dijous, 8 de desembre del 2016

Bibliografia recomanada... Ocells rapinyaires de Catalunya: miniguia desplegable. Toni Llobet i François | Blog 22/11/2016

Ocells rapinyaires de Catalunya: miniguia desplegable
Toni Llobet i François | Blog 22/11/2016


Tots els nostres ocells rapinyaires, a mà. Això és el que hem aconseguit amb la nova miniguia de camp desplegable, editada conjuntament amb Oryx. Amb textos i supervisió de l’ornitòleg José Luis Copete, disseny de Lluc Julià, i els meus dibuixos. Amb aquesta guia de rapinyaires, creiem, ja es pot sortir al camp a gaudir d’aquests fabulosos ocells, sense deixar-ne cap per identificar!
Un nou títol de la sèrie de miniguies de natura, en format “acordió”, que vam començar amb els “125 ocells de Catalunya que cal conèixer”, en motiu del Delta Birding Festival 2015, i que ha aparegut aquesta tardor, juntament amb els “101 bolets de Catalunya que cal conèixer”, que es van distribuïr amb el diari d’Ara a primers de novembre. Ja en són tres, doncs, de moltíssimes més per venir!


El privilegi –i la responsabilitat- de ser co-editor, a banda d’autor de les il·lustracions i el concepte de la guia, és que hi puc posar tot allò que sempre hauria volgut que aparegués, en una bona guia de butxaca dels ocells rapinyaires. Treballant amb excel·lents naturalistes i ornitòlegs –el coeditor, Francesc Kirchner, d’Oryx, i l’autor, en José Luis Copete-, la confiança i la convergencia d’objectius és total. Així, hem inclòs, en un sol doble página, tots els rapinyaires diurns propis d’aquí, en vol i a la mateixa escala, mascles i femelles si s’escau, per tal de facilitar-ne la identificació a primer cop d’ull. També apareixen diferents fases de plomatge segons l’edat –cas del trencalòs, de les grans àguiles-, vistes des de sobre quan això ajuda la identificació –cas de l’àguila calçada, les arpelles, la imperial-, rareses com aquesta última i les àguiles del gènere Clanga; els polls dels rapinyaires nocturns –alguns dels quals fan de més bon trobar que els propis adults, sovint!-, i fins i tot les egagròpiles més característiques.
Una guia que esperem que sigui útil tant als que comencen amb l’afició d’observar ocells, com als ornitòlegs experimentats: uns i altres segur que hi trobaran algun detallet que els resoldrà la identificació al camp. Les guies es poden adquirir a la botiga Oryx de Barcelona, a llibreries, quioscs i botigues de Parcs Naturals d’arreu de Catalunya, o a través del web -encara a mig fer!- de les nostres miniguies de natura.