dissabte, 29 de març del 2008

Darreres notícies referides al canyissar de l'estany de Can Torrent (Tordera) 28/3/08

.
Destrueixen el canyissar de l'estany de Can Torrent, on es refugien amfibis i hivernen aus Destrueixen el canyissar de l'estany de Can Torrent, on es refugien amfibis i hivernen aus
Diari de Girona 28/3/08

Grups ecologistes i el PSC denuncien que el propietari va llaurar aquest espai protegit
L'Ajuntament es reunirà amb els amos de solars per informar-los de males pràctiques

E.Batlle, Tordera.

Diferents grups ecologistes de l'àrea de la Tordera i el grup municipal del PSC denuncien que s'ha destruït el canyissar de l'estany de Can Torrent, que es troba situat al pla de Sant Esteve i que ocupava uns 5.600 metres quadrats i estava envoltat d'un canal d'aigua, un bosc de ribera i un camp de conreu. El cas és que en un dels camps de conreu que es troba a tocar de l'estany de Can Torrent s'ha tallat el canyís, ja que s'ha llaurat la zona on es trobava i per tant, se n'ha destrossat gran part.

Aquest espai, de tota manera, no es troba en zona inclosa en el Pla d'espais d'interès natural (PEIN) però sí és una zona protegida pel Pla general d'ordenació urbana municipal (POUM) com a àrea d'interès natural específic. I, en conseqüència, després de les denúncies, tal i com va explicar el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tordera, Carles Aulet (CiU), ja "s'ha parlat amb el propietari i avisat que no llauri ni toqui res d'aquella zona per tal que el canyissar torni a brotar". De fet, segons Aulet "no va haver-hi cap mala intenció per part del pagès i no va tenir en compte que fos un refugi d'espècies".

En concret, és un espai important per a l'hivernació i nidificació d'aus i, de fet, durant els darrers dos hiverns, el Grup d'anellament PARUS ha estat realitzant jornades d'anellament científic en aquest canyissar. I per altra banda, és també un lloc de refugi i reproducció per a moltes espècies d'amfibis, com ara de reinetes. A part de la fauna, la seva vegetació és la típica de la regió, amb el canyís com a espècie protagonista.

Parlar del que és una mala pràctica

Tordera és un municipi que té gairebé la meitat del seu territori protegit pel seu interès natural del riu Tordera o per les zones humides, ja sigui a través del PEIN o a través del POUM. Per aquest motiu i després de les contínues denúncies de grups ecologistes sobre infraccions en terrenys protegits, l'Ajuntament emprendrà de cara a la propera setmana reunions amb propietaris d'aquest tipus de terrenys. Per Aulet, "el que ha passat i està passant és per manca d'informació i potser, quan vam marcar les zones protegides, no vam acabar de fer bé la feina". Per aquest motiu, tot i que els terrenys són de propietat privada, el consistori preveu que els pagesos i propietaris dels solars entenguin què poden fer i què no, en aquesta zona.

Ajuts de Fundació Territori i Paisatge

Des de la regidoria de Medi Ambient, a més, ja s'ha començat a posar-se en contacte amb la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya per tal que en una primera instància arribar a un possible acord de custòdia de la zona de l'estany de Can Torrent i de cara al futur "poder col·laborar en la gestió de tots els espais protegits de Tordera" que són de propietat privada. Fa pocs dies, el consistori va rebre l'ajut de 10.000 euros per part d'aquesta Fundació pel projecte de recuperació l'Estany de la Júlia, espai d'interès natural dels estanys de Tordera.

--------------------------------------------------------------------------------

Darrera notícia i talls de veu a Ràdio Tordera...
http://www.radiotordera.cat/wordpress/?p=2011

EL REGIDOR DE MEDI AMBIENT, CARLES AULET ASSEGURA QUE EL CANYIS DESTRUÏT A LA ZONA DE CAN TORRENT TORNARÀ A LA NORMALITAT, DESPRÉS DE POSAR-SE EN CONTACTE AMB EL PROPIETARI. PSC I MAT VA EXPOSAR EN EL PLE DE DIJOUS LA SEVA PREOCUPACIÓ SOBRE AQUESTA SITUACIÓ.
28 Març 2008

La destrucció del canyís de l’espai protegit de l’estany de Can Torrent, va tornar a ser protagonista dijous en el transcurs del ple ordinari de l’ajuntament de Tordera. Tal i com s’havia anunciat, el PSC va demanar explicacions al regidor de medi ambient, Carles Aulet sobre la destrucció del canyissar. El grup socialista recordava que és un espai molt important per al refugi i descans de multitud d’aus migradores i per a la seva nidificació. La regidora del PSC, Montse de Diego va criticar l’actuació de l’ajuntament en tot allò que fa referència al medi ambient.

El regidor del MAT, Albert Turon també va aprofitar el seu torn de precs i preguntes per exposar la seva preocupació sobre el tema. El regidor de medi ambient, Carles Aulet va explicar que s’havia posat en contacte amb el propietari dels terrenys afectats, i que s’assegurava que tornaria a deixar la zona tal i com estava.

La situació del canyissar de Can Torrent no és irreversible, i si no es manipula tornarà a recuperar el seu aspecte natural els propers mesos. El PSC va demanar a l’ajuntament que es faci una reunió amb els propietaris que estan en influencia d’espais naturals, per explicar-los quines actuacions els hi està permès fer. El regidor de medi ambient, Carles Aulet va recollir el prec.

----------------------------------------------------------------------

Correu enviat per la regidoria de Medi Ambient de l’ajuntament de Tordera en resposta a les persones i entitats que han manifestat la seva preocupació per l’ocorregut…


Benvolguts,

Gràcies per la vostra preocupació i interès pels fets ocorreguts a la zona de can Torrent del nostre municipi, uns dels més extensos de la província amb 84 km2. Aquesta zona es troba catalogada pel PGOUM com a Àrea d’Interès Natural Específic, prop del propi EIN de can Torrent (vegeu fotografies adjuntes on podreu veure el canyís de can Torrent al fons i la rebrotada en un primer pla). Aquest ajuntament en el moment de ser coneixedor dels fets ocorreguts, es va posar en contacte amb el propietari per tal de que aturés immediatament les tallades de canyís, comprometent-se el propietari a deixar rebrotar el canyís i no fer–hi cap més actuació. Hores d’ara el canyís comença a rebrotar.

Per compatibilitzar els usos agrícoles i conservacionistes, l’ajuntament ha contactat amb la Fundació Territori i Paisatge per tal que pugui custodiar aquest espai.

Esperem doncs que aquests fets i/o altres, no es tornin a repetir, i si no és així, que amb la col·laboració de tothom com ha estat el cas, es puguin aturar en el menor temps possible per evitar mals majors.

Agraïts per la vostra col·laboració
Regidoria de Medi Ambient
Ajuntament de Tordera


Fotografies enviades per la regidoria de Medi Ambient de Tordera...
.