dimecres, 23 de març del 2016

Tordera s'excusa en el riu com a eix vertebrador per urbanitzar zones protegides 23/3/2016

Aquesta és una opinió personal extreta de la següent notícia...

Tordera refà el seu relat de poble perquè inclogui tothom
El Punt Avui 23/3/2016

Pren el símbol del riu com a eix vertebrador per projectar un municipi amb més oportunitats, més compromís ciutadà i més promoció exterior

Estrena un logotip que està inspirat en el pont de Ferro i que juga amb les paraules ‘som' i ‘riu'

De tot el text selecciono aquest fragment...

Un passeig per unir el Montseny i la Mediterrània

Tordera vol potenciar el riu que li dóna nom. Foto: Teresa Márquez

Tordera ja va fer els deures al seu dia amb la creació d'un passeig fluvial al seu terme municipal. Ara busca la complicitat d'altres municipis banyats pel riu per enllaçar el traçat des del Montseny fins a la desembocadura, recuperant zones agràries de la llera i la seva fauna autòctona.

També podem llegir...

L'alcalde, Joan Carles Garcia (CiU), defensa que s'hagi buscat com a fil conductor d'aquest pla de mandat el riu Tordera. “Som un poble de ribera i hem d'aconseguir reactivar els valors que ens donen singularitat com a poble”, precisa.

Es parla de creació de feina, atraure activitat, recursos, transparència, Fira del Ram, Mercat Setmanal, Prudenci Bertrana, el pont de Ferro, millorar i ampliar els espais de comerç i d'indústria, noves tecnologies, incentius i ajudes per trobar feina i per generar-ne,... entre altres temes.

La meva pregunta és... el riu Tordera és l'objectiu o la excusa?... i, es parla de protegir els espais naturals o d'urbanitzar-los?

Si prenem com exemple el Passeig Fluvial que va enllestir Tordera ja fa uns anys, fent els deures com diu la notícia, doncs parlem d'urbanitzar les ribes del riu per a ús lúdic, a l'estil d'un passeig marítim que res té a veura amb una platja natural conservada o regenerada.

Allà on parla de "recuperant zones agràries de la llera", vol dir fer passar el passeig per la riba natural del riu per no haber de molestar als propietaris limítrofs, i molt menys haber de comprar terrenys (la riba és de domini públic hidràulic i gràtis), i com a molt, gastar-se un dineral en treure quatre canyes i plantar quatre freixes petits i ajardinats fent accesibles trams del riu que abans no ho eren... i a això l'anomena "recuperant la seva fauna autòctona", que vol dir més gossos deixats anar a l'aigua pels propietaris que passegen... o si no és això, que diguin quines espècies autòctones s'han vist afavorides amb el passeig fluvial de Tordera???

... que diguin quines espècies autòctones s'han vist afavorides amb el passig fluvial de Tordera???

En resum... que no prenguin el pèl i anomenin les coses pel seu nom... Volen fer de les ribes del riu un parc interurbà, i el riu o els seus valors naturals no els importa res, i com a tall d'exemple, que expliquin perquè any rere any les zones humides del municipi cada vegada estan pitjor conservades... senyalitzades però més degradedes o reduïdes... confonen urbanitzar (posar tanques, llums, ciment i senyals) amb restaurar o protegir... i el riu no pot ser menys, oi?

... que no prenguin el pèl i anomenin les coses pel seu nom.