dijous, 13 de desembre del 2018

Algunes notícies per llegir 12-13/12/2018...

Els errors passats en la gestió del riu fan que l’Agustí Pou tingui diverses idees per que no torni a passar
Ràdio Tordera 13/12/2018


Descobrint Tordera es troba amb l’Agustí Pou que ens parla del seus records sobre el riu i riuades, i dona idees per gestionar-lo millor.




Som Tordera presentarà la setmana vinent una moció per demanar una consulta popular sobre el projecte de perllongament de la C-32
Ràdio Tordera 13/12/2018


Davant l’anunci fet per la Generalitat de Catalunya de l’inici imminent de les obres de construcció de la prolongació de l’autopista C-32, la plataforma Aturem C-32 torna a manifestar la seva oposició a un projecte elaborat amb informes i dades tècniques obsoletes. El grup municipal de SOM Tordera Entesa presentarà en el ple municipal de la setmana vinent, una moció on demana la celebració d’una consulta popular sobre el projecte.

El grup recorda que aquesta infraestructura sempre ha comptat amb l’oposició d’una part de la ciutadania pel seu elevat impacte ambiental, que malmetria irreversiblement els paratges d’El Vilar, Sant Pere del Bosc, L’Àngel i Les Alegries, paratges d’alt valor natural, cultural, arquitectònic i paisatgístic. A més, diuen que el projecte perjudica econòmicament a tots els usuaris de l’autopista ja que pagarem d’alguna forma o altra les concessions que la Generalitat pacti amb l’empresa concessionària.

La moció esmenta que s’ha ignorat l’existència de l’alternativa que suposaria el desdoblament de la carretera GI-682 Lloret-Blanes, i la GI-600 Tordera-Blanes com a solucions reals del problema actual, així com altres alternatives que s’han obviat.

SOM Tordera Entesa proposa iniciar un procés participatiu i d’informació ciutadana sobre el projecte de la C-32 i el seu impacte ambiental i econòmic. També es demanarà al Departament de Territori i Sostenibilitat que realitzi un nou estudi de viabilitat i d’impacte ambiental del projecte. Ho explica el regidor, Salvador Giralt.

àudio

El grup local proposa organitzar una consulta popular a Tordera sobre el present projecte d’ampliació de l’autopista C-32 en un termini màxim de 3 mesos a partir de la data d’aprovació del present acord.

àudio

La moció proposa traslladar els presents acords a l’Ajuntament de Lloret de Mar, al de Blanes, al Parlament de Catalunya, i al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i a la plataforma Aturem la C-32.



Arxiu Sant Pol 12 dic.
de 1908 arriba el fred a Sant Pol "al últim s'han recordat que eran al desembre y han tingut el gust de fernos la visita corresponent" 110 anys


Les mesures per estabilitzar les platges entre Premià i El Masnou es podrien licitar el pròxim any
El Punt Avui 12/12/2018

El Consell Comarcal del Maresme reclama a l’Estat agilitzar l’aplicació d’actuacions protectores a tota la costa

La platja del Masnou va perdre la sorra després dels temporals QUIM PUIG.

ACN - MATARÓ
El Minis­teri de Medi Ambi­ent va anun­ciar l’any 2015 un pro­jecte per esta­bi­lit­zar les plat­ges del Maresme con­sis­tent en la repo­sició de sorra, com­bi­nat amb la cons­trucció de dics sub­ma­rins i espi­gons per­pen­di­cu­lars a la costa per evi­tar el retrocés del lito­ral.

Des de lla­vors no s’havia fet cap actu­ació, però en una reunió recent del Con­sell Comar­cal del Maresme amb repre­sen­tants del minis­teri es va anun­ciar que estava a punt de lici­tar-se la pri­mera fase dels tre­balls, en el tram comprés entre Premià de Mar i El Mas­nou. Des de l’ens comar­cal s’ha recla­mat a l’Estat que agi­litzi l’apli­cació d’actu­a­ci­ons pro­tec­to­res a la resta de la comarca i que recon­si­deri les solu­ci­ons a apli­car a l’Alt Maresme, on els ajun­ta­ments pre­fe­rei­xen mesu­res més natu­rals.

L’alcalde de Cabrera i mem­bre de la Comissió del Lito­ral del Con­sell Comar­cal del Maresme (CCM), Jordi Mir, ha aplau­dit el com­promís del Minis­teri amb les plat­ges de la comarca, mal­grat que encara no s’hagi pogut fixar un ter­mini con­cret per a l’exe­cució dels tre­balls. “S’ha tren­cat el gel després de qua­tre anys per­duts”, ha expli­cat Mir.

El res­pon­sa­ble comar­cal també ha deta­llat que el Minis­teri esta­ria ja pre­pa­rant la docu­men­tació per poder lici­tar també pròxima­ment les següents fases del pro­jecte de pro­tecció del lito­ral, que estava xifrat en 52 mili­ons d’euros –l’Estat s’havia com­promès a posar 30 mili­ons– per exe­cu­tar en un període de quinze anys.

En aquest sen­tit, des del Con­sell Comar­cal dema­nen als res­pon­sa­bles de l’Estat que es replan­te­gin la part del pro­jecte que afecta els muni­ci­pis de l’Alt Maresme, on en lloc de més espi­gons i apor­ta­ci­ons de sorra es vol­drien impul­sar “for­mu­les més natu­rals i sos­te­ni­bles de rege­ne­ració” en un tram on l’afec­tació per l’existència dels ports és menor.


Ràdio Arenys 12/12/2018


En la reunió mantinguda aquesta setmana, s’ha acordat crear una comissió mixta de seguiment amb representació de l’administració així com representants de la comarca. El Ministeri també ha anunciat que està a punt de licitar la primera fase d’actuació, entre Premià i el Masnou.

La delegació maresmenca que va desplaçar-se a Madrid va defensar la necessitat de prioritzar les inversions en la franja litoral, zona castigada cada vegada que hi ha un temporal marítim, no només amb la pèrdua de sorra sinó amb els danys que s’ocasionen.  Per aquest motiu, el Maresme considera que el termini fixat per l’Estat per desplegar el Pla d’Actuació no respon a les necessitats i urgències del territori.  El Ministeri, però, va anunciar que ja està a punt de licitar la fase 1 i que està preparant els plecs per la licitació de la resta de fases.

Així mateix, també consideren insuficient l’aportació econòmica compromesa per l’Estat, 30 dels 52 milions d’euros que preveu el pla.  Davant d’això, també tornen a reclamar que les actuacions que es duguin a terme siguin informades prèviament als municipis afectats. Tot i que la delegació maresmenca està d’acord amb aquestes actuacions previstes, l’Alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir, constata que també es va demanar un plantejament pel que fa a l’Alt Maresme amb l’aplicació d’altres fórmules més naturals i sostenibles, ja que així s’ha acordat per consens entre tots els agents polítics de la comarca.

El Consell Comarcal del Maresme convocarà una reunió del comissionat del Litoral en els pròxims dies per explicar el resultat d’aquesta trobada.  En aquesta línia, es va acordar la creació d’una comissió mixta de seguiment amb representació del Ministeri, Generalitat i el Maresme. La idea és tornar-se a reunir el mes d’abril.