Es recol·loquen les 55 nàiades trobades a la Bassa de la Farga d’Arbúcies
Ajuntament d'Arbúcies 19/5/2017
Els exemplars analitzats tenen entre 8 i 10 anys i una mida mitjana de 13 centímetres
Aquest dijous es va procedir al retorn de les nàiades trobades una altra vegada a la bassa de la Farga, després que hagin finalitzat les obres d’arranjament d’aquest espai tan emblemàtic d’Arbúcies.
Abans però, es van estudiar els 55 exemplars descoberts per tal de saber-ne més informació com ara l’edat i la mida, ja que fins ara no se’n tenia coneixement. També s’ha sabut que la població de nàiades de la bassa es va introduir el 1964 o el 1965 quan un agent forestal les va descobrir a la riera La Pineda, un afluent de la riera d’Arbúcies, al costat de Can Riera de la Pineda. Des de llavors, les nàiades s’han anat reproduint dins la bassa de la Farga.
Comptant els anells de creixement exteriors, s’ha establert que l’edat mitjana dels exemplars va entre els 8 i 10 anys i que la mida mitjana de les nàiades és d’uns 13 centímetres, tot i que la més gran de les 55 trobades té una llargària de 19 centímetres.
La descoberta de les nàiades es va produir ara fa 9 anys, quan l’Ajuntament feia les tasques de neteja i condicionament de la bassa. Així doncs, el 2008 es va localitzar aquesta espècie protegida de mol·lusc que es considerava extingit a la conca de la Tordera.
Com són i com viuen les nàiades?
Les nàiades són mol·luscos d’aigua dolça. Són anomenades nàiades en honor a les nimfes mitològiques que habitaven en rierols i fonts. La nàiade és un bivalve que viu mig enterrat al fons dels rius, sempre en aigües poc o molt netes.
Un dels aspectes més interessants d’aquesta espècie és el seu cicle biològic: les femelles, una vegada fecundades, alliberen unes larves que es fixen a les brànquies dels peixos. La posterior infestació del peix hoste es dona sobretot a nivell de brànquies o aletes, tenint els gloquidis una vida lliure d’unes 48 hores com a màxim. El gloquidi s’esquista i passa una fase larvària. Al cap d’uns 40 dies, quan la larva s’ha metamorfosat prou com per assemblar-se a un adult en miniatura, es desprèn de l’hoste i cau al llit del riu, on s’aferra a les arrels dels arbres de ribera per completar el seu desenvolupament.
Pel que fa a l’alimentació es tracta d’un animal que filtra les aigües i reté les partícules nutritives que hi troba.
L’espècie presenta sexes separats amb una activitat reproductiva aparentment lligada a la temperatura de l’aigua del riu. Així, el període reproductiu s’inicia amb els primers increments de temperatura de l’aigua (gener, febrer) i finalitza quan els valors de temperatura de l’aigua són màxims (agost), amb un pic entre els mesos d’abril i maig.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada