dimarts, 13 de maig del 2008

Algunes notícies més per llegir 13/5/08...

Hotels i càmpings de Blanes reclamen ara la sorra extreta del fons de s'Abanell el 1993
Diari de Girona 13/5/08

Una draga de 3 milions de metres cúbics de sorra es va destinar a les platges del Maresme

E.Padilla, Blanes.

L'extracció de més de tres milions de metres cúbics de sorra efectuada al fons marí de la badia de s'Abanell el 1993 i que es va destinar a reomplir les platges de la zona del Maresme es considera en part la causa del deteriorament de la gran platja de Blanes. Ara, els hotelers i els propietaris de càmpings de la ciutat reclamen que la zona del Maresme, que en el seu dia va ser objecte de la "generositat" de Blanes segons l'antic president de l'Associació d'Hotelers de Blanes Joaquim Ribes, sigui igual de generosa i que el ministeri de Medi Ambient i Costes dragui un banc de sorra de la costa maresmenca per reomplir s'Abanell, que ha perdut part de la sorra que es va abocar durant la setmana passada per culpa del temporal de llevant que ha assotat la Costa Brava aquest cap de setmana.

Les demandes però no s'aturen al ministeri. També es demana a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que revisi la construcció de l'emissari submarí que retorna mar endins la salmorra que es genera en el procés de dessalació de l'aigua que es practica a la planta dessalinitzadora de Blanes. Aquesta conducció té un mur de protecció que impedeix que els vents de garbí retornin la sorra a la platja, i provoca que les platges maresmenques quedin a recés del llevant i per tant que any rere any siguin més amples, mentres s'Abanell va minvant.

El gremi turístic de Blanes i els veïns del barri dels Pins es va reunir ahir a la tarda per consensuar les seves demandes, que avui faran arribar a l'alcalde de Blanes Josep Trias (CiU). Els hotelers creuen ara que el Maresme "ens deu" sorra i van recordar que s'Abanell només ?s'ar?reglarà a través d'una inversió milionària, una inversió que el sector demana que es faci de manera definitiva.


«Un parell de llevantades i Blanes no té platja»
El Punt 13.05.2008 ANNA PUIG

Els efectes de la llevantada a la platja de s'Abanell de Blanes han fet encendre les alarmes al sector turístic. El president de l'associació d'hostaleria i de l'associació d'empresaris de Blanes, Enric Portas, sosté que l'aportació de sorra feta els darrers dies, que ha estat de 160.000 metres cúbics, ha impedit que la llevantada, que s'ha menjat un tros de platja, destrossés, una vegada més, el passeig i la zona de les guinguetes. Alerta del perill que hi hagi més temporals: «Si no s'aposta definitivament per fer uns murs subterranis i uns espigons i no s'arregla el delta de la Tordera, amb un parell de llevantades més no tindrem platja un altre cop», diu.

Ahir, hotelers, propietaris de càmpings i veïns dels Pins es van reunir per analitzar la situació i van emetre una nota de premsa en què exigeixen a les administracions que, abans de fer el nou passeig, prioritzin una solució definitiva per a la platja, que consideren que està en situació greu a causa de l'extracció de sorra del 1993 i per la construcció de la dessalinitzadora. També estan enutjats els càmpings de Malgrat. Afirmen que l'extracció per regenerar s'Abanell, sumat a les llevantades del cap de setmana, els ha provocat danys materials i volen denunciar el Ministeri de Medi Ambient.

Per la seva banda, l'alcalde, Josep Trias, va dir que la reculada de la platja «era previsible» i sosté que s'actuarà per distribuir la sorra.


......................................................................

Maresme. Tordera presenta la riquesa de la fauna vertebrada
13.05.2008 EL PUNT

Els resultats d'un estudi sobre la fauna vertebrada de Tordera, encarregat per la regidoria de Medi Ambient, permetran descobrir-ne la riquesa. El treball, a cura de Joan Daranas, que també ha treballat com a tècnic de camp, juntament amb Carol Egea, es presentarà demà a la biblioteca. La presentació es completarà amb una exposició de fotografies fetes per l'equip que també ha treballat en l'estudi, integrat per Alba Daranas, Joan Aran i Jordi Casamiquela. La mostra estarà oberta fins al 12 de juny.