diumenge, 1 de juny del 2008

Algunes notícies més per llegir 28-31/5/08...

LA REGIDORIA DE MEDI AMBIENT I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA ORGANITZEN LA SORTIDA AMB BICICLETA “DE VALL EN VALL”
Ràdio Tordera 30/5/08

La regidoria de Medi Ambient i la Xarxa de parcs naturals de la Diputació de Barcelona organitzen diumenge, 1 de juny, una nova sortida guiada dins del programa “Passejades de primavera 2008 al Parc Montnegre - Corredor”.En aquesta ocasió serà una sortida guiada amb bicicleta per conèixer alguns torrents que descendeixen del Montnegre cap a la Tordera, creant un conjunt de valls de riquesa singular.Els guies de la sortida seran els educadors de l’Escola de Natura el Corredor.El punt de trobada serà l’estació de trens de Tordera, a les 9 del matí, i per participar-hi no cal inscripció prèvia.


L’AJUNTAMENT PUJA L’ORDENANÇA DE SUBMINISTRAMENT D’AIGUA POTABLE DAVANT L’IMPOSICIÓ DE L’ACA QUE TORDERA TAMBÉ PAGUI EL COST DE CONSTRUCCIÓ DE LA DESSALADORA DE BLANES. EL CONSISTORI TROBA INJUST LA DESICIÓ JA QUE TORDERA NO UTILITZA L’AIGUA TRACTADA D’AQUESTA DESSALADORA.
Ràdio Tordera 30/5/08

L’ajuntament de Tordera va aprovar dimecres passat la modificació de l’ordenança de subministrament d’aigua potable. L’Agencia catalana de l’aigua imposa a l’ajuntament a pagar la tarifa d’utilització de l’aigua, un cànon que s’aplica per cobrir els costos de la construcció de la dessaladora de Blanes. Cal recorda que l’infraestructura que no aporta aigua a Tordera. Tot i trobar injusta aquesta imposició, el consistori s’ha vist obligat a repercutir la tarifa entre els usuaris. L’ajuntament ha negociat els darrers mesos amb l’agencia catalana de l’aigua per intentar eliminar la tarifa, converses que no han resultat satisfactòries. Davant aquest situació, l’ajuntament proposa incrementar el cost de l’aigua un 4% en el primer i segon tram i en 20 % en el tercer tram. Per altra banda, la quota fixa passarà del 2′54 actuals a 5′25 euros. L’ajuntament de Tordera ha anunciat que continuarà negociant amb l’ACA davant la disconformitat d’aplicar aquesta tarifa. El regidor d’ERC, Bernat Costas va comparar la modificació d’aquesta ordenança, amb la situació en que es troben els càrrecs electes d’ERC quan prenen possessió del càrrec per imperatiu legal.
El regidor del MAT, Josep Alsina va mostrar el seu rebuig amb l’imposició de l’agencia catalana de l’aigua. Tot i això, Alsina recordava que les modificacions proposades pel consistori garanteixen que qui gasti més aigua pagui més.
En el sentit contrari, es va referir el regidor del PSC, Josep Romaguera que va criticar la manera amb que el govern municipal aplicarà la tarifa imposada per l’ACA.
L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia va explicar que el consistori s’ha vist obligat a augmentar el preu de l’aigua en contra de la seva voluntat.
L’ajuntament negociarà amb l’ACA per eliminar la tarifa, sinó ho aconsegueix, pressionarà per aconseguir que el preu de l’aigua estigui unificat a totes les poblacions de l’àrea metropolitana, cosa que no passa actualment. Segons l’agencia catalana de l’aigua la tarifa d’utilització d’aigua és una figura tributària regulada, amb caràcter general, adreçada a la recuperació de part dels costos d’inversió i explotació d’obres i infraestructures hidràuliques. Pel cas de l’instal·lació de tractament d’aigües marines de Blanes, i en l’àmbit de la baixa Tordera, aquesta tarifa ha quedat regulada de forma especifica a partir de l’any 2006. L’ACA assenyala, que la construcció i posada en funcionament de la dessaladora de Blanes, ha suposat per a la seva zona d’influència el poder disposar de 10 Hm3/any d’aigua no extrets de l’aqüífer. L’ajuntament de Tordera recorda que el nostre municipi no es beneficia de l’aigua dessalada a Blanes i per tant es troba injust haver de pagar el cost d’inversió, tal i com obliga Agencia Catalana de l’ aigua.


