dissabte, 30 de juny del 2018

Moltes Cuques peludes del suro (Lymantria dispar) aquests dies a la Selva i l'Alt Maresme 30/6/2018

Mascle de Cuca peluda del suro o Cuca de l'alzina (Lymantria dispar)
Foto: Jordi Torallas

Aquests dies es poden veure centenars i centenars de Cuques peludes del suro (Lymantria dispar) per tot arreu a l'Alt Maresme, vagis o vagis, miris on miris.

Aquesta papallona nocturna de la família dels noctúids (Noctuidae), autòctona i molt comuna, rep el seu nom per l'aspecte de l'eruga, una gran defoliadora de Quercus suber i Quercus ilex principalment però sense causar la mort dels arbres. Quan les condicions són bones experimenta grans explosions demogràfiques mal anomendades plagues, i sembla ser que aquest any són molt abundants per la Selva i l'Alt Maresme.

Pel mig dels carrers de Poblenou (Pineda de Mar), de dia, passen moltíssimes en vol ràpid i inquiet i són moltes les que entren a cases i locals... Així és la natura, vivim en ella, i no passa absolutament res. Aquest també serà un molt bon any per als seus depredadors naturals.


SergiCR 22 jun.
🐛 Una trentena d'erugues de la cuca peluda del suro (Lymantria dispar) creuant a ple ☀️ la carretera GI-551 (en un tram de 3 km) a Santa Coloma de Farners. Una bona plaga aquest any!

0:03
40 reproducciones

SergiCR 26 jun.
🐞 Fa uns dies, la carretera GI-551 era plena d'erugues de Lymantria dispar. Ara és plena d'escarabats Calosoma sycophanta! Són uns grans devoradors d'erugues i n'he comptat 19 en mig quilòmetre. Primera observació de l'espècie a 🧐.

⁉️
0:04
56 reproducciones

Antoni Armengol Hace 3 horas
depredador de (oruga de l'alzina), i de la processionaria del pi, una joia dels nostres boscos i molt beneficiosa.