dimecres, 21 d’agost del 2019

Tornen a activar la plataforma Riera Viva a Santa Coloma de Farners 20/8/2019 El Punt Avui

Tornen a activar la plataforma Riera Viva a Santa Coloma de Farners
El Punt Avui 20/8/2019

Reclamen que es garanteixi el cabal mínim ecològic i que hi hagi més control de les captacions

Aquest estiu hi ha arribat aigua des del Pasteral

Un tram de la riera de Santa Coloma, en una imatge de la setmana passada JOAN SABATER.

G. PLADEVEYA - SANTA COLOMA DE FARNERS
La pla­ta­forma Riera Viva, que es va crear el 2016 a Santa Coloma de Far­ners, ha anun­ciat la seva reac­ti­vació i, a més, els seus mem­bres tenen ara l’objec­tiu de man­te­nir l’acti­vi­tat de l’agru­pació de manera per­ma­nent. Veïns i veïnes del muni­cipi van cons­ti­tuir per pri­mera vegada aquesta enti­tat per tal de posar de mani­fest el mal estat en què es tro­bava ales­ho­res la riera que passa per Santa Coloma i segueix el seu curs fins a Hos­tal­ric, on desem­boca a la Tor­dera. En un comu­ni­cat, la pla­ta­forma exposa que l’epi­sodi de sequera que estem vivint actu­al­ment torna a fer evi­dents tots els pro­ble­mes que denun­ci­a­ven fa qua­tre anys. Dema­nen nova­ment, en aquest sen­tit, que les admi­nis­tra­ci­ons duguin a terme més actu­a­ci­ons per garan­tir el seu cabal mínim ecològic, que hau­ria de ser d’uns 40 litres per segon durant tot l’any. Recla­men, així mateix, que es con­tro­lin més les cap­ta­ci­ons per a usos pri­vats i indus­tri­als, que es publi­quin les analítiques de l’aigua i que, per tant, s’informi de la seva qua­li­tat.

Des de la pla­ta­forma Riera Viva ani­men la població a sumar-se i a par­ti­ci­par a l’enti­tat. Hi ha pre­vista una reunió pública que es farà demà, en la qual s’expli­carà la pro­blemàtica i les pos­si­bles “acci­ons de pro­testa per sen­si­bi­lit­zar la ciu­ta­da­nia i les admi­nis­tra­ci­ons”.

Mesura excep­ci­o­nal

L’Ajun­ta­ment de Santa Coloma va infor­mar dimarts pas­sat que l’ACA va auto­rit­zar, de forma excep­ci­o­nal, l’alli­be­ra­ment d’aigua a la riera des del sifó de l’aqüeducte del Pas­te­ral per pos­si­bi­li­tar la recàrrega de l’aqüífer, des d’on els pous d’abas­ta­ment cap­ten l’aigua per a la loca­li­tat. L’ope­ració la va ini­ciar el 5 d’agost Aigües Ter-Llo­bre­gat, i es cal­cu­lava que s’allar­ga­ria fins a prin­ci­pis d’aquesta set­mana. El con­sis­tori hi va afe­gir que aquesta mesura –que es dona en estius amb manca de plu­ges– per­met man­te­nir els nivells freàtics dels pous. La mateixa situ­ació va tenir lloc estius ante­ri­ors com el del 2017, quan es va auto­rit­zar tem­po­ral­ment el ves­sa­ment d’aigua pro­ce­dent del sifó del Pas­te­ral. L’Ajun­ta­ment afirma que amb aquesta acció “s’asse­gura la qua­li­tat de l’aigua que es capta als pous d’abas­ta­ment, tal com cer­ti­fi­quen les anàlisis que l’empresa sub­mi­nis­tra­dora –Aigües Colo­men­ques– fa periòdica­ment a la xarxa”. No obs­tant això, la pla­ta­forma vol­dria “una solució més defi­ni­tiva”, i pun­tu­a­litza que “la mesura del trans­va­sa­ment és bona per als aqüífers, però no per a la bio­di­ver­si­tat, que pateix les inter­mitències del cabal”.

LA DATA

21.08.19 A dos quarts de nou del vespre, la plataforma ha convocat una trobada informativa a la plaça Farners.

----------------------------------------------------

Nyap per garantir les captacions municipals que de "mesura excepcional" ja no té res
😏
Fins que no assumeixin que hi ha un problema de gestió de recursos propis i que cal incloure els paràmetres ambientals (és ZEC XN2000) la resta és un gran engany...Ni sequera ni canvi climàtic.


L' ha autoritzat, excepcionalment, el vessament d’aigua a la riera de #SCFarners per recarregar l’aqüífer que abasteix els pous de captació del municipi. L'operació es va iniciar el 5 d’agost i es preveu que es mantingui fins el 19. Més info a bit.ly/2TuvBuV

En respuesta a y
Be, tant excepcional tampoc xq els darrers anys s ha de recorrer a aquesta mesura. X quan agafar el toro x les banyes i solucionar el problema de la riera i l abastiment d aigua?