dijous, 5 d’abril del 2018

Sobre la tala de la Roureda de Can Verdalet (Tordera) 4/4/2018

Toni Llobet - Natura il·lustrada Hace 12 horas
De mica en mica, mig d'estranquis, mig a cara descoberta, mig per deixadesa, mig per arrogància, ens anem autodestruïnt. Tresors de biodiversitat de tots que anem perdent per un petit guany privat més, de misèria... Més info:

No tinc paraules Toni...

Roureda de can Verdalet, Espai Protegit i Xarxa Natura 2000, a ha patit greus danys per una tala no autoritzada. A les fotos, la Roureda abans i després. D’aqui uns minuts a

Tala fora d'autorització. La gestió forestal ha de ser curosa amb els espais naturals protegits. a l'aiguamoll de la q no havia autoritzat tallar. Treballem per la Gestió Forestal Sostenible

Grave atentado ecológico en un espacio natural protegido del río Tordera por
Grave atentado ecológico en un espacio natural protegido del río Tordera
La Vanguàrdia 4/4/2018

Denuncian la tala ilegal y la destrucción de hábitats de fauna en plena época de reproducción en el robledal de Can Verdalet de Tordera

Talen part d'una roureda protegida a Tordera
Talen part d'una roureda protegida a Tordera
MónPlaneta 4/4/2018

Diverses entitats ecologistes denuncien aquesta activitat il·legal i exigeixen que es depurin responsabilitats pel dany causat a aquest bosc inundable únic a la Península Ibèrica.

Hay cosas, hechos, situaciones, que no se pueden creer.
Entitats ecologistes denuncien la tala d'una roureda protegida a Tordera
Diari Ara 4/4/2018

Es tracta d'un bosc inundable únic a Catalunya i a la península Ibèrica

DiariDeBlanes 4 abr.
Quan ens destrossen La Tordera per cobdícia Denunciem la tala de la Roureda de Can Verdalet


Entitats ecologistes denuncien la tala d’una roureda protegida a Tordera
VilaWeb 4/4/2018

Es tracta d'un bosc inundable únic a Catalunya i a la Península Ibèrica


Ajuntament de Tordera   Hace 23 horas
L'Ajuntament de Tordera obrirà expedient sancionador a l'empresa que ha fet la tala no autoritzada en un espai protegit

L'Ajuntament obrirà expedient sancionador a l'empresa que ha fet la tala no autoritzada en un espai protegit
L'Ajuntament de Tordera obrirà un expedient sancionador a l'empresa que ha fet la tala no autoritzada en un espai protegit a La Roureda amb la voluntat de recuperar l'espai natural malmès.
Una quinzena d'entitats naturalistes van denunciar aquest cap de setmana que s'estaven tallant arbres de la zona de La Roureda, un espai que forma part del pla d'espais d'interès natural (PEIN) i de la Xarxa Natura 2000 Europea.Tot i que l'empresa tenia autorització del Departament d'Agricultura de la Generalitat per tallar un sector privat que voreja l'espai protegit, les entitats ecologistes van denunciar que s'estava talant també un espai públic que no permet aquest tipus d'accions ja que està inclòs al Pla d'espai d'interes Natural (PEIN).
Imatge: Aquesta és part de la tala autoritzada 

Davant de la infracció, que ha afectat 4,5 hectàrees, es van ordenar l'aturada dels treballs.
La Generalitat, per la seva banda, també ha anunciat l'aplicació d'un expedient sancionador al qual l'Ajuntament s'hi presentarà com a part interessada.
Declaracions de l'alcalde de Tordera Joan Carles Garcia a TV3 just darrere ala tala no autoritzada 



No és un 13%, és una 1/3 part (30%)...

Un tala d’arbres no autoritzada afecta un 13% de la zona protegida de la Roureda
Un tala d’arbres no autoritzada afecta un 13% de la zona protegida de la Roureda
Ràdio Tordera 4/4/2018

Una quinzena d’entitats naturalistes han denunciat que al llarg de la Setmana Santa han detectat que algú està talant arbres de la roureda de Can Verdalet de Tordera, tot i formar part del pla d’espais d’interès natural (PEIN) i de la Xarxa Natura 2000 Europea.

Dins aquest bosc inundable d’unes 18 hectàrees hi ha en abundància el roure pènol, molt més comú a la zona atlàntica. Segons les entitats, aquesta roureda és única a Catalunya i a la península Ibèrica, i ha esdevingut un refugi per a moltes espècies animals de la zona.

Les entitats calculen que ja s’ha talat més d’un terç de l’espai protegit i sobretot han anat a buscar els arbres de grans dimensions, principalment roures pènols, roures africans i freixes de fulla petita. Els ecologistes afirmen que la tala s’ha començat sense comunicar ni autoritzar al departament de Territori i Sostenibilitat, que és el màxim òrgan competent, ni tampoc a l’Agència Catalana de l’Aigua pels drenatges que també s’han realitzat a la zona.

Aquestes organitzacions també apunten que les actuacions s’han fet “sense cap mena de criteri ambiental” ja que hi ha les roderes de camions arreu del bosc, s’han obert camins secundaris, hi ha taques d’oli i carburant arreu de l’espai, restes de petites fogueres, bidons i vehicles estacionats.

La quinzena d’entitats demanen explicacions d’aquesta tala, qui hi ha al darrere i que es restauri urgentment aquest espai alterat, a banda de prendre les mesures necessàries per garantir la preservació dels hàbitats i també de depurar les responsabilitats.

El regidor de l’àrea de medi ambient, Carles Aulet confirma que la tala hauria afectat un 13% de l’espai protegit de la Roureda i que l’ Ajuntament obrirà un expedient sancionador sobre aquest fets.

Àudio

Tot plegat també ha comportat que alguns dels animals que vivien en aquestes basses d’aigua desapareguessin i es trenquessin alguns cicles com el de reproducció –que es porta a terme durant aquestes dates– de molts dels amfibis de la zona.

Per exemple, els naturalistes asseguren que algunes de les espècies més afectades són el tritó palmat i el tritó verd, el gripau d’esperons, la serp de collaret o la sargantana roquera, entre d’altres.


Tordera - L'Ajuntament obrirà expedient sancionador a l'empresa que ha fet la tala no autoritzada en un espai protegit-