dissabte, 13 de setembre del 2008

Més sobre el mosquit tigre (Aedes albopictus)... a Tordera...

El mosquit tigre arriba a una urbanització de Tordera i el govern recomana la "prevenció"
Diari de Girona 12/9/08

TORDERA E.B.
L'expansió de la plaga del mosquit tigre és un fet. Si en l'edició de dijous aquest diari informava que s'havien detectat mosquits tigre adults a una urbanització de Blanes i en dues de Lloret de Mar, ara és l'Ajuntament de Tordera (Maresme) que admet, després de comprovacions fetes per la Generalitat, que a la urbanització de Mas Móra -a tocar de Blanes- s'hi ha trobat presència d'aquest insecte, que porta de cap la demarcació de Girona des de fa uns dies després que es trobessin les primeres larves a Roses i l'Escala (Alt Empordà). Tot i que només s'ha confirmat que n'hi ha a Mas Móra, tot fa pensar, segons el regidor de Medi Ambient, Carles Aulet (CiU), que en puguin aparèixer en d'altres zones.
De fet, el consistori està rebent continuament mostres i peticions de veïns d'altres zones de Tordera que comprovin si els mosquits que els porten són o no d'aquesta espècie. Un d'ells és en Carles Martínez, que viu a la urbanització propera a Fibracolor i assegura que els mosquits que han picat tota la seva família són d'aquesta mena, tot i que Aulet assegura que els mosquits trobats en aquest residencial s'han enviat al Departament de Medi Ambient procedents i "són d'un altre tipus". Ara, però, no es pot descartar que l'espècie de la fiblada dolorosa s'hi hagi també instal·lat.
El mètode de control que s'utilitza a les comarques de Barcelona per controlar l'expansió d'aquest mosquit és diferent del seguiment que es fa a Girona, on el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter fa una vigilància de l'insecte a través d'un conveni amb la Diputació de Girona i 32 municipis afectats o que es volen afegir a la prevenció. A Tordera, explica el regidor, "enviem per missatgeria els mosquits i en 24 hores la Generalitat ens confirma si ho és o no" i seguidament, els agents rurals instal·len "trampes en la zona on s'han trobat" per controlar fins a quin punt l'insecte està estès, ressalta Aulet. Aquest sistema és el que es durà a terme a partir de la setmana que ve a la urbanització Mas Móra.
Tot i les actuacions, per Aulet tot passa primer per la prevenció i recorda que per evitar la proliferació d'aquest mosquit "cal evitar les petites basses i aigües estancades" ja que és on posen els ous. Per això aconsella que es buidin els pneumàtics vells, els plats dels testos i jardineres, entre d'altres.


... i a Vidreres?...

Veïns de Vidreres denuncien que han patit picades de mosquit tigre
El Punt 13.09.2008 J.C.

L'afectació del mosquit tigre a les comarques gironines sembla que ja no té aturador. A la Selva el mosquit, després de ser detectat a Blanes i a Lloret, avança cap a l'interior i ja hauria arribat a Vidreres. Veïns d'aquesta localitat han denunciat que ja fa dues setmanes que pateixen picades del mosquit tigre. Concretament és a Aiguaviva Park on s'haurien registrat aquestes picades.