dijous, 29 de maig del 2008

Algunes notícies més per llegir 28 i 29/5/08...


La Generalitat licita l'obra de la canonada per portar aigua dessalada a Barcelona
Diari de Girona 28/5/08

El projecte encara està en exposició pública i tot just va arribar a Blanes dilluns

E.Padilla, Blanes.

Tot just dilluns, els serveis tècnics de l'Ajuntament de Blanes es miraven per primera vegada el projecte de la canonada que transportarà aigua des de la dessaladora a Cardedeu per barrejar-la amb l'aigua del Ter que baixa fins a Barcelona. I ahir el Departament de Medi Ambient, a través de l'empresa pública Aigües del Ter i del Llobregat, ja anunciava la licitació d'una obra que, només en el seu primer tram -de Blanes a Fogars de la Selva: després encara s'haurà d'estendre fins al Vallès Oriental- ja suposa una inversió de 43,5 milions d'euros, tal i com aquest diari informava ahir. Les obres podrien començar ja aquest estiu, i es preveu que tinguin una durada d'un any.

El projecte, que projecta una conducció de 15,9 quilòmetres i que en el seu primer tram afecta terrenys de conreu de Blanes, sòls municipals i d'altres propietat d'empreses establertes al polígon industrial, està ara oficialment en període d'exposició pública durant 20 dies. En principi, ho estava des del passat 22 de maig, però el document no va arribar físicament al Consistori blanenc fins dilluns passat. En teoria, està llest perquè tots els afectats se'l mirin i hi puguin presentar al·legacions, i el procediment administratiu habitual és que una vegada resoltes les al·legacions, tiri endavant el concurs per adjudicar les obres.

Els treballs s'han declarat d'urgència per tal d'aconseguir més aigua per a Barcelona i rebaixar la captació sobre els aqüífers del Ter. El regidor d'Urbanisme de Blanes, Carles Gibert (CiU), va interpretar que la declaració d'urgència de l'obra és el que ha precipitat el procés, però va avalar la legalitat de l'actuació de la Generalitat.

Precisament, ahir l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es va reunir amb els afectats de Blanes per les expropiacions de l'ampliació de la dessaladora, la majoria d'ells pagesos de la zona agrícola propera a la factoria que es queixen que l'ampliació de la dessaladora malmenarà una zona agrícola d'especial protecció. La canonada es vincularà a l'ampliació de la dessaladora, que passarà de tractar 10 hectòmetres cúbics l'any d'aigua marina a tractar-ne 20. L'excedent es derivarà cap a Barcelona. Medi Ambient no ha aclarit el volum exacte.


Les màquines ja han començat a treballar a l'antiga pedrera de Montpalau. Foto: EL PUNT

Maresme. L'ACA anuncia ara que reaprofitarà tota l'aigua de la depuradora de Pineda
El Punt 29.05.2008 TERESA MÁRQUEZ

L'organisme agilita el procés per a la construcció del terciari que recarregarà l'aqüífer de la Tordera

El reaprofitament de tota l'aigua tractada a la futura depuradora de l'Alt Maresme ha passat a ser tema prioritari en la llista d'obres que ha de fer l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). L'organisme ha comunicat a l'alcalde de Pineda –on s'emplaçarà l'equipament–, Xavier Amor (PSC), que el procés de construcció de la canonada que ha de recarregar l'aqüífer de la Tordera s'agilita i «aviat» s'encarregarà l'estudi i la redacció del projecte d'obra. Al març, l'ACA mantenia que quan la depuradora entrés en funcionament només reaprofitaria un 10% de l'aigua. L'episodi de sequera que viu el país pot haver influenciat en el canvi de parer.

Després de la presentació del projecte i el calendari de construcció de la nova depuradora de l'Alt Maresme –que donarà servei a Pineda de Mar, Calella, Santa Susanna, Malgrat i Palafolls–, l'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), va fer arribar una carta tant al director de l'ACA, Manel Hernández, com al gabinet de la Presidència. «Ens va agafar per sorpresa i no ens va agradar gens que el projecte a executar només tingués en compte el reaprofitament d'una part tan petita de l'aigua quan parlem d'una obra que esperem des de fa quinze anys i en un moment on la sequera s'ha convertit en un tema prioritari de país», assenyala l'alcalde.

AVIAT

La resposta dels responsables de l'organisme que depèn del Departament de Medi Ambient ha trigat dos mesos, però ha arribat. «La ferma decisió de l'ACA és impulsar les actuacions necessàries amb l'objectiu de poder dotar d'un tractament terciari, en un futur immediat, la totalitat del cabal de l'esmentada instal·lació, que permeti la seva reutilització en la recàrrega de l'aqüífer de la Tordera», recull l'escrit de Manel Hernández a l'alcalde de Pineda. A més, el director de l'ACA li anuncia que «aviat» l'organisme posarà a licitació els serveis d'assistència tècnica per a la redacció de l'estudi d'alternatives i la redacció del projecte d'obra per a la construcció del tractament terciari i la canonada de conducció per la recàrrega dels aqüífers de la Tordera. «És una gran notícia, perquè significa apostar fort per un equipament llargament reivindicat i que ha d'ajudar a fer més sostenible el territori», diu Xavier Amor.

Maresme. Una comissió de seguiment amb polítics i entitats

Xavier Amor va assegurar ahir que en els pròxims dies es fixarà la data de la primera reunió de la comissió de seguiment de les obres de construcció de l'estació d'aigües depurades de l'Alt Maresme. «El grup de treball l'integraran inicialment un membre de l'ACA, els alcaldes dels cinc municipis, el president del Consell Comarcal, Josep Jo (PSC), un representant de la resta de grups municipals de Pineda, un del sindicat Unió de Pagesos i un de la plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda», va especificar l'alcalde. A cada reunió de la comissió hi prendran part els tècnics concrets que puguin resoldre els dubtes que es generin en el procés. De moment, el projecte d'instal·lació de les canonades que han d'enllaçar la depuradora amb l'estació decantadora del costat del cementiri de Pineda estan a exposició pública. «La proposta manté la promesa feta als pagesos: no es crearà cap via alternativa a la carretera paral·lela a la riera i les obres hauran de conviure amb la circulació de vehicles», constata Xavier Amor.

Maresme. Buidar la pedrera

Les màquines ja han entrat a l'esplanada de l'antiga pedrera de Montpalau, a tocar de la població de Pineda però en terme municipal de Tordera. Els tècnics s'encarreguen aquests dies de traslladar la runa i la terra de l'espai on s'hauran d'aixecar les instal·lacions. De fet, els veïns de Pineda ja van poder veure com quedarà la depuradora en l'última edició de la fira d'entitats, en la qual l'ACA va muntar un estand on va exposar la maqueta a escala del projecte i una explicació en plafons del sistema que tractarà 54.000 m³ d'aigua al dia i que ha de garantir el servei a una població global de 270.000 persones.


S'Abanell de Blanes, amb menys sorra. Foto: A.P.

S'Abanell de Blanes, amb menys sorra.
El Punt 28.05.2008

La tempesta de dilluns al vespre i la mala mar d'aquests dies han provocat que la platja de s'Abanell encara perdi més sorra. En el tram proper a la roca de sa Palomera queden poc més de cinc metres de platja. I a la zona dels càmpings la sorra pràcticament ha desaparegut. En el tram intermedi és on la platja es conserva en millors condicions però, tot i així, el mar va guanyant terreny cada dia. Tot això quan no fa ni un mes que Costes va finalitzar els treballs de regeneració, que van consistir a aportar 160.000 m³ de sorra, que van permetre aconseguir una platja de quinze metres.