dimarts, 2 d’octubre del 2007

Migració de falcons mostatxuts (Falco subbuteo) sobre Mas Mora (Tordera) 1/10/07



Aquesta tarda a Mas Mora (Tordera), un grup de 4 falcons mostatxuts (Falco subbuteo) han estat una bona estona sobrevolant l’urbanització i el bosc alimentant-se dels abundants insectes presents aquests dies (odonats principalment), planejant a poca alçada, i marxant finalment direcció a Palafolls.

Semblant a un falcó pelegrí (Falco peregrinus) però una mica més petit i amb les ales lleugerament més estretes i punxegudes, es tracta d’una espècie que es troba en migració cap al sud per hivernar a l’Àfrica (migra entre agost i octubre) i no tornarà fins aproximadament començaments d’abril a les nostres terres, amb algunes observacions de migradors i uns pocs que venen a niar i els podem veure durant tot l’estiu a alguns racons del tram baix del riu Tordera i camps propers.


Seqüència de captura en vol d’un invertebrat...


També s’ha vist una parella de xoriguers comuns (Falco tinnunculus), una parella de aligots comuns (Buteo buteo), i molt cridaner la fugida en més de deu estols d’uns 20-30 estornells (Sturnus vulgaris) sortint de l’urbanització quan sobrevolaven per sobre els falcons mostatxuts.

Algunes imatges sobre l'urbanització...



Sobre el pantà amb el poble de Blanes al fons...





Al pantà de Mas Mora (Tordera) una parella de polles d’aigua (Gallinula chloropus), 17 ànecs collverd (Anas platyrhynchos), 1 blauet (Alcedo atthis),...

Mínim 6 tortugues de rierol (Mauremys leprosa), observades 4 de Florida (Trachemys scripta), 1 juvenil de serp de collaret (Natrix natrix), abundant granota verda (Pelophylax perezi),...

Xavi.