dimarts, 26 de gener del 2016

L'hivern iguala el rècord de 85 dies sense pluja del 1928. ElPuntAvui 26/1/2016

L'hivern iguala el rècord de 85 dies sense pluja del 1928
ElPuntAvui 26/1/2016

 Les previsions del servei de meteorologia indiquen que la ratxa seca es mantindrà encara aquesta setmana

 La ciutat de Barcelona i les comarques del voltant, les zones més castigades


JORDI PANYELLA - BARCELONA
No plou i de moment no voldrà ploure. L'Observatori Fabra de Barcelona, on es conserven els registres més antics de sèries de meteorologia, superarà aquesta setmana el rècord de dies sense ploure, que va quedar fixat el 1928 en 85. El registre s'igualarà demà dimecres i, com que la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya és que no plogui, tot fa pensar que la sèrie s'ampliarà en uns quants dies més.

L'encadenament de dies sense precipitacions es remunta al 4 de novembre passat, quan el país va viure un episodi de pluges molt intenses que fins i tot es van tenyir de tragèdia amb la inundació mortal d'una residència d'ancians al municipi d'Agramunt. Des d'aquelles pluges torrencials, res. O, més ben dit, una quantitat que només es pot registrar amb dècimes i que tècnicament equival a un dia de no-pluja.

Aquesta situació meteorològica es coneix com la “ratxa seca”, segons va explicar ahir a aquest diari el meteoròleg Aleix Serra. “Quan passa això, vol dir que no hi ha cap dia que se superi el litre d'aigua de pluja”, va detallar. Ahir, per exemple, el municipi de Catalunya on es va recollir més aigua va ser Perafita, amb 0,5 mil·límetres acumulats.

Tot i que el registre dels 85 dies correspon a l'Observatori Fabra, situat a la serra de Collserola, la situació de sequera que està provocant la nul·la pluviometria s'estén més enllà de la ciutat de Barcelona. El sud del Maresme i una part del Baix Llobregat, grans àrees del Vallès Oriental i el Vallès Occidental, Osona, el Bages, l'Anoia i també l'Alt Penedès són les comarques més castigades.

Sense canvis a la vista

“A tot arreu ha plogut menys del que és habitual, i el mes de gener s'afegeix a un desembre que va ser extraordinari per la falta de pluja”, va explicar Serra. Segons la previsió d'aquest membre del Servei Meteorològic de Catalunya, a curt termini “no s'aprecia un canvi de temps important”. Sí que podria nevar una mica al Pirineu, però sense acumular gruixos d'importància.

La falta de pluja és evident en el paisatge de moltes comarques i és sobretot preocupant per a molts camps de conreu, als quals perjudica, i molt, una pluviometria tan baixa durant els mesos d'hivern. Una altra de les conseqüències és l'elevat risc d'incendi forestal a causa d'una combinació de factors més pròpia de l'estiu que no de l'hivern: sequedat al bosc i temperatures elevades. En aquest sentit, el 3 de gener passat els bombers van difondre una alerta per la irrupció al país de vents que incrementaven el risc d'incendi, fet pel qual es va fer una crida a extremar les precaucions.

L'any de la sequera

L'hivern sense pluja s'afegeix als registres de l'any passat, que es va tancar com un any sec en gran part del territori. En un 85% del país es van registrar pluges per sota de la mitjana i només se'n va salvar algun sector del Pirineu occidental i el massís dels Ports, on l'any va ser plujós, així com sectors del Pirineu, el Prepirineu i el prelitoral sud, on la quantitat de pluja va ser “normal”.

Entre els mesos més secs de l'any passat, van destacar l'abril, l'octubre i, de manera molt especial,
el desembre, amb registres inferiors als 5 mil·límetres. El Servei Meteorològic de Catalunya destaca la importància de l'escassetat d'aigua de l'octubre, perquè aquest sol ser un dels mesos més plujosos.

1,4 litres per metre quadrat acumula Barcelona des del 4 de novembre passat.

85 per cent del territori català va viure l'any passat una situació de sequera, segons el servei de meteorologia.

0,5 mil·límetres d'aigua es van recollir ahir al municipi de Perafita, al Lluçanès, rècord del dia al país.


Menys aigua dessalinitzada de la que s'havia previst

La producció d'aigua de consum a les plantes dessalinitzadores del Prat de Llobregat i la Tordera no arriba als nivells que s'havien previst quan van ser posades en funcionament. La gran planta del Prat va arrencar el 2009 amb l'anunci que es produirien 200.000 metres cúbics d'aigua dessalinitzada al dia, que equival a 73 milions de metres cúbics l'any. Segons els registres de la mateixa Aigües Ter Llobregat, l'any passat la factoria va produir 6,4 milions de metres cúbics, mentre que la planta de la Tordera va arribar als 5,8 milions. L'any que la dessalinitzadora del Prat es va acostar més als objectius anunciats el 2009 va ser el 2012, amb una producció anual de 12,3 milions de metres cúbics.
De moment, els embassaments de les conques internes de Catalunya encara tenen reserves suficients, amb un nivell global d'aigua del 70% de la seva capacitat màxima, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua.