dimecres, 18 de maig del 2016

Proposen portar la sorra de la Tordera i Arenys cap a Blanes. El Punt Avui 18/5/2016

Proposen portar la sorra de la Tordera i Arenys cap a Blanes
El Punt Avui 18/5/2015

L'entitat ecologista Preservem el Litoral alerta de l'informe previ de l'Estat per l'impacte que tindria extreure la sorra de l'aqüífer del riu i del fons marí

Fan arribar les esmenes a ajuntaments i entitats perquè s'hi adhereixin

El vaixell draga reomplint les platges de Malgrat de Mar l'estiu passat amb sorra extreta de davant la bocanadel port d'Arenys de Mar. Foto: JOAN SABATER

ELENA FERRAN - ARENYS DE MAR
L'actuació inicial proposada per l'Estat per portar sorra a la platja de s'Abanell i la Marina de Blanes afectaria de ple el litoral maresmenc. Segons la proposta inicial que l'Estat té damunt la taula i que ha de servir per redactar l'informe ambiental abans d'aprovar el projecte, la sorra es portaria des del fons marí d'Arenys de Mar i de la llera del riu Tordera.

La plataforma ecologista Preservem el Litoral no ha dubtat a fer arribar al Ministeri de Medi Ambient les esmenes per evitar que la regeneració tiri endavant. “Volem que es facin bé les coses, ara que per una vegada no es fa per decret d'urgència i escolten el territori”, explica des de l'entitat el biòleg Enric Badosa.

L'actuació a la platja de Blanes forma part de les mesures d'urgència anunciades pel govern l'estiu passat, en un pla que s'allargarà els pròxims quinze anys. Els ecologistes denuncien que es torni a proposar l'extracció de sorra del fons marí a Arenys de Mar, tenint en compte els perjudicis per al medi marí i el sector pesquer. Recorden que no fa ni un any que ja es va fer per portar sorra a les platges de Malgrat de Mar i que ara es proposa fer-ho més endins, ja que a prop del port no s'hauria reomplert. Per justificar els seus arguments i reclamar la suspensió del dragatge marí adjunten els estudis científics que demostren la desaparició de la petxina lluenta de la costa del Maresme a causa de les repetides regeneracions de sorra. La plataforma qüestiona també l'extracció de sorra que es planteja fer a la Tordera. No veuen clara l'extracció amb un forat a la llera de la Tordera, dins el terme de Palafolls, per endur-se amb camions la sorra, i demanen que s'especifiqui com es restituirà aquesta sorra. Això provocaria, segons diuen, l'acumulació dels sediments a mig camí sense arribar a la desembocadura i impediria la regeneració natural de les platges. Tampoc aproven la construcció dels dos dics de 130 metres de llarg per contenir la sorra.

LA XIFRA

150.000 són els metres cúbics de sorra que es volen extreure combinant les dues opcions de Tordera i Arenys.

LA FRASE

"Volem que es faci bé ara que per una vegada no es fa per decret d'urgència i escolten el territori"
Enric Badosa
MEMBRE DE LA PLATAFORMA PRESERVEM EL LITORAL

Actuar junts o per separat

La plataforma ciutadana Preservem el Litoral va sorgir de manera espontània l'endemà que el Consell de Ministres aprovés la regeneració d'urgència a les platges de Malgrat de Mar l'estiu passat. A cop de decret i sense consultes prèvies, es va tirar endavant un pla que preveia transportar amb vaixell la sorra des d'Arenys cap al nord de la comarca. L'entitat vol aprofitar l'oportunitat de generar un debat previ abans no es faci un informe ambiental del projecte. Per això reclama un pla conjunt per gestionar tot allò que afecta el litoral i vetllar per les actuacions tant per protegir la costa com per crear infraestructures o regenerar les platges. “La solució seria una mesa d'experts que donessin respostes a la regressió de les platges”, assenyala Badosa.
Un dels objectius de la plataforma és fer arribar tot el plec de reflexions i esmenes que han fet a l'estudi perquè també hi diguin la seva els ajuntaments i, si ho volen, hi facin també al·legacions. “S'ha de tenir una visió de conjunt i no mirar d'omplir la platja cadascú per separat, perquè ja sabem el que dura.” No només es demanarà l'opinió dels municipis, sinó que també es faran arribar els suggeriments que la plataforma ha fet a entitats i confraries de pescadors.


L’Estat vol treure sorra de la Tordera a Palafolls per recuperar la platja de s’Abanell
Ràdio Palafolls 18/5/2016


Segons la proposta inicial que l’Estat té damunt la taula i que ha de servir per redactar l’informe ambiental abans d’aprovar el projecte, la sorra es portaria des del fons marí d’Arenys de Mar i de la llera del riu Tordera.

La plataforma ecologista Preservem el Litoral no ha dubtat a fer arribar al Ministeri de Medi Ambient les esmenes per evitar que aquesta actuació pugui tirar endavant, ja que volen que s’escolti el territori.

L’actuació a la platja de Blanes forma part de les mesures d’urgència anunciades pel govern l’estiu passat, en un pla que s’allargarà els pròxims quinze anys.

La plataforma no veuen clara l’extracció amb un forat a la llera de la Tordera, dins el terme de Palafolls, per endur-se amb camions la sorra que seria dipositada a la sorra de s’Abanell, i demanen que s’especifiqui com es restituirà aquesta sorra. Segons els ecologistes, aquest forat faria que els sediments del riu no arribessin a la desembocadura impedint la regeneració natural de les platges.

L’Ajuntament de Palafolls ja ha anunciat que estudiarà la proposta de l’Estat per avaluar el possible impacte al nostre poble.

Els ecologistes denuncien també que es torni a proposar l’extracció de sorra del fons marí d’Arenys de Mar, tenint en compte els perjudicis que asseguren que patirien el medi marí i el sector pesquer. Recorden que ja l’any passat es va fer una extracció a Arenys per  portar sorra a les platges de Malgrat de Mar i que ara es proposa fer-ho més endins, ja que a prop del port no s’hauria reomplert.

Els ecologistes adjunten els estudis científics que demostren la desaparició de la petxina lluenta de la costa del Maresme a causa de les repetides regeneracions de sorra.

Tampoc aproven la construcció dels dos dics de 130 metres de llarg per contenir la sorra.


L'Estat torna a proposar extreure sorra del fons marí per dur-la a Blanes 
Ràdio Pineda 18/5/2016

Vaixell draga davant la costa de Pineda, l'estiu passat