dimarts, 20 de setembre del 2016

Algunes notícies per llegir 19 i 20/9/2016...

Modificació urbanística per protegir més l'Espai Mines de Can Palomeres
Aj. Malgrat de Mar 19/9/2016


Tots els grups municipals, PSC i JXM -al govern- i ERC, PDC, CUP i PP -a l'oposició- van aprovar dijous al vespre l'avanç de la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Es tracta del primer pas per posar en valor i incrementar el nivell de protecció dels elements ambientals, patrimonials, etnològics i culturals a l'entorn de les Mines de Can Palomeres.
Actualment, de l'entorn de les Mines de Can Palomeres,  45,7 hectàrees ja estan catalogades com a espai de Xarxa Natura 2000 per la importància a nivell de biodiversitat  per la presència de colònies de ratpenats. L'Ajuntament de Malgrat de Mar porta a terme aquesta modificació del POUM per protegir tot aquest entorn, tenint en compte el seu patrimoni històric, arqueològic, industrial, cultural i natural. Aquesta modificació, que redacta l'empresa Limonium SL, inclourà figures urbanístiques per protegir tots els elements d'aquest espai. 
La modificació inclourà la protecció de l'entorn patrimonial i natural de Can Palomeres, del pou i la caseta situats al costat del Rierot de Mas Joer, de la masia de Can Palomeres, l'estació de càrrega de les  mines, edificació associada a les mines, dels camins inventariats i nous camins privats d'ús públic, entre d'altres. 
La regidora d'Urbanisme, Mireia Castellà, ha explicat que el document de la modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal es pot consultar a les oficines de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament -carrer del Carme, 30), de 9 a 14 h i a la seu electrònica municipal.
L'Ajuntament de Malgrat de Mar disposa ja d'un Estudi documental i arqueològic de l'espai de les Mines de Can Palomeres,així com també d'un estudi paisatgísticfets per la Diputació de Barcelona. Tots dos projectes aposten per protegir amb eines urbanístiques l'Espai de les Mines de Can Palomeres. 
Paral·lelament, a aquesta modificació urbanística el consistori malgratenc treballa en un Pla Director dels Vestigis d'aquest entorn, en el qual també s'inclourà La Pilona. 

La sequera por agreujar el Tomicus, la plaga que ataca els pins
Ràdio Pineda 19/9/2016

Els tècnics de la Generalitat han determinat que la zona més afectada per la plaga de l'escarabat Tomicus és la de les pinedes situades entre Cabrils i Calella. Així ho van expicar a la trobada tècnica de divendres organitzada pel Consell Comarcal del Maresme. El Tomicus és un escarabat molt petit que ataca l'arbre fins a matar-lo, aprofitant que està dèbil a causa de la sequera. Si plou poc, la plaga es pot agreujar. La Generalitat ha anunciat ajudes de 100.000 euros per combatre la plaga. Si l'arbre està afectat, s'ha de retirar.


Restriccions de reg a Sant Esteve a partir de dilluns
el9nou.cat 12/9/2016

Un pou garanteix la distribució de l’aigua de boca al poble

Ferran Polo
La Comunitat de Regants de Sant Esteve de Palautordera aplicarà restriccions en el reg a partir de dilluns. En concret, els regants només podran disposar d’aigua durant dos dies a la setmana i durant un període de quatre hores.

La falta d’aigua ha fet que es deixessin de cultivar alguns camps

La part nord regarà els dilluns i els dijous, mentre que, a la banda sud, es farà els dimarts i divendres. Les restriccions s’apliquen per la falta d’aigua a l’embassament de Sant Esteve. Actualment, es calcula que hi queden uns 50.000 metres cúbics d’aigua, una quarta part de la seva capacitat total, que és de 200.000 metres cúbics. L’objectiu d’aquesta mesura és poder dosificar les reserves i allargar l’aigua per mirar de salvar les collites. Tots els 50.000 metres cúbics que queden, però, no estan a disposició dels regants perquè se n’ha de deixar una part per necessitats d’emergència com un possible incendi forestal. Pels regants, l’excepcionalitat d’enguany rau en la falta de les pluges habituals durant la segona quinzena d’agost.

El pantà, que s’omple durant l’hivern amb aigua captada en superfície de la Tordera, era ple al juny, a l’inici de la temporada de reg. La Comunitat de Regants de Sant Esteve està formada per una vuitantena de comuners que reguen unes 160 hectàrees. Les restriccions en el reg a l’àrea de Sant Esteve s’afegeixen a les que ja s’apliquen a Cardedeu i Cànoves, a l’àrea regada pel pantà de Vallfornès.

A Sant Esteve, la restricció en el reg no afecta la distribució d’aigua de boca al poble que fa l’empresa Aigües Vallflorida. Tot i que ja no es capta en superfície de la Tordera, de moment, es garanteix el subministrament a través de l’aigua de pous.


Els gossos poden tornar a accedir a la platja les 24 hores el dia
Ràdio Arenys 20/9/2016


Aquest cap de setmana va acabar la restricció horària de la temporada d’estiu, una restricció que aquesta vegada ha tingut alguns canvis, ja que s’ha ampliat una hora més a petició dels propietaris d’animals.

 D’aquesta manera, els gossos han accedit a la platja entre les 8 del vespre i les 8 del matí i no fins a les 7 tal com es feia abans. Des de l’Ajuntament s’havia decidit aquest horari per compatibilitzar-ho amb la neteja que es feia al matí per garantir que la sorra quedés neta.  Després de les demandes d’un col·lectiu d’arenyencs que reclamaven una hora més, finalment es va decidir ampliar l’horari perquè, després de parlar-ho amb tècnics de Medi Ambient i també l’empresa que fa la neteja. El regidor de Sanitat, Carles Sala, ha destacat que la resposta de la gent ha estat positiva.  També recorda, alhora, que els amos dels gossos han de vetllar perquè els animals no causin molèsties a la resta de persones prenent mesures necessàries com ara portar-los lligats. A més, també es recorda l’obligació de recollir els excrements tant de la sorra de la platja com del passeig, ja que si no se’ls pot sancionar entre 750 i 3.000 euros seguint el que estableix la normativa de l’ordenança municipal de tinença d’animals domèstics. El regiodr també ha afirmat que intensificaran la campanya de civisme en les properes setmanes per tal de conscienciar els propietaris de la necessitat de deixar la vila neta.

En principi, la idea és tornar a repetir el mateix horari d’accés dels animals cara l’estiu que ve. Recordem també que Arenys de Mar i Caldes d’Estrac estan en converses per crear un espai per a gossos a la platja de la Musclera.



I així és com s'urbanitza i massifica un riu natural "protegit"...

Palafolls s’uneix a la ruta de la “Tourdera”
Ràdio Palafolls 20/9/2016

La junta de govern local va aprovar ahir la incorporació del nostre municipi dins el projecte turístic i de descoberta del entorn anomenat Tourdera. Es tracta d’una ruta, per fer a peu i amb bicicleta, que anirà des de la desembocadura de la Tordera, a Blanes, fins al seu naixement a la Font Bona, al Coll de Sant Marçal.

En total són una 15a d’ajuntaments implicats. L’últim a sumar-s’hi ha estat el consistori palafollenc, que preveu acondicionar uns camins rurals resseguint la vora del riu en el seu pas pel nostre poble fins connectar-lo amb Tordera, que també és a la iniciativa.

Es preveu que a banda de la senyalització general de la ruta, en el seu tram per PLF, es senyalitzin alguns punts d’interés, com ara la Biblioteca Enric Miralles o bé el Castell de Palafolls.


Per entrar al projecte el nostre municipi pagarà uns 3300 € anuals que han de servir per unificar la senyalització, la promoció i mantenir la plana web de promoció del projecte impulsat des del Consell Comarcal de La Selva amb el suport de les Diputacions de Barcelona i de Girona.

A la capçalera, La Tourdera resseguirà el curs del riu però tindrà un segon ramal que anirà a través de la riera d’Arbúcies. Tots dos circuits s’uniran a la part alta del massís del Montseny i generaran un itinerari circular. Això farà que el recorregut, d’uns 60 quilòmetres en total, tingui dos sectors clarament diferenciats: la part baixa pensada per a un públic familiar i de qualsevol edat i un segon tram més exigents per a ciclistes o senderistes més preparats de Sant Esteve o d’Arbúcies fins al naixement del riu.

En la majoria de trams, com és el cas de Palafolls, La Tourdera aprofitarà camins ja existents, sempre en espais amb poc trànsit motoritzat.


Agafo aquesta darrera part i pregunto... Si no es farà passar per la carretera (amb molt trànsit motoritzat) i tenint en compte que no hi ha altre camí paral·lel al riu ("ja existent") entre Palafolls i Tordera... Per on passarà? Malmetent i hipotecant la riba d'un tram de riu ara tranquil i ple de fauna protegida?