dijous, 28 de febrer del 2008

Pla de Can Golba (Tordera) 28/2/08


Sota l’urbanització de Niàgara Parc (Tordera), trobem el Pla de Can Golba... conjunt de camps de conreus i plantacions de pollancres drenats per un conjunt de canals i recs, i envoltats de rouredes i bosc mediterrani (a grans trets).

També podem trobar un conjunt de prats sense conrear (petits i testimonials) amb joncs, alguns freixes, roures i gatells al canal central.

La major part dels canals tenen aigua tot l’any, i estan majoritàriament coberts de boga, canyís i càrex. A la part central del pla, aquest canal es converteix en una bassa.

Tot i la proximitat a l’urbanització, és una zona molt tranquil·la perquè entre aquesta i pla transcorre la riera de Can Cerdanet (autèntica claveguera a l’aire lliure que recull totes les aigües fecals de l’urbanització i masos).
.
.
Només trobarem informació sobre aquest espai al Inventari de zones humides de Catalunya...

http://mediambient.gencat.net/cat/el_medi/natura/sistema_informacio/inventari_zones_humides/enllassos.jsp?ComponentID=37854&SourcePageID=38689#1

... concretament a...

Zones humides de la conca de la Tordera (pàg. 89)

Sota el topònim «aiguamolls del curs baix del Tordera» s’agrupen una sèrie de petits espais localitzats al curs d’aquest riu.

Sobre un d’aquests petits espais, el Pla de Can Golba, podem llegir “literalment”…

Pla de can Golba
Es tracta d’una sèrie d’herbasars i prats humits. Alguns dels prats presenten recobriment arbori, amb espècies com el freixe (Fraxinus angustifolia), el gatell (Salix atrocinerea), etc. Entre els higròfits i helòfits destaquen Alisma plantagoaquatica, Juncus conglomeratus, J. bufonius, Scirpus setaceus, Rorippa nasturtium-aquaticum, Galium palustre, Sparganium erectum, etc. Entre els hidròfits que es troben en aquests herbassars (hàbitat d’interès comunitari, codi 3150) Ranunculus trichophyllus i Callitriche stagnalis.


Referint-se al conjunt dels “aiguamolls del curs baix del Tordera”...

Particularitats ecològiques i biològiques…

- Presència d’hàbitats naturals de l’annex I de la Directiva hàbitats
- Presència d’espècies de fauna dels annexos II i IV de la Directiva hàbitats
- Elevada diversitat biològica i representativitat

Valoració general de l’indret…

Els aiguamolls del curs baix del Tordera són un conjunt d’espais de notable interès natural i conservacionista. L’aigua d’inundació hi és de millor qualitat que la del riu i destaquen per la seva elevada diversitat florística, amb espècies força rares en el conjunt de Catalunya.

...

Tot i que actualment aquest inventari es troba en revisió (eterna, val a dir), ja fa molts anys que aquest pla va sofrir una gran transformació (tala de bosc de ribera i ompliment amb terres pel cultiu de cereal), i actualment no gaudeix de la majoria d’espècies vegetals a que fa referència.

Per una banda la seva inclusió “renovada” a l’inventari, la encara presència de totes les espècies d’amfibis de la baixa Tordera (totes), la presència de tortugues de rierol (Mauremys leprosa), i el seu encara potencial (existència de retalls de vegetació i arbrat riberenc, orquídies, roureda,..) ... i per altre banda la cada vegada més unànime necessitat de millorar les zones humides com a instrument de regulació i millora dels recursos hídrics de la conca... farien molt interessant un conjunt de mesures per recuperar aquesta zona humida.

Comença la floració (roureda)...
.

A tocar de l'urbanització...
.

Resistint encara al formigó, a tocar de l’urbanització trobem un retall d’allò que al seu dia era molt més abundant... una zona inundable (a la part central amb més de mig metre de profunditat) amb herbassars, canyís, alguns gatells i freixes, i una petita plantació de pollancres.

A destacar la gran quantitat de postes d’amfibis i almenys 2 tritons palmats (Lissotriton helveticus) nedant entre les tiges de canyís, molt escorredissos. A última hora abundants cants de reinetes (Hyla meridionalis), tòtils (Alytes obstreticans) i granotes verdes (Pelophylax perezi).
.
Posta de gripau corredor (Epidalea calamita)
.

Pel que fa a observacions avui...

Un aligot comú (Buteo buteo), almenys 4 picots verds (Picus viridis) i un picot garser gros (Dendrocopos major), trist (Cisticola juncidis), rossinyol bord (Cettia cetti), merla (Turdus merula),...

Però molt abundants ja els hèptils...

5 tortugues de rierol (Mauremys leprosa)
3 vidriols (Anguis fragilis)
>10 sargantanes (Podarcis sp.)
1 llangardaix ocel·lat (Timon lepidus) juvenil
>100 granotes verdes (Phelophylax perezi)
>50 reinetes (Hyla meridionalis) escoltades
>5 tòtils (Alytes obstreticans) escoltats
2 tritons palmats (Lissotriton helveticus)
1 granota pintada (Discoglossus pictus)
14 gripaus corredors (Epidalea calamita)
.
Vidriols (Anguis fragilis)
.
Sargantana (Podarcis sp.)

llangardaix ocel·lat (Timon lepidus) juvenil

Granota verda (Pelophylax perezi)

Gripau corredor (Epidalea calamita)