La #balena localitzada a Tossa de Mar aquesta Setmana Santa va morir envestida per un vaixell https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/349262/balena-localitzada-tossa-mar-aquesta-setmana-santa-morir-envestida-vaixell … @ajtossademar @FaunaMarinaCat @mediambientcat
La balena localitzada a Tossa de Mar aquesta Setmana Santa va morir envestida per un vaixell
Territori i Sostenibilitat 24/4/2019
La necròpsia indica que el cos de l’exemplar, una balena amb bec de Cuvier, o zifi comú, presentava un tall important a la pell i sis costelles trencades, molt probablement per l’impacte d’un vaixell
És la tercera vegada que es té constància que aquesta espècie es troba a la costa catalana, les dues anteriors van ser el 2015 a Mataró i a Salou
Els resultats de la necròpsia que ha realitzat el Servei Diagnòstic de Patologia Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb la col·laboració de l’IRTA-CReSA, al cos de la balena localitzat la tarda de dijous Sant en una cala del sud de Tossa de Mar (Selva) indiquen que l’exemplar va morir per un fort impacte, molt probablement, d’un vaixell. Segons el responsable de necròpsies de fauna marina protegida Mariano Domingo, investigador de l’IRTA-CReSA i professor del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB, el cos presentava un tall profund a la pell d’uns 25 centímetres i tenia sis costelles trencades.
La balena era un exemplar de mascle de zifi comú o balena amb bec de Cuvier (Ziphius cavirostris) de cinc metres i mig de llargada. És una espècie protegida, realment difícil d’observar, pràcticament només a alta mar, i que viu lluny de la costa. De fet, aquesta és la tercera vegada que es té constància que un zífid es troba a les platges catalanes, en aquest cas, arrossegat per la llevantada.
45 encallaments el 2018
La Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM), del Departament de Territori i Sostenibilitat, va comptabilitzar 45 encallaments de cetacis al litoral de Catalunya durant l’any 2018, mentre que n’havien estat 38 el 2017 i 2016, 37 el 2015, 21 el 2014, 24 el 2013, 62 el 2012, 20 el 2011 i 27 el 2010. Dels 45 del 2018, 40 van arribar morts al litoral i només cinc dofins ratllats (Stenella coeruleoalba), vius, tot i que estaven malalts i van acabar morint a la costa. Dels cetacis que ja van arribar morts, la gran majoria eren també dofins ratllats, sis dofins mulars (Tursiops truncatus) i dos rorquals (Balaenoptera physalus). A nivell comarcal, vuit van arribar al Tarragonès, set a l’Alt Empordà, cinc al Baix Empordà, cinc al Garraf, tres al Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Montsià, Baix Camp i Baix Penedès, i dos al Baix Ebre.
Restes per a la recerca
La XRFM va coordinar tot l’operatiu de recollida del cos de la balena amb bec de Cuvier a Tossa de Mar. Després de l’avís que va fer el Cos d’Agents Rurals (CAR) el dijous, 18, a la tarda, es va decidir deixar-lo a lloc per causa del mal temps. L’endemà al matí l’onatge l’havia arrossegat fins a la platja de Garbí de Llorell, també a Tossa, un lloc de difícil accés per a un vehicle pesant que s’havia d’endur el cos. Així que es va optar per traslladar-lo fins al port de Blanes amb un vaixell de Salvament Marítim. Des d’allà, dissabte, un camió-grua el va poder traure de l’aigua i dur-lo fins a l’Edifici de Necròpsies de la UAB, a Bellaterra (Cerdanyola del Vallès, Vallès Occidental).
Allà, a banda de realitzar la necròpsia del zifi, li han extret unes vèrtebres que serviran per a la recerca científica. En concret, es traslladaran a mar amb d’altres restes de cetacis, i el Laboratoire d'Ecogéochimie des Environnements Benthiques (LECOB) francès farà el seguiment de com es descomponen restes de grans animals a gran profunditat marina.
La @gencat ignora les peticions dels ecologistes @aturemc32 i segueix endavant amb la idea d'allargar l'autopista del Maresme fins a #Lloret.
Avui, el govern ha publicat la llistes dels gairebé 200 terrenys que expropiaran.
