dimecres, 20 d’agost del 2008

Sobre l’aparició de peixos i cap-grossos morts al riu Tordera (Fogars de la Selva) 19/8/08...


L'ACA inspecciona les empreses del polígon de Fogars buscant el tòxic que mata els peixos
Diari de Girona 19/8/08

Se n'han recollit uns 75 quilos en avançat estat de descomposició i ara es faran necròpsies per esclarir per què moren

FOGARS DE LA SEVA E.PADILLA
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) inspeccionarà les indústries ubicades al polígon de Fogars de la Selva per intentar trobar el tòxic que, suposadament, ha matat ja cap a 2.000 peixos a una bassa del riu Tordera que queda propera a la zona industrial. Tot i que un vessament seria la causa més raonable de la mortaldat sobtada de peixos i amfibis, ara per ara el Departament de Medi Ambient no descarta altres hipòtesis com ara la manca d'oxigen a l'aigua per la proliferació d'algues.

Una brigada supervisada pels Agents Rurals ha estat recollint des del dissabte passat peixos i amfibis morts i la massa d'animals ja suma uns 75 quilos. La majoria estan en avançat estat de descomposició, però tot i això s'intentarà fer-hi necròpsies per indagar la causa de la mort dels animals, una tasca que ja ha emprès la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ja s'han enviat a analitzar les primeres mostres i es calcula que els resultats estaran disponibles en aproximadament una setmana, segons Medi Ambient.

També s'inspecciona la llera del riu, per veure si hi queden restes d'algun agent tòxic que pugui provenir d'un vessament industrial. Tot i això, l'estat en què es van trobar els peixos -una colla d'aficionats a l'ornitologia va trobar-se el desastre el passat dia 15- fa pensar que en cas que efectivament hi hagi hagut un vessament, seria difícil de detectar-ne l'origen.

Milers de carpes, barbs, bagres, anguiles i capgrossos de granota verda van aparèixer morts d'un dia per un altre a una bassa que queda entre el polígon de Fogars i el pas de l'autopista. Fins aquell dia, segons informava el bloc d'aficionats a l'ornitologia La natura a la Baixa Tordera, la bassa presentava bon estat, igual que les que hi ha al voltant. De sobte, els peixos del toll van començar a morir en massa, mentre que els de les basses del costat no presentaven símptomes de malaltia. El fet que el riu presenti zones seques podria haver evitat que la intoxicació s'estengués llera avall.

Segons informava diumenge el citat bloc, les aigües que suposadament van ser contaminades es tornen a colonitzar per granotes i petits peixos, però s'apreciava la manca de tortugues -no se n'ha trobat cap de morta, però no es descarta que també resultessin afectades per l'agent mortífer, sigui quin sigui: les tortugues, quan moren, van a parar al fons de l'aigua i són difícils del trobar. Les basses d'aquesta zona de la Tordera presenten bons nivells d'aigua, tot i ser l'agost.