dimarts, 13 de setembre del 2016

L’alcaldessa de Sant Pol de Mar menteix respecte a les Banyeretes i acusa als veïns de vandalisme i d’enverinar gossos 12/9/2016

Primer copiem íntegre la resposta rebuda de l’Alcaldessa a l’Associació per a la Defensa de les Platges de Sant Pol de Mar i de seguida desmontem totes les mentides, una a una...

De: Alcaldia [mailto:alcaldia@santpol.cat] 
Enviat: dilluns, 12 / setembre / 2016 10:12
Per a:------------------------------------
A/c: associacioplatgessantpol@gmail.com
Tema: RE: Requeriment Protecció Espècie protegida
 
Benvolgut Sr. Escobar,
 
 Després d’haver iniciat la prova pilot a la Platja de Les Banyeretes ens informen que hi ha una colònia de corbs marins emplomallats.
 
Entenem  la importància del corb marí emplomallat, i és per aquest motiu que hem estat en contacte amb els diferents departaments del Departament de Territori i Sostenibilitat, així com amb els diferents tècnics i responsables de dits departaments,  Sr. Ricard Gutierrez, Tècnic de Fauna Litoral;Sr. Ricard Casanovas, Cap del Servei de Fauna i Flora; Sr. Manuel Pomerol , Cap de Secció de Conservació de Fauna ;Sr Ignasi Rodríguez, Cap de secció de Protecció d’Animals de Companyia i el Sr Ferran Miralles, Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.
 
Del departament només ha arribat un informe a on s’aconsella el trasllat i estem treballant per fer-ho juntament amb els responsables  del departament i la setmana passada una carta amb la mateixa recomanació.
 
No és necessària la seva ordre de finalització , ja que nosaltres sabem que ho hem de fer i ho farem , però sense provocar un problema més greu com seria el tancament de cop i volta quan falten 15 dies per acabar la prova.
 
Lamento els problemes que els hi hem causat així com els actes d’incivisme per part d’alguns usuaris, sense oblidar els atacs de vandalisme que hi han hagut ,  com treure els cartells informatius ( això genera dubtes i desconcerts ) i la posada de verí a la platja, els gossos com els ocells també s’han de respectar.
 
De tota manera voldria tranquil·litzar-los doncs aquest estiu, tot i els gossos, hi han hagut més corbs marins que mai.
 
Cordialment
 
Montserrat Garrido i Romera
Alcaldessa de Sant Pol de Mar
 
telèfon 93 760 04 51
 
logo4

------------------------------------------------

Senyora Montserrat Garrido, la propera vegada que vulgui mentir procuri adreçar-se a uns babaus i que no hi hagi abundant documentació que la desmenteixi. No ens estendrem gaire però desmentir-la punt per punt és descaradament fàcil.

Comencem igual que vostè descrivint, ara sí, la veritable successió de fets.

La ideòloga i impulsora de la platja canina a les Banyeretes és la senyora Verònica Martí, Regidora de Medi Ambient, sense cap altre demanda en fer-la realitat que la seva voluntat, en cap moment veïnal, a l’empara d’un acord de govern municipal entre el seu Grup municipal i el de vostè, i pensant més en el seu “llegat polític” que en les necessitats reals del municipi. Aquí ningú qüestiona el color polític del consistori i l’estalvio qualsevol intent de redreçar la problemàtica cap aquí. Simplement es comenta perquè fins a la resposta de vostè pensàvem que simplement la tenia agafada en aquest tema per equilibris polítics municipals. Amb les seves mentides i acusacions s’ha vist que en realitat és vostè tan responsable com la senyora Verònica Martí.

L’elecció de les Banyeretes com a platja natural per fer realitat el somni personal de la platja canina és, única i exclusivament, estalviar-se problemes i costos allunyant-la tot el possible del nucli urbà i de les platges més freqüentades i per no haver d’invertir recursos econòmics o logístics i de personal en executar la prova de manera correcta i amb les mínimes garanties de salut i seguretat pública.

Vostè personalment, al igual que la senyora Verònica Martí, van ser informades de la presència de l’important colònia estival de Corbs marins emplomallats a les Banyeretes, i a altres localitats de la costa de l’Alt Maresme, molt abans de l’inici de la suposada “prova pilot” de la platja canina. Concretament mitjançant reunió amb els ornitòlegs encarregats de l’estudi i seguiment d’aquesta espècie protegida tant punt es van assabentar de les seves intencions gràcies a un mitjà local. També llavors, molt abans de l’inici de la prova, van ser informades de la incompatibilitat d’ubicar la platja canina a les Banyeretes amb la protecció d’aquesta espècie vulnerable i de màxima protecció a nivell europeu. Tota comunicació per part dels ornitòlegs va ser, sempre, cordial, correcta i amb ànims de trobar una solució satisfactòria per a totes les parts.

Malgrat això, i ens estalviem detalls incòmodes per a vostès, no només van desoir les advertències de dita incompatibilitat, sinó que van demostrar de seguida el seu menyspreu cap a l’espècie protegida i cap a tota la legislació aplicable al respecte de manera conscient i volguda. No cal que s’expliqui que tampoc es respecta l’Ordenança municipal o el Planejament urbanístic i d’usos en cap moment, qualsevol ho pot consultar i és un altre tema.

