dilluns, 12 de maig del 2008

Més sobre el retrocés de la costa. 11 i 12/5/08...


Fotografia de Diari de Girona... Es manté. La platja blanenca de s´Abanell presentava ahir el mateix aspecte que dissabte, quan el fort temporal en va fer desparèixer la meitat.

Els càmpings de Malgrat de Mar han patit les conseqüències de l'actuació que, en els darrers dies, ha dut a terme el Ministeri de Medi Ambient per recuperar la platja de s'Abanell, a Blanes, que s'ha reomplert gràcies a l'extracció de sorres de davant de la línia de costa malgratenca.

ACN/DDEG Segons han denunciat, la manca de sorra en aquest punt de la costa, sumada a les llevantades dels darrers dies, ha provocat que el mar envaís la platja i que ocasionés importants destrosses en alguns càmpings. Per aquest motiu, estudien emprendre accions legals contra el Ministeri. Els càmpings de Malgrat de Mar entenen que aquestes actuacions tenen un impacte mediambientalment negatiu.Com ja va passar el mes de novembre, els càmpings de Malgrat s'han oposat a l'extracció de sorres de la zona del delta de la Tordera, ja que això afecta directament la platja de davant dels càmpings. Aquesta actuació s'ha dut a terme per segona vegada aquest mes de maig per preservar la platja de s'Abanell, al municipi veí de Blanes.Segons han denunciat onze càmpings de Malgrat de Mar -La Conca, Del Mar, El Pla, Blaumar, Marisol, Celmar, Els Pins,Les Nacions, La Tordera-, l'extracció de sorra i la posterior llevantada del passat cap de setmana ha provocat danys materials en alguns càmpings i l'entrada del mar dins de les propietats situades a la zona del delta.El mes de novembre, quan va tenir lloc el primer episodi de fortes llevantades just després d'una primera aportació de sorra a s'Abanell, es van ocasionar greus desperfectes a la platja dels càmpings, es van haver de construir esculleres d'emergència per evitar l'entrada del mar dins dels càmpings i diferents caravanes i equipaments d'un dels càmpings ubicats a primera línia de mar van quedar destrossats.Els càmpings consideren que existeix un greuge comparatiu amb el tracte que s'està donant a Blanes ja que la problemàtica afecta a la platja dels dos municipis. 'La inestabilitat del delta ha d'anar acompanyada d'actuacions a llarg termini que garanteixin la seva preservació ambiental', expliquen en un comunicat on també denuncien l''impacte negatiu' de les aportacions puntuals de sorra en el litoral.Així doncs, els càmpings de Malgrat de Mar estudien emprendre accions legals contra el Ministeri de Medi Ambient pels efectes que l'extracció de sorres està tenint sobre la seva activitat i els greuges que pot ocasionar en un futur. En els últims sis mesos, s'hauran extret 205.000 metres cúbics de sorra del mateix lloc de costa.

--------------------------------------------------------------

S'Abanell resisteix el temporal
El Punt 12.05.2008 ANNA PUIG

Les zones de la platja de s'Abanell de Blanes on no es va portar sorra han estat especialment afectades pels últims temporals de llevant. En canvi, l'impacte ha estat menor en les zones recuperades per Costes amb 160.000 metres cúbics de sorra. L'estudi d'impacte previ a aquesta actuació ja preveia la reculada d'uns metres en la zona restaurada. De fet, es van posar vint metres de platja i, segons l'estudi, es calcula que en quedaran uns quinze. Ara s'espera que les llevantades cessin i que immediatament les garbinades tornin a deixar una mica de sorra. La que va transportar Costes ha estat un amortidor d'aquest últim temporal sobre el passeig. Així ho confirma el regidor de Serveis Municipals i Medi Ambient, Celestino Lillo. «Calculem que aquests dies el mar s'ha emportat entre un 10 i un 15% de la sorra que s'havia aportat. Però això és el més normal en els temporals de llevant», afirma. I afegeix: «Hem de donar gràcies que s'ha fet una aportació de sorra perquè això ha permès resistir el temporal». No obstant, els especialistes consideren urgent la realització d'un projecte nou i de mesures complementàries, més enllà de portar-hi sorra.

------------------------------------------------------------------------

A http://www.malgratconfidencial.com/ ...

1.200.000 euros a les escombraries
11/5/08

els càmpings de Malgrat denunciaran al Ministeri
11/5/08