Quanta pressa @territoricat El projecte aturat pel tribunal i tireu pel dret gastant els nostres diners en fer-ne un altre d'igual per allargar l'auropista. Potser la pressa és que al 2021 s'acaba la concessió i @Abertis us pressiona? @MobCat_cat @CPMaresme @NovullpagarC32
La Generalitat inicia els tràmits per expropiar 200 finques per les obres de la C-32 a Tordera, Lloret i Blanes
Lllagostera Ràdio 24/4/2019
Una de les màquines treballant en les obres prèvies a l'allargament de la C-32 . / Foto: Departament Territori i Sostenibilitat
El projecte per fer arribar la C-32 fins a Lloret segueix endavant. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha obert el període d'informació pública per expropiar 207 finques de Tordera, Blanes i Lloret de Mar.
El municipi que compta amb més finques per expropiar és el de Lloret de Mar, que té 96 parcel·les afectades. El Govern preveu expropiar-ne 48 més a Blanes i 63 a Tordera.
L'anunci s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya aquest mateix dimecres. A partir d'ara, i fins el 21 de maig, els propietaris afectats poden presentar al·legacions en contra de l'expropiació.
Aquest és un procés paral·lel a les obres de la carretera, que tal com ha confirmat el Departament de Territori i Sostenibilitat, encara està pendent d'adjudicació. Les que sí que ja van començar fa dues setmanes són les obres per desviar els serveis de subministrament a tota la zona afectada per les obres.
De moment, la maquinària segueix removent la terra per agafar cales a diferents punts dels municipis de Tordera, Blanes i Lloret de Mar. Es preveu que properament es comencin a desviar els serveis bàsics com ara la llum, l’aigua o la telefonia. Les tasques prèvies a l’inici de les obres del projecte d’allargament duraran uns nou mesos.
L'arribada de la maquinària ja va generar el rebuig de la plataforma SOS Costa Brava, que va demanar aturar les obres fins que no hi hagi una resolució judicial al recurs que s'ha presentat contra l'estudi informatiu del projecte. Es tracta del segon procés judicial que s'obre contra aquest ramal de la carretera.
El primer d'ells, va acabar amb una ordre de suspensió cautelar de les obres per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ara fa dos anys. Davant de la impossibilitat de seguir endavant amb el projecte, el Departament va optar per iniciar els tràmits d'un projecte nou. De tota manera, la mateixa plataforma ja va portar l'estudi informatiu als tribunals perquè considera que malmet el territori.
-----------------------------------------------------------
Voleu dir que és la millor època de l'any per fer-ho? @consorcibesos @ZooBarcelona Sou conscients que a la Tordera (ZEC XN2000) hi ha moltes més espècies protegides (no només la llúdriga) i que això es pot fer quan no les afecti o causi molèsties durant l'època reproductora, oi?
(1/2) Els propers 10/05 i 11/05 es durà a terme el cens visual participatiu de llúdriga a la conca de la Tordera. Aquest cens forma part del projecte de seguiment de llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera amb col·laboració del @consorcibesos i del @ZooBarcelona .
(2/2) Teniu temps d'apuntar-vos fins a l'exhauriment de places (50) o fins el dia 6 de maig.
Trobareu tota la informació i el formulari d'inscripció en el cartell adjunt!
@ICTA_UAB
Ops, heu tret tuit anteriorVoleu dir que és la millor època de l'any per fer-ho? Sou conscients que a la Tordera (ZEC XN2000) hi ha moltes més espècies protegides (no només la llúdriga) i que això es pot fer quan no les afecti o causi molèsties durant l'època reproductora, oi?
Vols participar al cens visual participatiu de llúdriga a la conca de la Tordera? Apunta't el 10 i 11 de maig a aquesta activitat del projecte de seguiment de llúdriga a les conques del Besòs i de la Tordera organitzada pel @ICTA_UAB @ObsTordera, @consorcibesos i @ZooBarcelona
Hola @XavierRomeraC. Havíem etiquetat un Observatori que no era el de la Tordera, i hem refet el tuit. Envia'ns un missatge privat amb el teu mail i t´adreçarem al grup de recerca responsable del projecte per tal que pugui donar-te la seva opinió sobre els dubtes que planteges.
fet
De moment, ni resposta ni correu ni opinió ni res de res
---------------------------------------------------------------
Aquest matí al @parlamentcat hem tingut l’ocasió de participar de la Ponència de la Llei d’ordenació del litoral conjuntament amb la Carolina Martí, Martí Franch i @EnricSagrista. Una bona oportunitat per escoltar experts en múltiples disciplines que segur que milloraran en text.
