dilluns, 1 de juliol del 2019

El juny ha estat càlid i sec a gran part de Catalunya 1/7/2019 Meteo.cat

El juny ha estat càlid i sec a gran part de Catalunya
Servei Meteorològic de Catalunya 1/7/2019

El període s’ha de qualificar de càlid a Catalunya i molt càlid a punts del Prepirineu i massís del Montseny, en canvi ha estat normal a la costa Daurada i punts de la costa Brava

El juny ha estat sec a gran part de Catalunya, i molt sec a les terres de l’Ebre, gran part de la depressió Central, Prepirineu i extrem nord-est del país, i normal a la desembocadura del Llobregat

La meteorologia del mes de juny ha est molt contrastada, amb un caràcter més propi de la primavera durant els primers vint dies i de l’estiu més rigorós en el tram final del mes.

En general, les baixes pressions han afectat gran part  de la zona sud-occidental d’Europa, però amb uns efectes molt diferents segons la seva posició. Fins a pràcticament la revetlla de Sant Joan les àrees de baixes pressions transitaven d’oest a est mantenint la temperatura una mica per sota dels valors normals i amb precipitació que va afectar la meitat nord del Principat. Cal remarcar l’episodi de fred i neu que es va produir entre els dies 10 i 13 de juny.

Una massa d’aire tropical impulsat per les pertorbacions provinents de l’Atlàntic va ser present gran part del mes de juny sobre la Mediterrània central, i a partir del dia 24 una pertorbació desplaçada al sud va afectar l’oest de la península Ibèrica provocant-hi precipitació i va impulsar la massa tropical d’aire molt càlid sobre gran part de l’Europa occidental, essent el causant de la temperatura molt alta i de l’episodi de calor extrem.

Continuar llegint...

https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/367406/juny-ha-calid-sec-gran-part-catalunya