joves i medi ambient
malgratconfidencial.com 28/5/08



La Generalitat farà una actuació urgent per reparar el passeig de s'Abanell a l'alçada dels càmpings
Diari de Girona 31/5/08

A més llarg termini, es preveu fer un projecte per remodelar aquesta zona del passeig

E.B, Blanes.
El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (Dptop) farà una actuació amb caràcter d'urgència per reparar el passeig de s'Abanell de Blanes a l'alçada dels càmpings, al Barri dels Pins. En aquesta zona, la Generalitat té competències i per tant, no és el Ministeri de Medi Ambiet qui s'ha d'encarregar de millorar-ne l'estat. Aquesta setmana Ajuntament i Generalitat han arribat a un acord per refer aquest tram que ha estat malmès pels darrers temporals i que representava un perill pels vianants. L'alcalde de Blanes, Josep Trias (CiU), va anunciar aquesta actuació d'urgència, ahir, en declaracions a la Cadena Ser.
Pel que fa a l'inici dels treballs, des del Dptop asseguren que en una setmana es podria posar tot en marxa i per tant, es posaria fi a una situació denunciada de fa anys pels càmpings i hotelers de la zona. El regidor de Medi Ambient, Celestino Lillo (PP) explicava a aquest diari que "calia una solució" perquè el passeig cau a trossos. Per a Lillo el primer que cal fer en aquella zona "és treure les runes i enderrocar el passeig que està amb més mal estat". La setmana vinent tècnics de la Generalitat aniran fins a Blanes per mirar les actuacions que s'han de fer. De tota manera, la Generalitat ha avançat que el que caldrà és netejar-ho tot, reforçar les valles i polir-ho tot perquè sigui el passeig estigui a punt a l'estiu.
Projecte de futur
Tot i que aquesta actuació que es farà ara és un primer pas, segons el Dptop, a llarg termini es preveu una actuació per solucionar la problemàtica del passeig de s'Abanell. De fet des del Ministeri de Medi Ambient ja s'ha anunciat que aquest estiu es podria tenir un projecte per ordenar el passeig i que hauria de satisfer també Generalitat i Ajuntament de Blanes.
Millo (PP) insta la Generalitat a actuar pel futur de Pinya de Rosa
Diari de Girona 31/5/08

DdeG, Blanes.
El Diputat del PPC Josep Enric Millo es va reunir ahir amb representants de la Plataforma Salvem de Pinya de Rosa i va mostrar-los el seu suport en la lluita per preservar aquest paratge natural, i va instar al Govern a actuar de manera urgent. Millor va explicar que ha demanat al Govern català "a través d'una proposta de resolució, que acabi de manera immediata amb aquesta deixadesa i actui de manera urgent per tal de garantir el futur del paratge natural Pinya de Rosa".
El diputat va criticar la Generalitat i va ressaltar que l'única manera que segueixi havent accés públic i es preservi el Jardí Botànic Tropical és aprovant de manera urgent el Pla Rector d'ús, gestió i protecció d'aquest paratge natural. Finalment va felicitar la gestió de la Plataforma ciutadana i va lamentar-se que l'espai hagi anat a parar a mans privades.


