divendres, 10 de març del 2017

Sobre les platges 10/3/2017


REALMENT CAL LLAURAR LES PLATGES CADA DIA ??
Avui la pregunta que us volíem fer és si creieu que cal llaurar les platges a diari ?
Des de la nostra perspectiva, durant aquesta època de l’any, les platges no estan brutes, i els plàstics i objectes grans que hi pot haver, es poden retirar manualment. Per altra banda, també volem reflexionar sobre el cost d’aquests serveis de neteja amb maquinaria pesada, els soroll que generen, i l’aspecte artificial que donen a les platges.
Les màquines també fragmenten la nostra sorra gruixuda que és un dels principals responsables de que tinguem tant clares les aigües. Aquesta fragmentació fa que aparegui un polsim, que potser heu notat als vostres peus quan aneu a la platja a l’estiu, que també enterboleix l’aigua i debilita l’estructura de les nostres platges que marxen amb el primer temporal.
Senzillament us convidem a rumiar sobre si aquest és el model de gestió que volem a Lloret i a la majoria de pobles del litoral català?



Hipoteques d'urbanitzar sobre les platges... 
El Punt Avui 10/3/2017

Del novembre al febrer, Costes ha destinat diverses partides a pal·liar-ne els efectes als municipis costaners

Les obres per reparar l'escullera del passeig d'es Monestrí ja han començat Foto: J. TRILLAS.

URE COMAS - GIRONA
L'Estat ha destinat del novembre al febrer fins a 247.000 euros a pal·liar els danys dels diversos temporals que han sacsejat els municipis costaners gironins. L'import més elevat va ser la inversió d'emergència de 125.000 euros que el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient va aprovar per fer front als desperfectes que hi va haver al gener als municipis del Port de la Selva, Tamariu, Calonge i Tossa de Mar. Prèviament, havia destinat 32.000 euros per a una obra d'emergència al camí de ronda de Llançà, on va caure un mur arran d'un episodi de temporal del novembre, i 10.000 euros per reparar una esllavissada en un penya-segat de Portbou, en què es va sanejar aquesta muntanya i s'hi va instal·lar una malla, una actuació que, segons explica el cap de Costes a la demarcació, Jordi Planella, va ser complementària a una de l'any passat. I al febrer, l'Estat va concedir 80.000 euros més a reparar l'escullera del passeig d'es Monestrí i el passeig de l'escullera davant punta sa Palomera. A aquestes inversions, se'ls haurà d'afegir la inversió sol·licitada pels danys de la gran ventada que el cap de setmana passat va fer estralls a la costa: 50.000 euros per al camí de ronda Torre Valentina-Platja d'Aro, on van caure diversos pins, i 50.000 euros més per reparar destrosses al passeig de Platja d'Aro.

D'altra banda, destinarà 200.000 euros més per col·locar la passarel·la al tram del camí de ronda a la cala Canyers; obres que es preveuen fer aquest any.

LES XIFRES

80.000 euros dels 247.000 són per a obres a Sant Antoni de Calonge i Blanes per pal·liar els danys del mes passat.

50.000 euros més seran demanats per pal·liar els danys del cap de setmana passat al camí de ronda de Platja d'Aro.

La depuradora de marisc de Roses

Segons el cap de Costes de l'Estat a les comarques gironines, es preveu que entre aquest mes i el que ve s'iniciïn les obres d'enderroc de l'antiga depuradora de marisc de Roses, desocupada i en estat ruïnós des de fa anys i que ocupa 3.000 metres davant del mar. Aquestes obres estan pressupostades en 300.000 euros i el seu principal handicap és que part dels residus que es generaran són tòxics, motiu pel qual hauran de ser tractats de manera especial. Planella calcula que, un cop iniciades les obres, aquestes no s'allargaran més d'un parell de mesos.