dilluns, 1 d’abril del 2019

El març ha estat molt sec a Catalunya 1/4/2019 Meteo.cat

El març ha estat molt sec a Catalunya
Servei Meteorològic de Catalunya 1/4/2019

El període s’ha de qualificar de càlid a Catalunya, especialment al prelitoral i Prepirineu i normal a fondalades de l’interior i a punts del litoral

El mes s’ha de qualificar de molt sec a gran part de Catalunya i sec a l’extrem nord-occidental del territori

La meteorologia del mes de març s’ha caracteritzat per unes modestes acumulacions de precipitació i una temperatura per sobre dels valors normals per l’època de l’any. Aquesta situació ha estat provocada per una gran ondulació del corrent en jet als nivells mitjans de la troposfera (a uns 5.500 m d’altura), com a conseqüència probablement, d’un desplaçament del vòrtex polar cap al sud que es  va produir a finals del mes de gener i que va afectar gran part d’Amèrica del Nord, amb una temperatura molt baixa i precipitació en forma de neu a àmplies zones del territori. Com a contrapartida, l’Europa occidental ha estat sota els efectes d’una gran dorsal provocant una inhibició del pas de les borrasques provinents de ponent, desplaçades cap a altes latituds, i de les masses fredes que han estat confinades al nord del continent per efecte del bloqueig anticiclònic.

Des d’un punt pluviomètric tres fronts van afectar tímidament gran part del territori, però especialment el quadrant nord-occidental. El primer va arribar a Catalunya durant el dia 6. Es van recollir més de 10 mm al Pirineu occidental, en forma de neu i amb gruixos per sobre dels 10 cm al vessant sud. Però a gran part de Catalunya van caure menys de 5 mm i a diversos sectors del litoral la precipitació va ser inapreciable.

Continuar llegint...

https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/343902/marc-ha-sec-catalunya


La ratxa seca (dies consecutius amb una precipitació inferior a 1 mm) supera els 50 dies a sectors del litoral i Ponent i els 100 dies a l'extrem sud del (105 dies a Alcanar)