Pocs dies desprès de l’inici de la prova, i vist que no s’avenien a escoltar a ningú que qüestionés les seves intencions, van tornar a ser informades, aquesta vegada per alguns dels Tècnics del Departament que vostè esmenta a la seva resposta, i se’ls va requerir el trasllat de la platja canina a un altre lloc molt més allunyat de les roques on descansa i es concentra l’espècie protegida. Mai, insisteixo, mai a demanda o voluntat de l’Ajuntament o de qualsevol integrant de l’equip de govern municipal.

Aprofitant el període vacacional d’aquests i d’altres tècnics del Departament, i fent servir uns mitjans de comunicació servils, van tornar a ignorar les demandes i van impulsar la prova a les Banyeretes tirant pel dret i menystenint totes les consideracions anteriors. Malgrat això, van tornar a ser requerides a traslladar la platja canina a un altre lloc pels tècnics del Departament que esmenta a la seva resposta i emplaçades a una reunió per tractar el tema.

Malgrat tots els requeriments, demandes i reunions al respecte, no només no han volgut rectificar en cap moment, sinó que a més a més insisteixen en mantenir la prova única i exclusivament per no haver d’admetre l’error i per pura entossudiria.

Els veïns estan en contra i li demana la fi immediata de la prova, la comunitat científica i naturalista està en contra i li demana la fi ja, el Departament està en contra i li requereix la fi immediatament,... qui li demana a vostè que continuï mantenint la platja canina a les Banyeretes?

El Manifest que va ser entregat a l’Ajuntament fa unes setmanes continua vigent, res ha canviat perquè continua ignorant el problema i menystenint tant als veïns, com als grups naturalistes i científics, com al Departament.

Senyora Montserrat Garrido, torni a llegir la seva resposta i comprendrà la nostra reacció al respecte. Vostè es presenta a les xarxes social com “amant de la natura”... sempre i quan no sigui del seu municipi o quan no evidenciï la seva incompetència a l’hora de gestionar el territori que governa, no?

Ara parlarem de les seva negativa a posar punt i final a aquest despropòsit, segons vostè per evitar problemes als usuaris de la platja canina.

La realitat és que, com ja hem comentat abans, llencen pilotes fora i fan passar el temps per no haver de reconèixer l’error. Si no sap com fer-ho li indiquem la manera més fàcil: S’envia una brigada municipal a canviar els rètols, informant de la finalització de la prova per evitar l’afectació a una espècie protegida i demanant disculpes per les molèsties, i s’encarrega la rectificació de webs i publicacions que identifiquen Les Banyeretes com a platja canina. O si no, llegeixi el Manifest on es descriu el que hauria de fer per solucionar un problema que vostès han creat del no-res.

Parlarem ara de la seva manera de disculpar-se, i abans de rés informar-li que els veïns no volen una disculpa, sinó que solucioni el problema que han creat. Si no és capaç de fer-ho, potser caldria que expliqués per a què vol ser vostè alcaldessa, no?

Novament el temps torna a deixar palès que les raons veïnals per rebutjar la prova són certes, i li agraïm que almenys reconegui que efectivament han estat nombrosos els casos d’incivisme per part d’alguns usuaris de la platja canina per manca de control, seguretat o disseny. La platja canina va ser un greu error des del primer moment, en comptes de rectificar quan se’ls va comunicar van decidir posar-la a les Banyeretes per incompetència i menyspreu envers una espècie protegida, tot i els requeriments de canviar la ubicació van mantenir-la per simple orgull, una vegada reconeguda l’errada per problemes amb una espècie protegida continuen sense solucionar els problemes ocasionats, a demanda d’explicacions al respecte menteixen de manera barroera i descarada,... es pot empitjorar encara més la situació? Doncs l’han aconseguit.

En què es basa vostè per afirmar que els veïns, o qui sigui, ha protagonitzat actes vandàlics o ha volgut fer mal a qualsevol animal amb verí?

Casualitats de la vida, resulta que els rètols que s’han fer malbé són aquells que avisen de sancions als usuaris incívics o de indicacions de prohibició de gossos a zones properes. De debò creu que els desperfectes l’han ocasionat els veïns contraris a la platja canina? Algú es pot creure aquesta afirmació?

Ja és patètic veure una regidora municipal arrossegar-se fins al punt d’amenaçar o interrogar a veïns que signen per demanar la retirada de la platja canina, amb més inri quan és la Regidora de Medi Ambient la principal responsable de posar en perill a l’espècie més important i protegida del seu municipi. Ara bé, que una alcaldessa insinuï que els veïns de les Banyeretes poden enverinar gossos o ignorar que també estan protegits és, per ser suaus, indigne del càrrec que representa.

Insistim les vegades que faci falta per si encara no l’han entès, posicionar-se en contra de la platja canina a les Banyeretes, de la seva manera d’executar la prova, o de la manca de respecte envers els veïns i les seves legítimes queixes, no és estar en contra dels gossos, dels seus propietaris o de la seva protecció. Quina part no entenen vostès?

Tan difícil l’és trobar excuses creïbles que ha de cercar aquesta mena de arbúcies menyspreables per amagar la seva actitud?

Què cerca vostè fent servir aquestes expressions? Realment es pensa que pot amagar la realitat d’aquesta manera? O simplement vol confrontacions on mai l’ha hagut? És aquest el seu tarannà i la seva manera de gestionar el municipi?

Nosaltres disposem de documentació més que suficient per demostrar els fets i per emprendre les accions legals que considerem oportunes. Vostès poden aportar alguna prova de les seves acusacions?

I finalment, sobre el nombre de corbs marins a les Banyeretes... malauradament per a vostès, fa anys que aquesta espècie gaudeix d’un seguiment i estudi per part de molta gent. És evident que vostès mai s’han preocupat d’aquesta mena de coses i serà un plaer explicar-li quatre coses bàsiques:

Fa anys que s’identifiquen individualment molts dels exemplars presents a la costa de l’Alt Maresme, ja sigui a les zones de cria (majoritàriament les Illes Balears) com aquí mateix mitjançant anelles de colors o blanques amb una sèrie de números i lletres que qualsevol pot llegir amb uns simples prismàtics. Gràcies a això i a la feina desinteressada de centenars d’aficionats a l’ornitologia del nostre país es recullen milers d’observacions que permeten conèixer el seu origen, els seus desplaçaments, les seves preferències a l’hora d’escollir els llocs de descans i concentració, etc, etc, etc. Per exemple, es pot demostar que desenes d’exemplars que abans descansaven o dormien a les Banyeretes s’han vist forçats a desplaçar-se a altres localitats menys segures o adients (Blanes, per exemple) des de l’inici de la platja canina.

Fa molts anys que, pels mateixos motius d’estudi i seguiment, i també gràcies a centenars d’ornitòlegs desinteressats, es conten els exemplars observats a qualsevol racó del nostre país, les Banyeretes inclosa. Els responsables de l’estudi i seguiment de l’espècie disposen de tota aquesta informació ja sigui per observació directa o per publicació a diferents bases de dades disponibles. Per exemple, es constata la disminució del nombre d’exemplars a les Banyeretes/la Murtra des de l’inici de la platja canina, independentment a l’increment d’exemplars al conjunt de l’Alt Maresme els darrers anys per motius que res tenen a veure amb la gestió de les platges i roques litorals per part de les diferents administracions locals de la zona, o millor dit tot i la seva gestió.

Vostès mai s’han fixat en els corbs marins emplomallats fins ara, si és que l’han fet, i si veuen ara molts exemplars no és perquè hagin augmentat sinó perquè abans no els han vist i ara s’adonen de la seva presència.

Les evidències científiques ens diuen que els exemplars a les Banyeretes han disminuït en nombre i que molts exemplars s’han desplaçat a altres localitats fugint de la platja canina... En què es basa vostè per afirmar que hi ha ara més corbs marins emplomallats que abans de la platja canina? Realment pensen que poden mentir sense rebre cap rectificació? Realment pensen que podem estar tranquils, com diuen vostès?

En tot moment hem estat respectuosos i s’ha demanat la retirada de la platja canina de les Banyeretes immediatament de manera correcta i cívica. Com a exemple mantenim vigent el Manifest i deixem oberta la porta a una rectificació correcta i amb garanties per a la propera temporada de bany. Com pot imaginar, i més desprès de rebre aquesta resposta, no tenim cap confiança en que vostès sàpiguen o vulguin protegir les espècies protegides del municipi o gestionar correctament qualsevol mena d’equipament en que hi hagi éssers vius en lloc.

Què se suposa que s’ha de fer perquè vostès rectifiquin? Què hauria de passar perquè no fossin necessàries accions legals al respecte?

Senyora Montserrat Garrido, intenti-ho una altre vegada i respongui correctament a les nostres demandes, aquest cop sense mentir ni acusar-nos de vandalisme o de voler fer mal a cap animal.

Salutacions cordials,


-------------------------------------------

De: Escobar Marine, Miquel Àngel
Enviado el: lunes, 12 de septiembre de 2016 9:30
Para: -----------------------------------
CC: associacioplatgessantpol@gmail.com
Asunto: Requeriment Protecció Espècie protegida
 
Bon dia,
no entenem que l’Ajuntament de Sant Pol continuï amb la platja per gossos, quan se li ha fet arribar reiteradament des del Departament de Territori i Sostenibilitat que és incompatible amb una espècie protegida, com són els corbs marins emplomallats. Aquesta espècie és qualificada de vulnerable a l’extinció a Catalunya.
Sol·licitem que finalitzeu la prova pilot de forma immediata i que situeu rètols de prohibit l’accés dels gossos.
No hi ha cap justificació per mantenir el calendari inicialment previst, després de que s’ha fet públic que teniu plenament coneixement que es tracta d’una iniciativa incompatible amb una espècie protegida al més alt nivell.
 
 
Miquel Àngel Escobar