dimarts, 6 de febrer del 2018

Algunes notícies per llegir 4-6/2/2018...

Malgrat vol reformar el seu Passeig Marítim a partir d’aquest any
Ràdio Palafolls 5/2/2018


L’Ajuntament malgratenc vol posar al dia el seu passeig marítim. El projecte és una de les intencions de l’equip de govern de Malgrat de Mar, que vol executar aquest projecte abans d’acabar el seu mandat.

Així, el consistori vol actualitzar un espai que considera que ha anat quedant obsolet amb el pas del temps, davant de la modernització que sí que s’ha produït en els establiments i negocis que hi ha al passeig.

L’alcaldessa de Malgrat, Carme Ponsa, ha explicat que el projecte es preveu dur a terme en dues fases, sense descartar-ne una tercera si fos necessari.

Aquesta fragmentació, tal com explica Ponsa, respon a la intenció de no afectar als comerços i negocis del mateix passeig durant la temporada turística. A la vegada, l’alcaldessa aclareix que amb un sol any no hi ha temps suficient per enllestir el projecte.

Reproductor d'àudio

Segons explica l’alcaldessa, la primera fase de les obres abastaria des de la plaça de l’Ancla fins a l’avinguda Països Catalans, per continuar posteriorment des d’aquesta avinguda fins a la de Colom, el la que ja seria la segona fase plantejada.

Ponsa diu que la intenció del consistori és començar el projecte aquest mateix any, i reivindica el caràcter marítim del municipi que, segons l’alcaldessa, fins ara ha viscut “d’esquena al mar”.

Reproductor d'àudio

El projecte de reforma del passeig ja fa diversos anys que està damunt la taula, i s’han hagut de revisar alguns aspectes relatius als materials que s’han utilitzar, així com incloure nous aspectes, com per exemple la il·luminació amb LED’s, que abans no es contemplava, o la inclusió del carril bici.


Els Agents Rurals han detectat dos nius de vespa asiàtica a Malgrat de Mar
Ona Malgrat 6/2/2018

Foto: CCMA

El Cos d’Agents Rurals de Catalunya al Maresme ha detectat i controlat dos nius de vespa asiàtica a Malgrat de Mar. Així ho ha dit el Cap de Comarcal del Cos d’Agents Rurals, Joan Lluís Jara, durant una entrevista a l’Informatiu del Migdia d’Ona Malgrat. Segons Jara, a tota la comarca hi ha una trentena de nius i durant l’últim any la vespa asiàtica, de nom científic Vespa velutina, s'ha estès pel nord del Maresme i altres comarques on fins ara no s'havia detectat. Jara ha explicat que en el cas de Malgrat de Mar van tenir la col·laboració de la brigada municipal.

A nivell de Catalunya, l'any passat hi va haver un gran creixement en el nombre de nius detectats i es va arribar als 370, xifra que significa un augment del 68% respecte als 116 localitzats el 2016. Tot i ser una quantitat molt alta, es calcula que només es detecten el 10% dels nius que existeixen realment.

Segons Joan Lluís Jara, la vespa asiática no s’ha de comparar amb l’anomenada “vespa assassina”.

Tal i com diu Jara, l'insecte no és especialment agressiu amb les persones, i les molèsties poden ser similars a les picades de vespes d'aquí. El que sí pot generar inconvenients són els nius en construccions i habitatges.

La Generalitat té un protocol d'actuació per a la vigilància i el control de les poblacions, en col·laboració amb els apicultors, que en són els principals perjudicats per la presència a casa nostra de la vespa asiàtica.


Antoni Armengol / Anura 4/2/2018

Les localitzacions dels nius a la zona del Baix Montseny, han estat molt diverses i algunes sorprenents.

En quant a la varietat d'arbres la majoria dels nius detectats han estat en Platanus, i Pollancres a molta alçada, però també hem localitzat nius en Verns, Alzines, Roures, i Pins. Altres localitzacions han estat en arbustos a 50 cms del terra i dins el pati d'una casa al costat de l'Hospital de Sant Celoni, o al terra,  sota una caixa de cartró dins també del pati d'una casa. En quant a nius primaris s'han detectat diversos en ràfecs de cases, i fins i tot dins una caixa d'abelles.



Vallgorguina recupera els «llacs» de la urbanització Canadà Parc
Nació Digital 6/2/2018

L'arranjament de la zona ha tingut un cost de 62.815 euros que en bona part ha estat finançat amb dues subvencions de la Diputació de Barcelona

L'Ajuntament de Vallgorguina ha desbrossat la zona de les basses de Canadà Parc | NBM

L'Ajuntament de Vallgorguina ha començat a tirar endavant un projecte que ja ve d'anys enrere i des de fa pocs dies els veïns de la urbanització Canadà Parc d'aquest municipi poden tornar a gaudir d'aigua als "llacs", després d'haver-hi fet neteja. Aquesta actuació ha tingut un cost de 62.815 euros que s'han finançat amb dues subvencions de la Diputació de Barcelona de 21.754,80 euros i de 18.068,73 euros. L'Ajuntament de Vallgorguina hi ha aportat 22.991,47 euros.

El consistori ja va presentar un projecte de reforma d'aquestes basses fa deu anys i amb aquest objectiu va demanar finançament a l'antiga Caixa Cayalunya que els el va negar i el projecte va quedar en un calaix.

A partir d'ara, la idea de l'Ajuntament de Vallgorguina és que durant aquest any 2018 se senyalitzi la zona i se'n faci el manteniment. Es tracta de tres basses que ha format de manera natural una de les rieres que travessen la urbanització Canadà Parc i els treballs que s'hi han fet han estat desbrossar la zona perquè els veïns en puguin gaudir. Alguns dels veïns que viuen a la zona  han explicat a NacióBaixMontseny que habitualment a la primavera hi ha ànecs en aquestes basses.