diumenge, 2 de desembre del 2018

Bibliografia: Els mamífers de la conca de la Tordera 2008 Ignasi Torre et al. (MGCN)



IGNASI TORRE*, CARLES FLAQUER* , ALEXIS RIBAS* I ANTONI ARRIZABALAGA*

* Museu de Granollers de Ciències Naturals, C/ Francesc Macià 51, 08402 Granollers, Barcelona

TORRE, I., C. FLAQUER, A. RIBAS Y A. ARRIZABALAGA (2008). Els mamífers de la conca de la Tordera. Pp 459-490 En: M. Boada, S. Mayo y R. Maneja (eds). Els sistemes socioecològics de la Tordera. Publicació de l’ICHN.


Comentari personal:

Pel mateix motiu que vaig comentar per l'article Weasel (Mustela nivalis) decline in NE Spain: prey or land use change?...

Javier Romera 21 nov.
En respuesta a   y a 
Felicitats per l'article però hi ha 2 errades importants (i recurrents)... Només DINS els Parcs quan els hàbitats preferents (i per tant el gruix de la població) està FORA dels Parcs, i ignoreu sempre una de les principals causes: les mascotes (gats i gossos), si no la principal.

... i en posterior comunicació privada (no va agradar el tuit), on considero una errada important i recurrent lligar la biodiversitat d'un territori ampli (nord-est peninsular) o l'estat i evolució de les espècies "només" a les dades i treballs dins la Xarxa de Parcs Naturals (XPN) gestionada per la Diputació de Barcelona (no el treball en ell mateix, consti), i entenent que el títol, les conclusions o les possibles aplicacions de gestió a tot el territori per igual porten a confusió i errades d'interpretació a les notícies publicades posteriorment, considero gosat treure conclusions a nivell de conca quan "només" hi ha dades de treballs centrats a la XPN si no s'especifica que "només" són aplicables a la XPN... i no és que manqui informació sobre el sector oriental de la conca, sinó que manca sobre el 70% de la conca que queda fora de la XPN de la Diputació de Barcelona, amb espais naturals i hàbitats tant o més importants per a moltes espècies que a la XPN...


Pensava (sincerament) que era un problema de manca de dades i prospeccions per manca de recursos i de investigadors que s'aniria corretgint amb el temps, però em temo que hi ha un interès en ignorar i menystenir sistemàticament (tant el 2008 com ara) tot el que no estigui lligat a la XPN i al finançament de la DiBa... i així anar lligant més encara biodiversitat, XPN i MGCN, i confirmant (i repetint) les mateixes conclusions publicades, mai qüestionar res.

És una opinió personal.