Foment adjudica el muntatge de la via del TAV a la Selva
Diari de Girona 31/5/08

El pressupost és de més d'11,5 MEUR

DdeG, Madrid.
L'Administrador d'Infraestructuras Ferroviàries (ADIF) del Ministeri de Foment ha adjudicat per més d'11,5 milions d'euros les obres de muntatge de la via del tram La Roca - Riudellots de la línia Madrid-Barcelona-Frontera Francesa del tren d'alta velocitat. El muntatge de la via en aquest tram de 48,9 quilòmetres s'ha adjudicat a la Unión Temporal de Empresas (UTE) i s'hauria d'executar en 8 mesos. El muntatge es farà des de la base situada a Sant Feliu de Buixalleu tot i a més, hi ha previstes tres zones més per provisionar material, ubicades a la Roca del Vallès, Santa Maria de Palautordera i Riudarenes. Aquest tram des la Roca fins a Riudellots compta amb 25 viaductes, 10 túnels, 9 passos superiors, 8 inferiors i 4 passos de fauna per preservar els corredors biològics de gran valor ambiental dels Parcs Naturals del Montseny i Montnegre.


Adif adjudica per 11,5 milions les obres de muntatge de la via del TAV fins a Riudellots
El Punt 31.05.2008 A. PUIG

Adif, empresa pública de l'Estat, va aprovar ahir l'adjudicació de les obres de muntatge de 48,9 quilòmetres de via del TAV entre la Roca i Riudellots de la Selva. Els treballs els farà una UTE formada per les companyies Coalvi i Iberovías, amb un pressupost d'11,5 milions d'euros i un termini d'execució de vuit mesos. Les obres afecten els municipis gironins de Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Hostalric, Massanes, Maçanet de la Selva, Riudarenes, Sils i Vilobí. Per al muntatge de tot aquest tram de via s'utilitzaran 200.589 metres de carril, 10.877 metres de vies auxiliars, 1.263 soldadures aluminotèrmiques i 550.000 tones de grava, entre d'altres.

Aquesta setmana Adif també va adjudicar el projecte de protecció acústica de la línia del TAV en aquest mateix tram. L'empresa Getinsa va ser l'escollida per fer el projecte de protecció acústica i l'estudi de vibracions, que té un pressupost de 444.711 euros. L'estudi determinarà en quins trams cal posar pantalles protectores per minimitzar l'impacte acústic als nuclis més pròxims al TAV.

En aquest tram les obres de la plataforma de la via estan molt avançades i entre els elements més destacats hi ha 23 viaductes, set túnels, nou passos superiors i vuit d'inferiors i quatre passos de fauna per garantir la connexió entre espais biològics com ara el Parc Natural del Montseny i el Montnegre.



Les últimes pluges retarden el risc d'incendi a finals d'agost i setembre
Diari de Girona 30/5/08

Acn/DdeG, Barcelona
El Govern va presentar ahir la campanya d'incendis per a aquest estiu marcada per un augment del risc a finals d'agost i principis de setembre, ja que les pluges dels darrers mesos han fet que es tingui una situació "tranquil·la" al juny i juliol, segons va explicar el conseller d'Interior Joan Saura.
Saura va explicar que l'estiu serà "més calorós", augmentant la temperatura dos o tres graus, amb més vent, i que les onades de calor a més de la proximitat d'urbanitzacions i polígons a masses forestals fa incrementar el risc d'incendis. A més, va indicar que un tercer factor que incrementa el risc és la simultaneïtat de focs perquè fa repartir esforços.
El conseller Joan Saura va fer aquestes manifestacions en la seva intervenció en la Comissió Parlamentària de Justícia, Dret i Seguretat Ciutadana, a la que va assistir per explicar la campanya de prevenció d'incendis d'aquest estiu, que començarà el 15 de juny i finalitzarà el 15 de setembre. Interior ha invertit 28,5 milions d'euros en aquesta actuació per a l'extinció d'incendis.
Les darreres pluges han millorat la situació general, excepte alguna zona com el Cap de Creus, i baixa el risc al juny i juliol, tot i que els experts indiquen que augmentarà al final de la campanya.