Ens uns minuts comencen les audiències del procés lesgislatiu de la nova llei de costes al @parlamentcat on compareixo per donar la meva opinió sobre el projecte de llei. Ens espera un matí interessant!!
Feina feta! Esperem que els diputats de @parlamentcat hagin pres bona nota de tot el que els hem exposat!
Un tast?
Com a resum ràpid : "una oportunitat per caminar cap a la gestió integrada de zones costaneres". Sessió profitosa, intensa i interessant amb punts de vista diversos i de molta qualitat. Molt de potencial que cal pulir i aplicar de manera eficaç, això marcarà el què!
----------------------------------------------------------
Retirar carril bici i mobiliari urbà que s'ha posat sobre la platja, i retornar la dinàmica natural (de tota la vida) on la platja retrocedeix i creix al ritme de les onades. Altre cosa és que no agradi i continuin amb les mateixes errades. Demanen pasta i sorra, no solucions
Pineda de Mar demana a Foment l’estudi de solucions estables pel front marítim
Blanesaldia.com
El darrer temporal marítim s’ha endut molta sorra de les platges de Pineda de Mar tot i que no ha afectat greument al passeig marítim. Pineda emplaça al Ministeri de Foment a realitzar un estudi en profunditat per cercar solucions definitives.
El darrer temporal que ha afectat el litoral català durant les festes de Setmana Santa ha tornat a deixar importants destrosses en el front marítim de diverses localitats costaneres, entre elles Pineda de Mar. La força del mar i les ones ha fet desaparèixer molts metres de platja i ha provocat danys al passeig marítim. Conscients que es tracta d’una problemàtica recurrent que afecta de manera repetida a diversos municipis de la costa, l’Ajuntament de Pineda de Mar ha remès una carta al Ministre de Foment José Luis Ábalos per buscar una solució més estable i efectiva de les que ara es duen a terme.
Fins ara la protecció del front marítim es basa en la col·locació de més sorra a les platges, però amb el seguit de temporals que pateixen les localitats afectades i els seus efectes, no es veu com una solució definitiva. Per aquest motiu la carta enviada al ministre emfatitza en la idea de realitzar un estudi en profunditat de la zona, conèixer les causes de per què algunes platges pateixen més i d’altres menys d’aquests temporals, i buscar solucions més estables i efectives per minvar els efectes de les llevantades.
A la carta l’Ajuntament de Pineda ha volgut deixar clar que l’estudi de solucions no ha de ser només per a la costa de Pineda, sinó que ha de comptar amb altres municipis de la zona amb la mateixa problemàtica.
Dos anys del temporal que va destruir el Passeig de maresmenc
Tot i el temporal de mar que ha patit la costa del Maresme durant aquesta Setmana Santa ha deixat algunes destrosses al passeig marítim, no són comparables a les destrosses produïdes pel temporal de desembre de 2016. En aquella ocasió la força de les onades no només van engolir les platges, sinó que van arribar a destruir un bon tram de carril bici entre la Riera de Pineda i la Platja dels Pescadors.
El temporal fa destrosses a la platja de Pineda i les guinguetes pateixen les embestides del mar http://www.radiopineda.cat/societat/2019-04-24/el-temporal-fa-destrosses-la-platja-de-pineda-i-les-guinguetes-pateixen-les.php … NO! El temporal NO fa destrosses a la platja, ni ara ni fa mil anys, són les guinguetes que es posen on la platja creix i retrocedeix al ritme de les onades
El temporal fa destrosses a la platja de Pineda i les guinguetes pateixen les embestides del mar
Ràdio Pineda 24/4/2019
La situació de mala mar de migjorn ha empitjorat les coses a les guinguetes de la platja de Pineda. Les instal.lacions estan patint les embestides del mar i fins i tot un parell de guinguetes han retirat tot el mobiliari i a més les onades han descalçat completament la terrassa amb perill evident de desplomar-se. Les proteccions com ara blocs de formigó o sacs amb sorra no han pogut aguantar la força de les onades.
També a la zona de la Confraria de Pescadors el temporal s'ha endut molta sorra i les onades han arribat fins les barques. També hi ha preocupació per l'estat en que quedaran les instal.lacions.
