dijous, 13 de desembre del 2007

Ardeidae II... Esplugabous (Bubulcus ibis)

.

L’esplugabous (Bubulcus ibis) és l’ardeid més abundant de la Baixa Tordera, i tot i que es pot veure durant tot l’any, és durant els mesos freds quan ens arriben d’altres llocs on nidifica.

Podeu veure la seva distribució a Catalunya aquí...

http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=BUBIBI

De color blanc, amb les potes fosques i el bec de groc a ataronjat, més petit que un bernat pescaire (Ardea cinerea) i més gran que una gavina (Larus ridibundus), de moviments poc àgils i normalment en grups petits d’entre 5 o 30.

Aquí podeu comparar les mides (a la primera fotografia amb un bernat pescaire, i a la segona amb un martinet blanc (al centre) i gavines vulgars)...
.
.

A diferència de la resta d’ardeids, l’esplugabous no depèn de l’aigua ja que s’alimenta de petits invertebrats, petits rèptils i amfibis majoritàriament, els quals busca als camps o a qualsevol altre lloc degut al seu caràcter oportunista. Tot i això, sobretot durant les migracions i per passar les nits, busca llocs amb aigua com la resta d’aus aquàtiques.
.

Esplugabous amb un gripau corredor (Epidalea calamita).
.
Quan es desplacen ho fan normalment en grups, i els veurem volar a no gaire alçada, amb els colls encongits, les potes enrera i amb moviments lents de les ales (no tant però com els martinets o bernats)...
.

.

Durant el dia els podem veure a qualsevol camp o herbassar, a les hortes, a granges de vaques, amb ramats d’ovelles, a abocadors, darrera dels tractors,... a qualsevol lloc on puguin buscar el seu aliment...

..
Però a les tardes s’agrupen per passar la nit en llocs amb aigua on es senten més protegits i segurs, o a una illa a l’interior d’una llacuna o a les branques més altes d’un bosc de ribera (cas aquest últim a les nostres terres). Actualment es coneixen 3 d’aquests dormidors, un a Santa Maria de Palautordera, altre a Tordera, i un de nova aparició a la desembocadura del riu.

Exemples de dormidors...

.
Uns bons llocs per veure’ls durant aquests dies d’hivern són l’abocador de Santa Maria de Palautordera, els camps que envolten el municipi de Tordera, als camps propers a la carretera de Blanes a Tordera , i les hortes del Pla de Grau o de la Pomereda, al voltant de la desembocadura del riu Tordera.
.
Amb què els podem confondre?...

Martinet blanc (Egretta garzetta)...

.
De mida una mica més gran, amb el bec negre, el coll llarg i els peus grocs. Molt més dependent de l’aigua que l’esplugabos, degut a la seva alimentació basada en petits peixos (majoritàriament), no tan nombrós i amb moviments més elegants. Sol associar-se als esplugabous als dormidors, tot i que els podem veure sols o en parelles passant les nits a una bassa, estany o plantació de pollancres.

El seu vol és més elegant, i el moviment de les ales més lent...

.
Agró blanc (Egretta alba)...
.
.
Molt més gran i amb un coll molt llarg, normalment sempre a llocs amb aigua on pesca peixos i amfibis, molt escàs però que es pot veure a qualsevol lloc amb aigua.

L’únic que ens pot confondre és el seu mateix color blanc i bec groc.

Martinet ros (Ardeola ralloides)...
.
.
D’un tamany semblant, però amb plomatge groguenc-ocre i bec gris o fosc, molt menys nombrós, molt dependent de l’aigua i només pressent als mesos càlids o durant els passos migratoris.

Només el podem confondre pel color blanc de les ales quan vola...
.
.
Altres ardeids...
.
Martinet de nit (Nycticorax nycticorax)
.
Tot i que més difícil, el podem confondre amb altres ardeis de mida similar com el martinet de nit (Nycticorax nycticorax) o el martinet menut (Ixobrychus minutus), pressent a les zones humides als mesos càlids o durant els passos migratoris, en poc nombre.

En aquests casos però, els colors i les postures són molt diferents a els de l’esplugabous.