dimecres, 19 de gener del 2011

Gairebé enllestida l'ordenació del camí d'accés a la platja de la desembocadura de la Tordera. Malgrat de Mar 19/1/11

.

No fa ni un any que l'accés a la platja de la desembocadura de La Tordera, entre el riu i Càmping La Tordera, era un espai marginal, degradat (principalment gràcies a l'ACA) i un colador cap a l'interior de l'espai natural totalment descontrolat... s'accedia al riu i a la llacuna per un munt de corriols oberts entre la vegetació de ribera... es percebia més com un abocador que no pas un espai “protegit”... ningú es cuidava dels valors naturals de la desembocadura... un desastre!!!

.

Han estat molts mesos de treball, i tothom qui a volgut ha donat un cop de mà!!! Moltes gràcies a tothom!!!... a tota la gent que ha participat a les activitats... a Càmping La Tordera... a Artea... a la Regidoria de Medi Ambient de l'ajuntament de Malgrat de Mar... a la Regidoria de Blanes... a Medi Natural de la Generalitat de Catalunya... i a tots i totes les que heu aportat idees, voluntats, treball i ànims.

.

Un cop més, no em puc estar de recordar-ho, i ho sento molt... l'ACA només està per fer malbé la Tordera, predicar sense exemple, posar entrebancs, i això sí... cobrar taxes!!! Quina pena.

.

Costes???... No gràcies.

.

Mitjançant un Acord de Custòdia, la propietat de Càmping La Tordera S.L., l'associació Orchis, Naturalistes de La Selva i l'Alt Maresme, i tota la gent que ha col·laborat aportant el seu treball desinteressat (que no ha estat poca, ni molt menys)... en menys d'un any, i a grans trets... s'ha traslladat el camí principal del costat del riu al costat del càmping, s'han condicionat els terrenys d'espai natural guanyats, s'han netejat, s'han revegetat i naturalitzat, s'han ocultat els pegots de formigó herència de l'ACA, s'han eliminat tots els corriols d'accés a l'interior del riu, s'ha dotat a l'espai d'un important punt d'observació i d'interpretació alternatiu (la torre d'observació) i s'han delimitat i senyalitzat les zones de nidificació d'aus durant tot el període primaveral i estival. Resten alguns detalls que aquests propers dies quedaran enllestits, com reforestar amb tamarius els voltants de la torre i la instal·lació d'una tanca de bruc que faci de pantalla visual entre l'accés a la torre i l'interior de la desembocadura (un cop finalitzades les tasques de l'ajuntament). Jornades per a donar a conèixer els valors naturals de l'espai, a part.

.

Mitjançant un conveni entre la propietat de Càmping La Tordera S.L. i l'Ajuntament de Malgrat de Mar, a grans trets i gràcies a un ajut rebut per part del DMAH a l'ajuntament, aquest ha instal·lat una tanca i cadenat d'accés al camí, pals i cordes delimitant el camí i els terrenys sota acord de custòdia des de l'aparcament fins a la platja, senyalització de l'espai natural, i ara mateix s'està plantant una tanca vegetal entre el camí i el càmping.

.

Gràcies a l'ajut esmentat del DMAH, l'ajuntament de Malgrat de Mar també ha senyalitzat tots els accessos al riu des del pont de la carretera fins a l'aparcament. Pel que fa a la riba de Blanes, la Regidoria de Medi Ambient de Blanes també a rebut un ajut del DMAH per condicionar el camí entre la desembocadura i Càmping El Pinar, senyalitzar l'espai natural i els accessos al riu, però a grans trets s'ha fet pensant més en un carril bici que no pas en protegir o senyalitzar els accessos a l'interior del riu, amb cartells lluny dels accessos i orientats cap als camps (no cap al riu), suposadament en vies de correcció, o la encara no instal·lació dels més propers a la desembocadura.

.