El temporal marítim s’emporta pràcticament la platja de la Musclera... Lo normal, com sempre, amb temporals de llevant, i ja tornarà, com sempre (lo que s'anomena dinàmica natural, vaja, la de tota la vida). El problema és urbanístic, no el temporal...
El temporal marítim s’emporta pràcticament la platja de la Musclera
Ràdio Arenys 24/4/2019
( Foto: Ajuntament )
El fort onatge ha provocat que part del mobiliari urbà, com les dutxes o les passeres s’hagin hagut de retirar o s’han hagut de lligar per evitar que vagin a l’aigua.
La regidora de Medi Ambient, Laia Martín, ha explicat que la pitjor part del temporal se l’ha emportat la Musclera que s’ha quedat pràcticament sense sorra. De fet, l’onatge ha fet que s’hagi de retirar mobiliari urbà, tant del Cavaió com de la Musclera, i està previst que el tornin a col·locar a mesura que es recuperi la platja.
Una altra de les afectacions ha estat al pas subterrani de la Musclera que ha quedat inundat per l’aigua de mar que hi ha arribat. De fet, està previst que en el moment en què acabi la instal·lació de les bombes d’extracció d’aigua s’evitin les inundacions cada vegada que plou o es produeix un temporal. Una altra de les afectacions ha estat amb la guingueta a la Musclera que estava previst que s’instal·lés aquesta setmana. Martín diu que, de moment, no podran col·locar-se.
La platja de la Picòrdia i Cavaió també han patit els efectes del temporal, però amb menys intensitat tot i que també s’hi ha retirat passeres.
@TomasMolinaB acabes de dir a @eltempsTV3 que la platja de #Blanes ha desaparegut i a la imatge és veia sorra a sobre el passeig . Això no voldria dir que la platja ha crescut? Potser s'hauria de ser més rigorós amb les descripcions dels fets
demà, sense temporal, vostè mateixa ens ho descriu
Hola, com que una imatge val més que mil paraules... Això és avui, encara hi ha onatge fort, però és veu la platja que el temporal no s'ha endut com dèieu. En tot cas és la sorra sobre el passeig la que ens indica que està ocupant el que hauria de ser platja.
Uff... Notícia infumable i per plorar, plena de dades i gràfiques d'aquí i d'allà que es barregen per fer un guirigall on l'objectiu és arribar als tòpics i falsedats que envolten la problematica. Negar el Canvi Climàtic és absurd, però fer-lo servir d'aquesta manera encara més
Les platges tenen els dies comptats. Vegeu-ho a 'Xoc Climàtic' : https://bit.ly/2zF7H6A @PDE @ColauRos #23deAbril
Les platges tenen els dies comptats
betevé
Les platges de Barcelona i província cada vegada estan més plenes. Segons les darreres dades fetes públiques per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el 2016 hi va haver 10.500.000 usuaris, una xifra que va suposar un increment del 20 % respecte al 2014. Però aquests espais tant concorreguts tenen els dies comptats.
“Les platges tal com ara les coneixem no podran ser en un futur. La platja esdevindrà, de mica en mica, un producte com de luxe”. Ho diu l’investigador de l’Institut de Ciències del Mar, del CSIC, Jorge Guillén, un dels especialistes més reconeguts a Catalunya sobre l’erosió del litoral. I adverteix que “no hi haurà platja per a tothom”.
No sé que és més absurd, l'evolució del litoral barceloní 1946-2018 o aplicar característiques generals de platges baixes a les de cotes altes, granulometria gruixuda i comportaments diferencials, tot entorn a un Ministeri de Foment que no ha invertit res en protegir platges
"sobre el mobiliari i els equipaments", aquesta és la clauNo es fa res (mai) pensant en les platges, sinó en "lo meu". Després diran (tothom) que fan això i allò "per protegir platges". FALS, sempre per protegir mobiliari, equipaments i infraestructures "a costa de les platges"
Per cert, l'estudi del Centre d’Estudis i Experimentació d’Obres Públiques encarregat pel Ministeri de Foment és un dels millors exemples d'estudi brossa (no hi ha per on agafar-ho, fet des d'un despatx amb cartografia antiga i per justificar actuacions pre-programades) i caduc
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada