dimecres, 4 de gener del 2017

Pineda arreglarà el passeig i passarà la factura a l'Estat 4/1/2017 El Punt Avui

150.000 euros per reparar 200m de carril bici mal ubicat i estrenyent la platja original, exactament els calers que costa protegir gairebé 1km de façana litoral amb dunes... tant o més estètiques i atractives turísticament que qualsevol carril bici inútil i que a més a més s'han demostrat eficients.

No senyor alcalde, em sap molt greu però... no “parlem d'una destrossa important fruit d'unes condicions meteorològiques adverses, la qual cosa no és competència directa del consistori”, sinó d'un tram de costa en que s'ha urbanitzat directament sobre la sorra de la platja i on l'onatge erosiona de manera totalment natural en cas de temporal, exactament igual que fa dècades amb la diferència que abans ningú havia cimentat o enjardinat a sobre, i que es regenerava també de manera natural passat el temporal... Aquí ni hi ha retrocès de la costa ni condicions climatològiques anormals, sinó errors urbanístics que ni s'admeten ni es volen solucionar, més aviat tot el contrari, i si algú ho dubta només cal que ho comprovi amb "L'ull del temps" o mirant fotografies antigues...

Actualment el tram de carril bici malmès passa pel mig de la platja de la fotografia (segona meitat del segle passat), lliure de vegetació per l'acció de les onades que podien arribar fins a la duna de la via del tren amb els temporals normals i regulars a la zona, i que com la meitat de la platja, avui està sota ciment, arbres i jardins, mobiliari urbà, fanals, camins peatonals, carrils bici i un llarguíssim etc.

"Exigir" mantenir o repetir erros del passat mai hauria de ser l'opció d'algú que vol representar al poble.

És evident que ningú retirarà el passeig i retornarà la platja al seu estat original i totalment eficient però, no entenc que ningú vulgui cercar solucions duradores i reals... no ho entenc.

Aquests senyors es guanyen la vida "gestionat" els diner públics... sí senyor!!!

Pineda arreglarà el passeig i passarà la factura a l'Estat
El Punt Avui 4/1/2017

L'Ajuntament calcula en uns 150.000 euros el cost global de tornar a posar les lloses del carril bici a lloc

Manté que les destrosses de la llevantada del desembre les ha d'assumir el ministeri

Estat del tram del passeig marítim de Pineda de Mar que va quedar destrossat pel temporal de finals de desembre Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - PINEDA DE MAR
Els serveis tècnics de l'Ajuntament de Pineda de Mar ja han elaborat l'estudi sobre quines han de ser les obres que han de tornar a posar a lloc el passeig malmès pel temporal dels dies 19 i 20 de desembre. Les onades van desfalcar les lloses de formigó d'uns dos-cents metres del carril bici més a prop de la platja i el van deixar impracticable. Segons les conclusions de l'expedient, el procediment a seguir és el de retirar les lloses i les pedres existents, fer un assentament per col·locar l'escullera de pedra i anivellar-la, fer la cimentació adequada tant per a l'escullera com per a les lloses i aportar la sorra i la terra al voltant de l'estructura resultant.

En total, s'estima un cost d'uns 150.000 euros inclosa la mà d'obra i la maquinària corresponents. Fonts de l'Ajuntament han explicat que serà l'administració local la que s'encarregarà d'adjudicar i pagar les obres però que, un cop realitzades, “s'enviarà la factura corresponent al Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, del qual depèn la demarcació de Costes”. Des del consistori, tal com va assenyalar l'alcalde, Xavier Amor (PSC), pocs dies després de la llevantada, es té clar que els efectes del temporal no es poden considerar “tasques de manteniment del passeig” tal com ha defensat en anteriors ocasions el ministeri. “Parlem d'una destrossa important fruit d'unes condicions meteorològiques adverses, la qual cosa no és competència directa del consistori”, comenten les mateixes fonts. Les tasques es duran a terme amb urgència per evitar que coincideixin amb Setmana Santa i l'inici de la temporada turística del municipi.

Actuar amb urgència

De fet, aquest és el principal argument que esgrimeix el consistori per assumir les obres en un primer moment. “No podem esperar i deixar el passeig, un dels principals actius turístics de Pineda, en aquest estat”, va indicar en el seu dia l'alcalde. En qualsevol cas, l'actuació que es farà al tram afectat del passeig de Pineda no és la primera vegada que s'ha d'afrontar amb diners del consistori pinedenc. El mes de març del 2013 les onades van descalçar el mateix tram de carril bici. Una setmana després, la delegada de Costes a Catalunya del ministeri, María Toledano, va visitar la zona afectada i va assegurar in situ que tramitaria per via d'urgència les obres de reparació donant a entendre que seria l'Estat el que es faria càrrec de la despesa. Pocs dies després arribava a l'Ajuntament de Pineda la confirmació que el ministeri es desdeia de la responsabilitat assumida i deixava en mans del consistori la inversió al passeig “perquè és una obra de manteniment”.

LA XIFRA

200 metres lineals de carril bici del passeig marítim de Pineda són els que han quedat malmesos pel temporal.

El tram del Poblenou, pendent

Pineda va anunciar el juliol del 2014 que tirava endavant el projecte de passeig marítim al tram corresponent al barri del Poblenou. El consistori va assumir el cost de 700.000 euros per endreçar la façana marítima després que el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient declinés fer-se càrrec de la construcció del nou tram tal com havia fet amb els dos anteriors, argumentant que no hi havia diners per a les expropiacions. Les obres, que havien de començar la primavera del 2015, es van retardar uns mesos per evitar que coincidissin amb la temporada turística. Un cop van començar van experimentar un segon retard perquè es van haver de canviar els fanals per uns de més resistents a la corrosió del mar i, finalment, encara queda pendent la zona de jocs infantils. D'altra banda, encara s'ha de resoldre el tram fins al Rierany dels Frares, el vial que uneix Pineda amb Calella.