dijous, 25 d’octubre del 2007

Sobre la EDAR de l'Alt Maresme i les EDARs de les urbanitzacions de Tordera... Resposta per part de l'ACA

RESPOSTA CORREU SRA. DE DIEGO MITJANS

En resposta a les qüestions plantejades al correu electrònic tramés al Sr. Pagés en data 2 d’octubre de 2007, ens complau informar-vos del següent:

1. EDAR de Montpalau

L’Agència Catalana de l’Aigua, una vegada analitzades les opcions en estudi i escoltades les parts implicades i atesa la necessitat urgent de trobar el consens institucional, polític i social per tirar endavant aquesta infraestructura tan necessària, amb l’objectiu d’assolir el mandat de la Directiva en matèria de sanejament i no perdre el finançament dels fons de cohesió atorgats per a aquest projecte, ha proposat als municipis de Tordera, Pineda de Mar, Calella, Santa Susanna, Palafolls i Malgrat, i al Consell Comarcal la ubicació de la depuradora i les seves instal·lacions connexes a la pedrera de Montpalau (Tordera).

Aquesta és l’alternativa més possible a curt termini des del punt de vista administratiu, tècnic i urbanístic (Tordera), ja que és l’únic expedient vigent i amb bona part de la tramitació ja iniciada per part de l’ACA.

És per això que l’ACA planteja la recuperació del projecte iniciat en el seu dia, mantenint el pretractament actualment existent a la façana litoral, amb el seu corresponent projecte de millora, i proposant millores del projecte a desenvolupar en l’àmbit de la pedrera, amb l’objectiu de garantir els mateixos nivells de qualitat tècnica, hidràulica, d’integració paisatgística i sostenibilitat que es preveien en el darrer projecte proposat, incloent la creació del centre d’interpretació ambiental així com la incorporació progressiva del tractament terciari amb l’objectiu d’afavorir la reutilització de l’aigua tractada (inicialment prevista per a usos urbans de Pineda de Mar) i contribuir a garantir la disponibilitat d’aigua a través de la recàrrega de l’aqüífer profund de la Tordera, com a valors afegits a l’expedient actualment en tràmit.

En aquest sentit, s’ha decidit reprendre i millorar aquest projecte per ser l’alternativa amb majors possibilitats de desenvolupament a curt termini des del punt de vista administratiu tècnic, hidràulic i urbanístic. El projecte disposa de la declaració d’impacte ambiental favorable; el contracte de concessió d’obra pública encara és vigent i jurídicament el projecte és viable. Igualment incorpora ja la modificació del traçat dels col·lectors per fora de la riera tal com es demanava per part del municipi de Pineda de Mar i té construïts en la part del passeig Marítim uns 1.000 metres de col·lectors lineals.


Pel que fa al calendari d’actuacions, no es poden encara concretar dates d’inici de les obres, ja que s’acaben d’iniciar els treballs de redacció dels projectes constructius definitius (col·lectors i planta depuradora), el que suposa tramitacions paral·leles d’aixecament d’actes prèvies d’ocupació de terrenys, informacions públiques, expropiacions etc. que no estan subjectes a un calendari concret.



2.- Programació d’actuacions candidates al PSARU 2005 a les urbanitzacions de Tordera

En relació a la planificació del sanejament en alta a l’àmbit del municipi de Tordera que es recull al PSARU 2005 i a l’actualització aprovada pel Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua en data 20 de juny de 2007, hi figuren les següents actuacions relacionades amb urbanitzacions:

Escenari 2006-2008

· EDAR i col·lectors de la urbanització Les Farreres (Id. 11214)
· EDAR i col·lectors de la urbanització Sant Daniel (Id. 11218)
· EDAR i col·lectors de la urbanització Terra Brava (Id. 11219)

Candidates a la programació

· EDAR i col·lectors de la urbanització Àgora Parc (vessant Nord) (Id. 11211)
· EDAR i col·lectors de la urbanització Àgora Parc (vessant Oest) (Id. 11212)
· EDAR i col·lectors de la urbanització Roca-rossa (Id. 11217)
· EDAR i col·lectors de la urbanització Can Domènec (Id. 10969)

Les actuacions programades a l’escenari 2006-2008, disposaran de projectes constructius abans de 31 de desembre de 2008.

D’altra banda, pel que fa a les EDAR candidates a la programació, atenent a la proposta de l’Ajuntament de Tordera en data 8 d’agost de 2007, es considera possible el canvi de solució tècnica que suposa agrupar en una única EDAR el sanejament de les urbanitzacions Àgora Parc (dues vessants) i Rossa-roca. Aquesta nova actuació serà incorporada a l’escenari 2006-2008 de la programació dins del PSARU 2005, a fi i efectes de què es disposi del projecte constructiu abans de 31 de desembre de 2008.

Finalment, pel que fa referència al sanejament de Can Domènec, atès que aquesta urbanització pertany parcialment al municipi de Sant Cebrià de Vallalta, es requerirà des de l’ACA l’acreditació de recepció d’aquesta per part dels dos municipis abans de programar-la.