dissabte, 1 de març del 2008

Visó americà (Mustela vison) al riu Tordera (Fogars de la Selva) 29/2/08

.
Avui he sorprès a un petit visó americà (Mustela vison) mentre cercava aliment entre les roques del riu Tordera sota el pont de l’autopista AP-7 (Fogars de la Selva).
.

Es tracta una espècie invasora introduïda a Europa degut a escapaments de granges pelleteres o a alliberaments per part de grups “defensors dels animals” i que ràpidament s’han escampat per tot el territori, més concretament als medis aquàtics. Actualment és molt comú a tota la conca del riu Tordera i els podem trobar al riu, rieres, estanys, basses,... amb relativa facilitat.

El principal problema que comporta és la depredació que exerceix sobre les espècies autòctones... amfibis, peixos, tortugues d’aigua,... nius, polls i fins i tot adults d’aus aquàtiques,... mamífers,... en definitiva qualsevol cosa que estigui al seu abast durant els seus constants saltirons i corredisses pels espais humits, i posant en perill o en declivi important a moltes d’aquestes espècies.

Tot i que en determinats llocs es realitzen captures per al control de les seves poblacions (com per exemple a Sils), es fa de manera aïllada tant a l’espai com en el temps, fent inútils tots aquests esforços degut a la gran mobilitat i ràpida expansió des de llocs propers i comunicats per una àmplia xarxa de rieres, recs i canals. Afegir que actualment no hi ha cap mena de control o gestió de les espècies invasores al riu Tordera i rodalies.

Caldria doncs realitzar una sèrie de campanyes destinades a la seva captura “a tota la conca” de manera periòdica i continuada.

Algunes fotografies del visó americà d’aquesta tarda...

2 comentaris:

Unknown ha dit...

visc a Massanes, i aquí també n'hi han, entren de nit a les cases per tal de menjar-se el pinso del gossos, jo visc a una urbanització, i mai les havia vist per aquí

Javier Romera ha dit...

Hola,

Doncs és un bitxo que es pot veure a qualsevol espai aquàtic de tota la conca, ja sigui un rierol o una bassa, però desconeixia lo del menjar dels gossos, molt curiós.

Salut,

Xavi