dimecres, 15 de gener del 2020

Bibliografia: Els sistemes dunars de la costa catalana. Evolució històrica, estat actual i potencial de restauració. 2019 Tesi Doctoral de Carla Garcia Lozano. UdG



Tesi Doctoral de Carla Garcia Lozano

(PDF 271 pàgs.)

Universitat de Girona

Novembre de 2019



---------------------------------------------------------------

Interessant treball que recull tots els sistemes dunars de Catalunya. També es descriu i contextualitza els casos del Delta de la Tordera i de l'Alt Maresme que, com fa temps que comento, per granulometria i caràcterístiques pròpies no poden (ni l'han fet mai) albergar dunes o cordons dunars "típics", sinó que parlem de sorrals amb comunitats vegetals i característiques particulars, i per tant, a mesures de gestió específiques que res tenen a veure amb les aplicades a altres sistemes litorals.

Entre altres coses podem llegir...

"Aquest grup, compost per cinc casos, és el més minoritari i està integrat per platges sense dunes o amb dunes incipients. Les platges d’aquest grup presenten valors de DRP baixos, motiu pel qual només poden albergar petites dunes incipients a la platja alta. Les característiques ambientals i geomorfològiques de la platja (BeaPot) no permetrien el desenvolupament dunar malgrat que s’hi apliquin mesures de gestió (CoMan) orientades a aquesta finalitat"

"Les platges del Maresme són bons exemples de platges on només es pot aspirar a tenir un espai acordonat a la platja alta que albergui vegetació dunar i morfologies dunars embrionàries. La platja de la Pomereda (Figura 120) i la platja de Llevant (Figura 111) posen de manifest aquesta casuística."

"(...) aquestes accions s’han d’ajustar i amidar a cada sistema platja-duna en particular ja que la seva incorrecta aplicació pot generar efectes indesitjables i, fins i tot, contraproduents".