dimecres, 20 d’agost del 2008

Notícia 19/8/08… sobre els terratrèmols


L'Institut Geològic veu poc corrent la repetició de sismes perceptibles a la Selva
Diari de Girona 19/8/08

El terratrèmol que es va generar dissabte al davant de les costes del Maresme no presenta rèpliques, però es deixa notar a Girona i asseguren que va ser perceptible a l'Alt Empordà

BLANES E.PADILLA
Dir que els terratrèmols són enguany més freqüents del que tradicionalment -i estadísticament- és habitual, és un assumpte delicat. Pot crear temors poc fonamentats, ja que la llei preveu mesures antisísmiques en la construcció d'edificis de nova planta -tot i que les cases d'abans dels anys 60 podrien córrer risc en cas d'una sotragada superior al nivell 6 a l'escada de Richter-, i de totes maneres els terratrèmols no es poden preveure. Sense voler crear psicosi col·lectiva, però amb dades a la mà, des de l'Institut Geològic de Catalunya (IGC) es considera que enguany l'activitat sísmica registrada a la comarca de la Selva "surt d'allò que és corrent", explica el cap de l'àrea de Sismologia de l'Institut Geològic de Catalunya, Xavier Goula.
El terratrèmol de nivell 3,8 a l'escala de Ritcher registrat el passat 23 de juliol va treure del llit centenars de persones arreu de la comarca -l'epicentre es va localitzar entre Santa Coloma de Farners i Sant Hilari Sacalm- i va fer estremir cases i bellugar objectes. No és el cas el que es va registrar el passat dissabte amb l'epicentre al mar, davant la costa del Maresme. Tot i tenir la mateixa intensitat, l'IGC ha rebut només tres formularis de persones que expliquen haver notat els efectes del sisme, del qual no s'han produït rèpliques. Les notificacions provenen de Girona, en dos casos, i de Tossa de Mar. "És curiós, perquè per la magnitut que va tenir haurien d'haver arribat més enquestes, però tot depèn de si el tipus d'energia que genera el moviment és de més alta o més baixa freqüència", explica Goula. Una persona resident a Dosrius (Maresme) es va dirigir als serveis d'emergències per avisar que havia notat que la casa es movia. Aquest diari ha constatat que també residents a municipis del Baix i l'Alt Empordà com ara Sant Feliu de Guíxols o Sant Pere Pescador van notar la sotragada.
"La freqüència és una mica alta, sí. No cada dia es tenen sismes d'aquesta intensitat. Però no hi ha explicacions precises. Es tracta de fenòmens aleatoris i no podem conèixer l'estat de l'interior de la Terra", reflexiona el cap de l'àrea de Sismologia de l'IGC. La darrera crisi sísmica a la comarca va tenir lloc el 2002. El 21 de juliol d'aquell any una sotragada de 3,4 graus a l'escala de Richter va ser percebuda lleugerament per la població, però la crisi es va perllongar, amb 22 petits moviments, durant dues setmanes. El passat juliol, la crisi es va perllongar entre el dia 21 i el 27 i va donar lloc a una trentena de sotragades. La costa presenta un risc moderat, més elevat en el cas del que seria la plana de la Selva, i alt en la zona de les Guilleries. L'històric de terratrèmols detectats a Catalunya durant el segle XX, que es pot consultar a la plana web de l'IGC, indica que a la Selva s'han donat sismes de fins a grau 7 a l'escala de Richter.