dilluns, 14 de maig del 2018

Sobre el desgavell de la costa 11-14/5/2018

Enric Sagristà Hace 2 horas
Malgrat l'avanç temporal de les darreres setmanes, la desembocadura de la Tordera es troba immersa en un fort retrocés en els darrers anys? S'ha perdut fins a un 36% de la seva superfície en tant sòls 8 anys!!!!

Enric Sagristà Hace 2 horas
Les conseqüències o efectes de la mala gestió del litoral. Sabem el que passa, perquè passa i quan passa.....la següent pregunta és: Fins quan?

Plataforma Litoral 11 may.
La Draga, que com una gota malaia, cada any vol tornar. Prou de malbaratar recursos sense una planificació integrada i consensuada. "La Taula de Gestió del Litoral es posiciona en contra d'una nova actuació de la draga a la costa d'Arenys"

Arenys de Mar es posiciona en contra del dragatge de sorres de les platges
Ràdio Arenys 12/5/2018


Després de la reunió de la Taula de Gestió del Litoral, convocada dimarts passat, l'Ajuntament d'Arenys de Mar ha comunicat a la Demarcació de Costes a Catalunya el rebuig a la proposta de dragatge de sorres que està prevista al nostre municipi de cara a aquests dies. Una postura consensuada amb la Confraria de Pescadors Sant Elm i la Plataforma "Preservem el Litoral", que s'oposen al dragatge de 70.000m3 de sorra entre el dic d'abric i la bocana del port d'Arenys de Mar.

La Taula de Gestió del Litoral considera que les actuacions projectades per Costes estan mancades d'una visió integrada sobre la conservació i la gestió del litoral. L'alcaldessa, Annabel Moreno, ha explicat que el dragatge de sorra és insuficient i malbaratador de recursos públics, amb greus afectacions sobre la biodiversitat marina, el paisatge i l'activitat pesquera tradicional. Ha afegit que s'hauria de fer una gestió més òptima de les dinàmiques del nostre litoral per avaluar l'impacte ambiental.

Moreno ha destacat que estan a l'espera de rebre una resposta per part del ministeri i ha insistit en el fet que les intervencions de la draga no resoldran la problemàtica de manca de sorra al litoral del Maresme, ja que suposen, segons l'alcaldessa, una solució d'emergència i a curt termini mancada d'una visió integral.

Per la seva banda, el president de la Confraria de Pescadors de la nostra vila, Antoni Marzoa, ha explicat una de les solucions que proposen des del seu sector és la construcció de dics perpendiculars a la costa i deixar que la mateixa mecànica del litoral vagi dipositant sorra perquè, segons diu, sempre hi haurà moviment. Marzoa ha destacat que des del sector pesquer defensen que no hi ha un problema de sobreexplotació de pesca sinó afectacions de l'home a l'entorn litoral marí i una d'elles, segons Marzoa, és la regeneració de les platges a través del dragatge.

Els membres de la Taula de Gestió del Litoral aposten per un nou model de gestió integral del litoral que tingui en compte l'impacte que les actuacions tenen sobre el medi natural i sobre l'activitat econòmica dels municipis.


Si els ajuntaments planten papereres, fanals i jardinets enmig d'un riu... L’Estat "donarà" 2,1 milions pels danys de les crescudes?... Ridícul, oi?... vía
El Punt Avui 13/5/2018

Temporal de mar a Cabrera de Mar Foto: ARXIU.

EPA
L’Estat ha concedit ajuts a diversos municipis per refer-se dels danys causats pels temporals, per valor de 2,1 milions. A la demarcació de Barcelona, se’n beneficien Gavà, Montgat, el Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar i Cabrera amb 1,4 milions. A les comarques tarragonines, seran 782.000 euros per a Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Altafulla, Salou, Cambrils, Mont-roig, l’Hospitalet, l’Ampolla, Deltebre i Sant Jaume d’Enveja.