dilluns, 18 de febrer del 2019

Sobre els Aligots vespers (Pernis apivorus) i les Vespes asiàtiques (Vespa velutina nigritorax) a la conca de la Tordera 17/2/2019

En cap moment estic dient que l'Aligot vesper (Pernis apivorus) sigui la solució per a les Vespes asiàtiques (Vespa velutina nigritorax), sí que per reproductor a la zona, pel llegit, per la coincidència entre els calendaris biològics de totes dues espècies, i per l'increment pronosticat de nius de vespa entre el Baix Montseny, Montnegre i Alt Maresme, potser, només potser, hi hagi un increment de parelles reproductores a la zona (Conca de la Tordera i voltants) els propers anys... ja veurem.

Només són reflexions en veu alta.

Aligot vesper (Pernis apivorus) Força freqüent a la zona, què opines ? vía



O falcón abelleiro, una nova solución para rematar coas velutinas
Galicia Confidencial 15/2/2019

Un estudo destaca que en 2018 esta ave puido ter rematado con 728 niños de asiáticas na zona do Morrazo. Desde AGA apuntan ao trampeo como outra forma eficaz de rematar con esta praga.


En respuesta a  
Es un depredador natural de nius de i però aquí no es resident i passat l'estiu marxa. Crec pot ser una petita ajuda però no pas per al seu control. El video del niu, espectacular.

Gràcies Antoni. Sí és nidificant/resident a la zona Montseny-Montnegre tot i que migri, de fet fins a Palafolls/Malgrat mínim, i a la notícia diu que la població va augmentar coincidint amb l'augment dels nius, també que no és la solució i que s'ha de complementar amb altres.

Creia que sols el teniem a l'estiu i a la tardor marxa.

és migrador (hiverna/marxa al sud) però aquí és nidificant (coincidint amb el màxim d'activitat dels nius) i força normal darrerament (almenys és lo que m'ha semblat, desconec la tendència, igual ara augmenta amb les velutines)... estic raonant en veu alta, només això.

Crec que et vaig llegir que enguany tindriem el boom de velutines... no?
Antoni Armengol 1 feb.
Tot acompanyat d'una bona informació a la població. Perqué en coneguin una mica mes el cicle biològic. Aquest any al Baix Montseny tindrà un gran creixement, serà l'any del canvi de ritme en número de nius.

En respuesta a  
Si, aquest any està previst un gran increment de nius a la zona. Caldrà fer un bon seguiment de les parelles d'aligots.

---------------------------------------------

Alberto Navarro Hace 21 horas

José Antonio Montero Hace 20 horas
El abejero europeo, ¿próximo fichaje para las filas del de especies invasoras? Mucha avispa asiática tendría que depredar, pero por algo se empieza vía

Abejero europeo (Pernis apivorus) en en el mes de mayo, muchas tendrán que comer entre mayo y septiembre para llegar a ser la solución. «Todo apunta a que hemos dado con un depredador de la velutina»