divendres, 16 de febrer del 2018

Sobre el Ratolí lleonat (Apodemus flavicollis) 9/2/2018 Xarxa Parcs Diba

El ratolí lleonat, un 'nouvingut' a la Xarxa de Parcs Naturals
Xarxa de Parcs Diba 9/2/2018

La seva presència era encara desconeguda a finals del segle passat

Ratolí lleonat. Autor: Ignasi Torre / Museu CN Granollers

El ratolí lleonat (Apodemus flavicollis) és el cosí germà del més abundant i ubic ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus). Ambdues espècies comparteixen l’hàbitat, tot i que el primer és més forestal i té requeriments eurosiberians, preferint ambients més humits de muntanya mitjana (generalment coberts per boscos caducifolis). No obstant això, les dues espècies són gairebé idèntiques externament, tant que la presència del lleonat va passar totalment desapercebuda fins fa ben pocs anys. No va ser fins al 1996 que va ser certificada per primer cop a la Xarxa de Parcs Naturals (XPN) i, de fet, a tot Catalunya.
Des d’aleshores, l’equip de mastozoologia del Museu de Ciències Naturals de Granollers treballa en el desenvolupament de claus de determinació específica que permetin la identificació visual dels exemplars del gènere Apodemus capturats -mitjançant els caràcters externs- amb un elevat grau de certesa. L’anàlisi de mig centenar de mostres genètiques d’individus capturats al Montseny ha permès esbrinar quins caràcters externs es poden considerar discriminants.
Aquests són la presència d’una taca gran de coloració ataronjada a l’alçada del coll, una coloració dorsiventral molt contrastada (més fosca dorsalment i més blanca ventralment) i una cua proporcionalment més llarga que el ratolí de bosc, entre d’altres caràcters.
La utilització d’aquests criteris s’ha mostrat eficient en la determinació específica, identificant correctament el 98% dels individus del gènere Apodemus capturats l’estiu del 2017 al Montseny (un cop validada la identificació a visu per l’anàlisi genètica).
D’altra banda, el seguiment de petits mamífers comuns (SEMICE) a la XPN està demostrant que el ratolí lleonat no és una espècie rara. Ans al contrari, des de l’any 2008 semblaria estar patint un lleuger increment poblacional i el 2017 s’ha batut el rècord de captures d’aquesta espècie a una parcel·la dins de la XPN (18 individus a l’avetosa de Passavets, Parc Natural del Montseny).
Igualment, durant l’estiu del 2017 s’han observat repunts poblacionals en indrets molt allunyats del Montseny com la Vall d’Aran. El ratolí lleonat sembla trobar cada vegada més ambients on viure i prosperar gràcies al procés d’aforestació que està patint el paisatge de la XPN.
El Conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la XPN de la Diputació de Barcelona s’estructura en quatre línies principals essent la part més important la corresponent als seguiments i recerca sobre els grups de papallones, ratpenats, amfibis i rèptils i, en el cas del SEMICE, petits mamífers.

Font de la informació: Ignasi Torre / Museu de Ciències Naturals de Granollers


Museu de Ciències Naturals de Granollers

© Ignasi Torre

L’any 1996, en el marc del pla de seguiment de petits mamífers del Montseny (Diputació de Barcelona), es va confirmar la presència del ratolí lleonat (Apodemus flavicollis) en diverses parcel·les de seguiment d’aquest espai naural. Aquesta va ser la primera cita verificada científicament sobre la presència d’aquest rosegador a Catalunya.
Actualment, es considera que el ratolí lleonat és una espècie de rosegador freqüent en boscos caducifolis i perennifolis humits, constiuint-se com la segona espècie més abundant desprès del més ubiqüista ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus).
La troballa d’una nova espècie de mamífer per la fauna del Montseny posa de manifest la necessitat d’intensificar la recerca en els espais naturals, doncs és força clar que encara resta molt per descobrir.

Per saber-ne més...

  • Arrizabalaga, A. & Torre, I. (2007). Ratón leonado (Apodemus flavicollis Melchior, 1834), Pp 445-448. inclós en: L.J. Palomo, J. Gisbert, J.C. Blanco (eds.), Atlas y Libro Rojo de los mamíferos terrestres de España. Dirección General de Conservación de la Naturaleza-SECEM-SECEMU, madrid, 588 pp.
  • Torre, I., A. Ribas, C. Flaquer, A. Arrizabalaga (2007). Distribució i abundància del ratolí lleonat (Apodemus flavicollis) a la Xarxa de Parcs Naturals. I Trobada d’Estudiosos dels Parcs de la Serralada Litoral Central, V Trobada d’Estudiosos del Montnegre i el Corredor. Diputació de Barcelona.
  • Arrizabalaga, A., Torre, I., Catzeflis, F., Renaud, F., & Santalla, F. (1999). Primera cita d’Apodemus flavicollis(Melchior, 1834) al Montseny. Determinació morfològica i genètica. III i IV Trobada d’Estudiosos del Montseny, Diputació de Barcelona, pgs. 193-195.