la notícia idèntica llegida avui)

Un parell de consideracions...

Segons la notícia aquesta espècie ja ha sobreviscut 2 anys (inclosos 2 hiverns, una nevada de les grosses i més de 700 dies evitant ser depredats i alimentant-se perfectament.

Segons la notícia s’han vist “uns quants”, lo que significa que s’ha reproduït perfectament i que ja es pot considerar una espècie invasora.

Segons la notícia, s’ha trigat 2 anys en prendre les primeres mesures per evitar problemes envers els ecosistemes naturals i les espècies autòctones, tot i conèixer la seva existència (i documentada).

Segons la notícia, han estat els guardes del parc els que han observat els exemplars.

Segons la notícia...

Traieu vosaltres mateixos les conclusions.

3 comentaris:

Miquel ha dit...

Potser encara hi som a temps. Uns quants no te perquè vol dir que es reprodueixin perfectament, només que alguns dels que van deixar anar encara són vius. Se n'ha d'eliminar tants com es pugui ara que encara en són pocs.

L'Eutamias està considerada una espècie de les 100 pitjors invasores del Món. És un predador de nius d'ocells i un competidor directe dels rosegadors nadius, a més és transmisor de la malaltia de Lyme.

http://www.europe-aliens.org/pdf/Tamias_sibiricus.pdf

No els podem perdonar la vida només perquè són monos. Són companys de viatge del mosquit tigre, el musclo zebra i el cargol poma.

Javier Romera ha dit...

Totalment d'acord Miquel, personalment ja coneixia aquesta informació i sóc partidari d'invertir tots els esforços necessaris per protegir la fauna i flora autòctona envers l'exòtica, però no desviem l'origen dels meus comentaris, no es qüestiona en cap cas la necessitat d'erradicar-los, si ha estat aquesta la teva interpretació. Les consideracions i les conclusions que animo a treure d'aquesta notícia no anaven en aquesta direcció... Ho poso més fàcil... què ha passat durant aquests 2 anys???

Sussss ha dit...

Em penso que el que passa és que a l'Actualitat... van endarrerits dos anys. On diu que els hagin vist recentment? "fa unes setmanes" poden ser 104 setmanes, o sigui, fa dos anys. Com que conec un dels guardes, quan el vegi li preguntaré.