divendres, 21 de març del 2008

Guatlla (Coturnix coturnix) al riu Tordera 21/3/08


Aquesta tarda hi havia una guatlla (Coturnix coturnix) al llit del riu Tordera al seu pas pel Pla de Can Jalpí (Tordera), molt a prop de la riera de Vallmanya. Aixecada desprès de gairebé trepitjar-la i que ha fet una volada curta per tornar a amagar-se entre la vegetació.

Es tractaria de la primera observada aquest any (típicament estival a la zona, les primeres arriben entre finals de març i mitjans d’abril).

Aquest any el riu és un autèntic herbassar, gairebé estepàrit, i a diferència d’altres anys en que les crescudes del riu netegen la riba i dominen els sorrals i els còdols, la manca de crescudes dels darrers anys fa que predominin els herbassars, plantes ruderals i prats, més o menys humits depenent de l’indret, i al llarg de tota la seva llera des de la desembocadura i a tot el tram baix.

Evidentment això va acompanyat de baixes densitats de espècies que precisen d’ambients sorrencs amb escassa vegetació per niar i que tradicionalment han ocupat la llera d’aquest riu... corriol petit (Charadrius dubius), per exemple, amb 100-150 parelles el 1996 (dades de l’Anuari d’Ornitologia de Catalunya. 1996. Copete, J.L.).

Per contra, aquest anys secs i amb abundant vegetació podrem trobar sorpreses i abundants espècies típiques de conreu de secà, brolles o estepes.