diumenge, 26 de gener del 2020

Nou avanç sobre la TORDERADA, 26/1/2020

Com ahir...

Properament, resum de la TORDERADA d'aquesta setmana 25/1/2020

Per motius personals i familiars no tinc temps de publicar gairebé res al bloc. Intentaré fer una entrada lo més completa possible tant punt ho solucioni (la família va primer).

Podeu seguir l'actualitat, de moment i a l'espera de publicar-ho al bloc, a...

https://twitter.com/XavierRomeraC

... on hi ha moltíssimes notícies, fotografies, vídeos i comentaris.

De moment, com a més destacat d'avui...

La nova desembocadura i el nou perfil del delta de la Tordera va emergint 26/1/2020. Fotografia de Joan Pujolar instagram.com/p/B7yUalppPlc/

🔴
Impressionants imatges aèries dels Bombers des d'Arbúcies fins a la desembocadura de la Tordera 25/1/2020 a tot el seu recorregut. Imatges espectaculars d'una riera i d'un riu (espais ZEC XN2000) que han recuperat amplades, hàbitats i morfologia natural




Tots aquests trams, sense excepció, són ZEC XN2000 i durant massa anys cap administració competent ha fet res per evitar estrenyiments i ocupacions vàries Ara el riu ha marcat el seu lloc i amplada. Estaran ara a l'alçada de l'oportunitat?


Impresscindible el manteniment d'amplades de llera i hàbitats naturals característics que la torderada ens ha marcat. Cal evitar els re-estrenyiments per quatre pams de conreu o finca i més a aquests espais ZEC XN2000.


"estan estudiant quina solució es troba en el cas dels càmpings per a la seva reconstrucció. Serret recorda que són empreses i els seus propietaris ara s’ho passen també malament", "ara no és moment per parlar d’on haurien d’estar situats els càmpings" malgratcomunicacio.cat/index.php?cont

En respuesta a
"El primer tinent d’alcalde ha puntualitzat que ara mateix no es parla de restablir sinó de ‘recuperar allò que tenien en el lloc més idoni’. Una decisió que es prendrà sempre amb consens entre els propietaris dels càmpings i el departament de Territori i Sostenibilitat"

Un nou paisatge. Riu de la Tordera, Sant Esteve de Palautordera.

Mai sabrem quantes tortugues d rierol (Mauremys leprosa) de la Tordera han anat a parar a les platges del Maresme. No és cap drama per l'espècie (molt abundant al riu, es recuperarà ràpid la població gràcies a la torderada). Assistint a una d les seves vies d'expansió pel litoral


Hem sortit a treure una mica de plàstic de la platja de #SantaSusanna, dir que la netegem és molt pretensiós... I hem trobat una tortuga de rierol entre les canyes i el troncs.

Les 2 primeres fotografies... 4 tortugues de rierol (Mauremys leprosa) de la Tordera més avui a la platja d'Arenys de Mar. Fotografies de l'Enric Badosa. Les 2 següents... Ahir 4 de rierol i una tortuga d'estany (Emys orbicularis).

Paisatges fluvials que retornen després d'anys d'estrenyiment i banalització. Formes que només recordaven els avis i que havien caracteritzat la conca de la Tordera abans que les fes desaparèixer l'ambició, i el poder, de conrear fins l'últim racó de la seva plana al·luvial.

En respuesta a
Per què parlem de recuperació? Exemple: riera d'Arbúcies. Mapa 1956 - Aspecte natural. Meandres, llera ample, espais de transició fluvial. Mapa 2015 - Aspecte dels darrers anys. Canalització, vegetació invasora, linealitat. Fotografia actual - Recuperació de "l'estat climàcic".

Si s'eviten els preceptes de la segona meitat del s.XX la regeneració morfològica vindrà acompanyada del restabliment de la comunitat ecològica original. Cal rebutjar les actuacions de re-canalització, contraproduent i absolutament contrària a la conservació de la biodiversitat.

Apareixen molts amfioxos o llancetes (Branchiostoma lanceolatum) a les platges m.facebook.com/story.php?stor fòssils vivents. Fotos de l'Enric Badosa