Mitjançant conveni entre les dues Regidories de Medi Ambient (de Malgrat de Mar i de Blanes), cada any un (aquest li tocarà a Malgrat, el següent a Blanes, i així consecutivament) s'instal·larà una tanca de pals i corda tot resseguint la barra de sorra entre les dues ribes durant tot el període de reproducció d'aus (entre abril i finals d'agost).

.

Un canvi important per a la desembocadura de La Tordera, sense cap mena de dubte, però mai hem de perdre de vista el perquè es fa tot això... m'explico...

.

Aquestes actuacions es fan, suposadament, per ordenar l'espai cara a fer compatibles els usos de l'espai i els seus valors naturals... es pot continuar fent servir l'espai (passejar, anar a la platja, gaudir de l'entorn, etc, etc, etc,...) però de manera ordenada i que no vagi en contra del valors naturals de l'espai... usar però amb respecte. No es prohibeix res... ... ... si no s'aconsegueix aquest equilibri entre ús i protecció, doncs no és més que una actuació urbanística amb mobiliari urbà i ajardinaments, exactament igual que a qualsevol parc urbà, i el segell de Medi Ambient només és una excusa per fer malbé el medi natural. Mireu... si l'objectiu només fos posar tanques, cartells, fer carrils bici i plantar arbres, doncs jo demanaria que la desembocadura deixés de ser “espai natural protegit” i que passés a ser “espai verd urbà”... creieu-me que el pressupost destinat per part de “Parcs i Jardins” de qualsevol municipi és moltíssim més important que el que destinen totes les administracions juntes als espais PEIN i XN2000 de tota Catalunya... no hi ha color!!!

.

Cal recordar que els cartells, les tanques de fusta, les torres d'observació, les reforestacions, els itineraris, etc, etc, etc,... són eines per a fer possible l'ús correcte i ordenat d'un espai natural que s'ha de protegir... no són valors naturals per sí mateixos... i molt menys són la finalitat.

.

I cal recordar que totes aquestes actuacions es fan per ordenar uns usos que ja es donaven a l'espai que, com he dit al començament, van deixar un espai marginal, degradat i sense protecció. Malament qui fa servir aquestes actuacions per fer arribar les pertorbacions als llocs on no s'hi donaven, doncs lluny de solucionar o ordenar, lo que fan és degradar o malmetre el medi natural, amb interessos especulatius, econòmics o urbanístics pintats d'un fals verd ecològic. És fals pensar que a més fusta tractada i cartell, millor conservat o protegit és un espai... l'espai natural millor conservat i protegit és aquell on no calen cartells i tanques perquè ningú els fa malbé... no sé si m'explico, vaja. Malament quan un ajuntament, una associació, una fundació o un Consell Comarcal diu que millorarà i potenciarà el riu Tordera, per exemple, omplint les seves ribes de tanques, carrils bici, itineraris i cartells... inclosos els llocs on ni hi ha problemes!!!... quina por... quin engany!!!

.

Doncs sí... la millora a la desembocadura de La Tordera no bé donada per totes les actuacions fetes, si no pels resultats que ja es donen i es donaran envers la protecció dels seus valors naturals gràcies a l'ordenació i regulació dels usos... i crec sincerament que almenys a aquest raconet del nostre país s'està aconseguint... el temps ho dirà.

.

Ei!!!... que no hem acabat!!!... aquest any farem més coses!!! Millorar, rectificar, corregir,... paraules que sempre hauríem de tenir en compte i que malauradament costen de veure, ... i continuant aplicant les actuacions que realment serveixin!!!

.

Aquí teniu unes fotos de com està quedant la riba de Malgrat, incloent les actuacions pròpies de l'Acord de Custòdia, i les dutes a terme per part de l'Ajuntament de Malgrat...

.

3 comentaris:

Ramon ha dit...

L’enhorabona per la vostre tasca, sincerament !!

Sussss ha dit...

Jo també entrava per felicitar-vos, a tots, però a tu en particular.

Comunicació DEPANA ha dit...

quina alegria! :D