dimecres, 4 de desembre del 2019

AMPLIACIÓ: Es carreguen l'aiguabarreig de la Riera de Vallmanya amb el riu (Tordera), part II. 4/12/2019

Veure també...

Es carreguen l'aiguabarreig de la Riera de Vallmanya amb el riu (Tordera) 4/12/2019

Sobre la destrucció de l'aiguabarreig de la Riera de Vallmanya amb el riu (Tordera) 28/8/2018

Desmuntant mites sobre la Tordera... 5) La Tordera és un riu degradat?

Desmuntant mites sobre la Tordera... 6) S’ha de recuperar el bosc de ribera a la Baixa Tordera?

... i copio un fragment de...

Desmuntant mites sobre la Tordera... 7) Els estanys de Tordera estan protegits?

(...)


Cas semblant a lo que estan a punt de fer a l’aiguabarreig amb la Riera de Vallmanya (s’havia de fer a finals d’agost), també amb l’engany que és “per evitar inundacions” quan tothom ha pogut veure amb la darrera Torderada que no era necessari. I és igual que sigui un dels principals refugis de tortuga de rierol aigües avall del nucli urbà i un important lloc per a moltes altres espècies perquè és un dels pocs llocs amb aigua a l’estiu... la subvenció ja està donada i és igual lo que els expliquis als tècnics i funcionaris que la van donar, serà una “millora” seguint els manuals de restauració fluvial i les fitxes descriptives de l’espai.

Aquí la prioritat és “no perdre la subvenció”.

(...)

-----------------------------------------------------------------

És igual tot l'anterior, és igual que ara no es retingui aigua (drenat amb canals) quan el tram baix de la Tordera l'assequen completament per sobreexplotació dels aqüífers deixant de ser un dels pocs punts amb aigua permanent (i refugi) de fauna aquàtica, és igual que la llera s'hagi enfonsat (per estrenyiment) quan lo que s'ha de fer és ampliar lleres (que no es fa) per recuperar i pujar nivells freàtics perduts (que afecta als espais "protegits"), és igual que s'homogeneïtzi la llera (lo contrari de lo que s'ha de fer) afectant a fauna, comunitats vegetals i fauna "protegida", és igual ,... tot és igual... ho venen com una "millora" quan no és més que un intent més de fer de la Tordera lo que ni ha estat mai, ni ho serà mai. I sempre "per evitar inundacions"... fals.

Per sort, sé que a la segona o tercera torderada ja no quedarà res de lo que han fet (diners perduts per no fer lo que realment cal fer).



https://www.facebook.com/naturalea.eu/videos/1451989828302039/





L'Ajuntament continua impulsant mesures de protecció davant avingudes d'aigua en un tram de la riera de Vallmanya a la zona urbana de Fibracolor
Ajuntament de Tordera 4/12/2019


L’Ajuntament de Tordera, en la línia d’actuacions locals de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic, ha realitzat recentment diferents accions de protecció davant avingudes d’aigua en un tram de la riera de Vallmanya a la zona urbana de Fibracolor. 
Les accions, subvencionades per l’Agència Catalana de l’aigua, han servit per retornar al riu la llibertat que ha perdut per la fixació del canal principal per part dels nuclis de canya i la dinàmica fluvial natural d’aquests darrers anys.

L’obra realitzada a la riera ha servit per obrir diferents canals que ajudaran a ocupar més superfície i a accelerar els processos d’erosió i/o sedimentació que li són propis.
Les actuacions de millora a la riera de Vallmanya també han permès crear basses per la fauna i per fer-hi taques de plantació de flora autòctona, facilitant així la creació d’espais de biodiversitat i de restauració fluvial.

Actuacions com aquestes s’inclouen en el marc estratègic de la regidoria de Medi Ambient a fi de millorar la gestió de la inundabilitat a les lleres situades en trames urbanes. En aquest sentit, s’han impulsat accions com la recuperació del braç esquerra, l’arranjament de les rieres d’Àgora Parc i Sant Tou o la instal•lació dels deflactors a la llera del riu.

La voluntat de l’Àrea és seguir mitigant els efectes del canvi climàtic a través d’accions contra la inundabilitat, mitjançant el control biològic de plagues i treballant per la reducció de residus.