dimecres, 15 d’octubre del 2008

Algunes notícies més per llegir 15/10/08...

Diari de Girona 15/10/08
(Sense enllaç de la notícia a la web)

No es descarta s'Abanell pel 2009
El Punt 15.10.2008

El delegat de Costes, Enric Girona, va explicar que el projecte de reforma del passeig de Blanes, que hauria de posar fi a la pèrdua sistemàtica de sorra a la plaja de s'Abanell, està molt avançat i no va descartar que les obres es puguin executar el 2009, malgrat que no aparegui cap partida específica per a aquest fi en el pressupost de l'Estat. «El comptes són previsions generals i no hi hauria cap inconvenient per incloure-hi aquest projecte si està enllestit», va dir. Així mateix, va afirmar que s'estudiarà una proposta de l'Ajuntament de Tossa que consistiria a fer una petita construcció a cala Bona que s'utilitzés com a guingueta. Allà cada estiu s'instal·len uns mòduls prefabricats, però l'alcaldessa considera que hi caldria un element estable pels problemes d'accessibilitat a l'espai, que és per mar o per un petit camí.



Detenen dos caçadors furtius a Cabrera que usaven paranys prohibits
El Punt 15/10/08

Els Agents Rurals de a Generalitat van enxampar la setmana passada dos caçadors furtius que havien col·locat fins a cinc llaços sense topalls per caçar porcs senglars i altres depredadors en una zona forestal de Cabrera. Els paranys estaven col·locats en un lloc poc freqüentat, al paratge dels Esqueis, molt proper a l'espai natural de la Conreria-Sant Mateu-Céllecs. Segons els Agents Rurals, els detinguts també havien mullat amb un líquid atraient els troncs dels arbres propers a les trampes perquè els animals s'hi sentissin atrets i s'hi apropessin.

Els caçadors també havien disposat al voltant dels llaços sense topall una zona amb un abeurador artificial amb enceball de blat, i també es van descobrir diferents punts de guaita per observar sense ser vistos les possibles víctimes i abatre-les a trets. Als voltants d'aquest espai, els Agents Rurals van trobar restes de dos porcs senglars, tres guineus i dos mustèlids sense identificar. Es va organitzar un dispositiu de vigilància i es van enxampar els dos homes quan es disposaven a utilitzar els paranys il·legals. Quan els agents van escorcollar el vehicle dels detinguts hi van trobar un silenciador per a rifle del calibre 22, un punter làser per poder disparar de nit i diverses armes que, suposadament, usaven per esquarterar els animals caçats.

El llaç és un mitjà de caça no selectiu i prohibit tant a escala nacional com internacional perquè representa un greu perill per a la fauna, tant protegida com no. La captura d'espècies protegides pot suposar una pena de presó d'entre sis mesos a dos anys i la inhabilitació per caçar.



Catalunya comptarà amb el seu primer catàleg de fauna abans del final d’any

Ho podeu llegir al suplement La Mascota del Diari de Girona 15/10/08…

LA MASCOTA Binder2.pdf

Un fragment del text...

Més enllà de les espècies amenaçades globalment, la Generalitat està preparant plans de recuperació de les espècies en perill d'extinció a Catalunya per mitjà d'una sèrie de decrets que se sumaran als ja existents (trencalòs - que des del 1980 ha incrementat la seva distribució des dels Pirineus, al nord de Lleida fins a gairebé la costa- la gavina corsa o el fartet, entre d'altres).

Els plans de recuperació en elaboració estan dividits en categories: invertebrats aquàtics (com el cranc de riu o el cargol d'aigua dolça); vertebrats aquàtics (com el tritó del Montseny, la tortuga d'estany), espècies mediterrànies (l'àguila perdiguera, la tortuga mediterrània), espècies pirinenques (la sargantana aranesa i pallaresa) o estepàries (el xoriguer), entre d'altres.